Είναι γνωστό ότι η γονιμότητα μιας γυναίκας μειώνεται δραματικά ύστερα από μια ηλικία. Σύμφωνα με μελέτη του 2015, αν ένα ζευγάρι θέλει να κάνει ένα παιδί, θα πρέπει να αρχίσει τις προσπάθειες σύλληψης φυσιολογικά ή με εξωσωματική γονιμοποίησης, όταν η γυναίκα είναι το πολύ έως 35 ετών.
Επίσης, διάφορες έρευνες έχουν δείξει ότι η πιθανότητα απόκτησης παιδιού με φυσικό τρόπο ή με εξωσωματική γονιμοποίηση επηρεάζεται από την ηλικία του πατέρα, κυρίως λόγω της μειωμένης υγείας των σπερματοζωαρίων με το πέρασμα του χρόνου.
Τώρα, μια αμερικανική μελέτη δείχνει σαφώς ότι η ανδρική γονιμότητα μειώνεται με την ηλικία. Η ηλικία του πατέρα παίζει μεγαλύτερο ρόλο, όταν η γυναίκα είναι μικρότερης ηλικίας, οπότε η δική της ηλικία δεν αποτελεί εξίσου εμπόδιο στη σύλληψη. Αν μια γυναίκα 30-35 ετών έχει άνδρα μεγαλύτερης ηλικίας από την ίδια, κατά μέσο όρο, μειώνεται κατά 11% η πιθανότητα επιτυχούς εξωσωματικής γονιμοποίησης (από 70% σε 64%), από ό,τι αν είχε ένα συνομήλικο άνδρα.
Η μείωση της γονιμότητας σε άνδρες και γυναίκες
Ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Ιατρικού Κέντρου Beth Israel Deaconess εξέτασαν στοιχεία για περίπου 19.000 κύκλους εξωσωματικής γονιμοποίησης στους οποίους είχαν υποβληθεί 7.753 ζευγάρια στις ΗΠΑ.
Οι άνδρες και οι γυναίκες χωρίστηκαν στις εξής ηλικιακές ομάδες:
- κάτω των 30 ετών,
- 30-35,
- 35-40,
- 40-42 και,
- μόνο για τους άνδρες, άνω των 42 ετών.
Τα στοιχεία έδειξαν ότι το ποσοστό επιτυχίας (η γέννηση υγιούς παιδιού έως την 6η προσπάθεια-κύκλο) ήταν μικρότερο στα ζευγάρια που η γυναίκα ήταν 40-42 ετών. Σε αυτές τις ηλικίες των γυναικών δεν φαινόταν να παίζει ρόλο η ηλικία του πατέρα, αλλά μόνο της μητέρας.
Όμως σε νεότερες ηλικιακές ομάδες γυναικών, διαπιστώθηκε ότι έπαιζε σημαντικό ρόλο η ηλικία του άνδρα. Έτσι, για παράδειγμα, σε ζευγάρια που η γυναίκα ήταν κάτω των 30 ετών, η πιθανότητα επιτυχίας ήταν 73% αν ο άνδρας ήταν 30-35 ετών, αλλά μόνο 45% αν ο άνδρας ήταν 40-42 ετών.
Σε ζευγάρια που η γυναίκα ήταν 35-40 ετών, η πιθανότητα να αποκτήσει παιδί με εξωσωματική γονιμοποίηση ήταν τόσο μικρότερη, όσο μεγαλύτερη ήταν η ηλικία του πατέρα. Αν π.χ. ο άνδρας ήταν 30-35 ετών, η πιθανότητα να κάνει παιδί η γυναίκα ήταν 54%, αλλά αν ο άνδρας ήταν κάτω των 30 ετών, η πιθανότητα ανέβαινε στο 70%.
Οι ερευνητές είπαν ότι και στη φυσική σύλληψη η προχωρημένη ηλικία του άνδρα σχετίζεται με μειωμένη πιθανότητα εγκυμοσύνης και με μεγαλύτερο κίνδυνο αποβολής, πιθανώς λόγω βλαβών στο DNA του σπέρματος, οι οποίες μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμοποίηση του ωαρίου, την εμφύτευσή του στη μήτρα και την ανάπτυξη του εμβρύου μέσα σε αυτήν.
Πάντως, η ηλικία της γυναίκας παίζει μεγαλύτερο ρόλο στη γονιμότητα από ό,τι η ηλικία του άνδρα, είπαν οι ερευνητές. Αν κανείς απομονώσει τις επιπτώσεις της ηλικίας της γυναίκας μόνο, παρατηρείται μια μείωση στη γονιμότητα κατά 46% από την ηλικία έως 30 ετών στην ηλικία των 40-42 ετών. Αντίστοιχα, η μείωση στη γονιμότητα λόγω του άνδρα μόνο δεν ξεπερνά το 20% στις ίδιες ηλικιακές ομάδες.