Η χρήση αντηλιακού και η αποφυγή της άμεσης έκθεσης στον ήλιο το μεσημέρι του καλοκαιριού είναι τα βασικά μέτρα προστασίας από τον καρκίνο του δέρματος.
Αλλά και η διατροφή μπορεί να παίζει τον ρόλο της στην ανάπτυξη του καρκίνου του δέρματος, όπως δείχνει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports από ερευνητές του Ohio State University.
Πιο συγκεκριμένα, οι ντομάτες, όταν καταναλώνονται καθημερινά μπορεί να μειώνουν τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος ακόμα και κατά 50%. Το συμπέρασμα αυτό βασίστηκε σε πειράματα που έγιναν σε αρσενικά ποντίκια αλλά μπορεί να ισχύει ως ένα βαθμό και στον άνθρωπο.
Οι επιστήμονες χορήγησαν σε αρσενικά και θηλυκά ποντίκια σκόνη ντομάτας για διάστημα 35 εβδομάδων και τα εξέθεσαν σε υπεριώδες φως.
Τα αρσενικά ποντίκια εκδήλωσαν με μικρότερη συχνότητα, κατά 50%, καρκίνο του δέρματος σε σύγκριση με τα αρσενικά ποντίκια που δεν είχαν λάβει σκόνη ντομάτας.
Οφέλη μόνο για τα αρσενικά ποντίκια
Τα οφέλη της ντομάτας προέρχονται από τα καροτενοειδή, ουσίες που δίνουν στην ντομάτα το χαρακτηριστικό της χρώμα και οι οποίες δημιουργούν μια «ασπίδα» ενάντια στη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία, σύμφωνα με την Jessica Cooperstone, εκ των συντακτών της μελέτης.
Ωστόσο, η μελέτη δεν βρήκε σημαντική διαφορά στην πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος μεταξύ των θηλυκών ποντικιών.
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι τα αρσενικά ποντίκια αναπτύσσουν καρκινικούς όγκους πιο γρήγορα μετά από έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία και ότι οι όγκοι είναι περισσότεροι, μεγαλύτεροι σε μέγεθος και πιο επιθετικοί. Αυτό ενδεχομένως να εξηγεί τη διαφορά μεταξύ των δύο φύλων που προέκυψε στη μελέτη.
Σύμφωνα με μελέτες σε ανθρώπους, η ντομάτα μπορεί να καταπραΰνει τα συμπτώματα του ηλιακού εγκαύματος χάρη στα καροτενοειδή που περιέχει. “Το λυκοπένιο, το κυρίαρχο καροτενοειδές της ντομάτας, είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό”, ανέφερε η Cooperstone.
H ερευνητές είπαν πως η μελέτη έδειξε ότι χρειάζεται να εξετάζεται το φύλο όταν ερευνώνται διαφορετικές προληπτικές στρατηγικές. “Αυτό που δουλεύει στους άνδρες μπορεί να μην λειτουργεί πάντα εξίσου καλά στις γυναίκες και αντίστροφα”.