Σε γενικές γραμμές τα εμφράγματα είναι περισσότερα στην αρχή της ημέρας, στην αρχή της εβδομάδας και όταν αλλάζει ο μήνας. Η εξήγηση που δίνουν οι ερευνητές είναι ότι αυτή η διακύμανση συνδέεται με το στρες.
H πιθανότητα εμφράγματος διαφοροποιείται με την εποχή και αυξάνεται όταν υπάρχει στρες, επιβεβαιώνει μία νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό American Ηeart Journal. Αντίθετα, σε περιόδους που χαλαρώνουμε είμαστε αισθητά πιο ασφαλείς.
Τα ευρήματα προέρχονται από μια ανάλυση 156.690 εμφραγμάτων που καταγράφηκαν σε νοσοκομεία της Σουηδίας στη διάρκεια μιας οκταετίας.
Αν και είναι πολλοί οι παράγοντες που παίζουν ρόλο στον κίνδυνο εμφράγματος, το στρες φαίνεται πως μπορεί να πυροδοτήσει ένα καρδιακό επεισόδιο, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης John Wallert, από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα.
Τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά που είναι η πιο στρεσογόνος γιορτή του έτους αλλά και οι Δευτέρες είναι οι χρονικές περίοδοι που σχετίζονται με ιδιαιτέρως αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο. Τα Σαββατοκύριακα και οι θερινές διακοπές είναι οι περίοδοι της μεγαλύτερης χαλάρωσης και συσχετίσθηκαν με αισθητά μειωμένο κίνδυνο.
Βάσει των στοιχείων, οι ερευνητές υπολόγισαν ότι ο κίνδυνος εμφράγματος ήταν 11% μεγαλύτερος τη Δευτέρα σε σύγκριση με την Τρίτη, την Τετάρτη, την Πέμπτη ή την Παρασκευή. Οι εργαζόμενοι νεαρής ηλικίας φάνηκε να είναι πιο ευάλωτοι στα εμφράγματα της Δευτέρας, αφού υπολογίστηκε ότι κινδυνεύουν 20% περισσότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες ημέρες της εβδομάδας. Όσο για τους μήνες, πιο επικίνδυνος αναδείχτηκε ο Δεκέμβριος, ενώ κατά 8% λιγότερα εμφράγματα καταγράφηκαν τον Ιούλιο (οι περισσότεροι Σουηδοί κάνουν τις διακοπές τους τον Ιούλιο). Τα αμέσως λιγότερα καρδιακά περιστατικά συμβαίνουν τον Αύγουστο.
Οι ερευνητές αναφέρουν ότι η αύξηση στα περιστατικά εμφράγματος συγκεκριμένες μέρες και συγκεκριμένους μήνες μπορεί να αποδοθεί στο αυξημένο στρες. Για παράδειγμα, η επιστροφή στη δουλειά τη Δευτέρα μετά τα Σαββατοκύριακα προκαλεί σε πολλούς εργαζόμενους στρες, ενώ ο Δεκέμβριος επίσης συνοδεύεται από αξιοσημείωτες πιέσεις (κυρίως για τις γυναίκες) λόγω της προετοιμασίας για τις γιορτές. Βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι ο χειμώνας με τις χαμηλές θερμοκρασίες του επιβαρύνει την καρδιά και αυξάνει τη θρόμβωση καθώς αυξάνεται το ινωδογόνο, ένας θρομβωτικός παράγοντας -μια αυστραλιανή μελέτη έδειξε ότι ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος μετά από χιονόπτωση.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα ιδιαιτέρως στρεσογόνα γεγονότα, όπως π.χ. οι σεισμοί και το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου, επίσης σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Lancet παλιότερα βρήκε ότι το στρες ως βιολογική διεργασία αυξάνει την καταπόνηση του καρδιαγγειακού συστήματος και μπορεί μακροπρόθεσμα να οδηγήσει σε έμφραγμα.
Μια άλλη μελέτη έχει δείξει ότι η κορτιζόλη (η λεγόμενη ορμόνη του στρες) είναι σε μεγαλύτερα επίπεδα το πρωί στις εργάσιμες μέρες σε σχέση με τα Σαββατοκύριακα.