Με ανακοίνωσή τους, οι φαρμακευτικοί σύλλογοι της Αττικής, δηλώνουν ότι από 1ης Αυγούστου θα σταματήσουν να εκτελούν συνταγές αναλώσιμων, εάν ο ΕΟΠΥΥ δεν εξοφλήσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος μηνός τουλάχιστον τους 3 πρώτους μήνες του 2017.
Όπως αναφέρουν, παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες τους και τις πολλαπλές υποσχέσεις του Προέδρου του ΕΟΠΥΥ για άμεση ομαλοποίηση των πληρωμών τους, δεν φαίνεται να αλλάζει τίποτα και εξαναγκάζονται από τον Οργανισμό σε 5μηνη πίστωση και σε ακούσια δωρεά χρημάτων προς το Κράτος, αφού όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά, «δια ψύλλου πήδημα» περικόπτονται σωρηδόν συνταγές.
Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρουν στελέχη του ΕΟΠΥΥ, οι εξονυχιστικοί έλεγχοι που διενεργούνται, μέσω του νέου συστήματος τελικής εκκαθάρισης, στο οποίο έχουν ενταχθεί για πρώτη φορά και τα φαρμακεία, όσον αφορά το κομμάτι των αναλωσίμων, φέρνουν στο φως «νέες παραβάσεις».
Συγκεκριμένα αναφέρουν περιπτώσεις κατευθυνόμενης εκτέλεσης συνταγών που παρατηρήθηκε σε αρκετές υποβολές Ιανουαρίου. Μέχρι πρότινος ο οργανισμός πλήρωνε με το λεγόμενο πρόχειρο λογιστικό, δηλαδή πλήρωνε προκαταβολικά τα χρήματα μέχρι να γίνει ο έλεγχος, κάτι το οποίο έχει σταματήσει αφού οι δαπάνες για αναλώσιμα εντάχθηκαν στο νέο σύστημα εκκαθάρισης, προκειμένου όπως αναφέρουν στελέχη του Οργανισμού τον εξορθολογισμό των δαπανών και την εξοικονόμηση πόρων προς όφελος των ασφαλισμένων.
Παραδέχονται ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές φαρμακοποιών για ιατροτεχνολογικά προϊόντα, ιδιαίτερα σε μεγάλους Συλλόγους όπως Αττικής και Θεσσαλονίκης, τονίζουν όμως ότι βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο με την εφαρμογή του νέου συστήματος εκκαθάρισης δαπανών, όπου αναδεικνύονται προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν.
Ωστόσο, όπως υπογραμμίζουν έχει εκκαθαριστεί σχεδόν το 75% των υποβολών (σχεδόν 100% της περιφέρειας και το 50% Θεσσαλονίκης και Αττικής). Όσον αφορά περικοπές σε κατατεθειμένες εκτελεσθείσες δαπάνες, ανέφεραν ότι αυτό συμβαίνει μόνο στις περιπτώσεις που παρατηρηθούν παραλείψεις, ή παρατυπίες στα αποδεικτικά των δαπανών και σύμφωνα με στοιχεία το ποσοστό αυτό αγγίζει το 3,6 του συνόλου των υποβολών.
Τονίζουν, ωστόσο ότι ο πάροχος έχει την δυνατότητα ένστασης και εφόσον η ένσταση του τελεσφορήσει φυσικά και θα πληρωθεί. Διευκρινίζεται ότι η καθυστέρηση, στις πληρωμές αφορά μόνο τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό και όχι τα φάρμακα, για τα οποία, όπως αναφέρουν κοινή ομολογία είναι ότι υπάρχει σημαντική βελτίωση στο χρόνο αποπληρωμής τους από τον οργανισμό προς τα φαρμακεία.
Εκφράζουν την βεβαιότητα ότι η κατάσταση αναμένεται να ομαλοποιηθεί πλήρως τον Οκτώβριο και οι πληρωμές να γίνονται εντός του προβλεπόμενου τριμήνου.