Παχυσαρκία: Ακόμα και λίγα παραπανίσια κιλά προκαλούν χρόνιες παθήσεις

Ακόμα και πέντε παραπανίσια κιλά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και η υπέρταση, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of the American Medical Association, από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας T.H. Chan του Χάρβαρντ, στη Βοστώνη.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι για κάθε 5 κιλά αύξησης του βάρους, ο κίνδυνος διαβήτη αυξάνεται κατά 30% και ο κίνδυνος υπέρτασης κατά 14%. Ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο αυξάνεται κατά 8%, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου από κάθε αιτία αυξάνεται 5% και η πιθανότητα μιας υγιούς γήρανσης μειώνεται 17%.

Ο επικεφαλής, της μελέτης Frank Hu της Σχολής Δημόσιας Υγείας του T.H. Chan του Χάρβαρντ ανέφερε: “Κατά μέσο όρο οι άνθρωποι παίρνουν 226 γραμμάρια το χρόνο. Στο παρελθόν, η μεγαλύτερη έμφαση δόθηκε στους ανθρώπους που είναι ήδη παχύσαρκοι και πώς πρέπει να χάσουν βάρος. Το πρόβλημα είναι ότι οι άνθρωποι δεν γίνονται παχύσαρκοι μέσα σε μια νύχτα. Μετά από κάποια χρόνια, είναι δύσκολο να χαθούν τα επιπλέον κιλά και να διατηρηθεί το υγιές βάρος Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η πρόληψη είναι εξαιρετικά σημαντική”.

Οι ερευνητές εξέτασαν στοιχεία από δύο μεγάλης κλίμακας αμερικανικές μελέτες που είχαν γίνει σε επαγγελματίες υγείας και είχαν περιλάβει σχεδόν 93.000 γυναίκες που παρακολουθήθηκαν για 18 χρόνια και 25.000 άνδρες που παρακολουθήθηκαν για 15 χρόνια.

Ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να σημειώσουν πόσο ζύγιζαν όταν ήταν σε ηλικία 18 ετών (για τις γυναίκες) και 21 ετών (για τους άνδρες). Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις μεταβολές της υγείας μετά την ηλικία των 55 ετών, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης διαφόρων ασθενειών, της γνωσιακής παρακμής και των σωματικών περιορισμών που σχετίζονται με τη γήρανση.

Στα 55 έτη τους, μετά από 37 χρόνια για τις γυναίκες, το σωματικό βάρος ήταν 12,7 κιλά παραπάνω και για τους άνδρες, μετά από 34 χρόνια, το σωματικό βάρος ήταν 9,5 κιλά παραπάνω.

Ακόμα και τα λίγα κιλά κάνουν κακό

Σε σύγκριση με τους άτομα που έμειναν κοντά στο νεανικό βάρος τους, εκείνοι που κέρδισαν 2,5-10 κιλά είχαν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2, είχαν 38% υψηλότερο κίνδυνο για πέτρες στη χολή (χολόλιθων) και 9-25% μεγαλύτερο κίνδυνο για υπέρταση, καρδιακές παθήσεις και καρκίνο.

Οι άνθρωποι που κέρδισαν 10-20 κιλά είχαν τέσσερις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης χολόλιθων και 30-60% αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης, καρδιοπάθειας και καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Τα άτομα που είχαν πάνω από 20 κιλά είχαν ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις. Η πιθανότητα για χολόλιθους ήταν τρεις φορές μεγαλύτερη. Ο κίνδυνος υπέρτασης ήταν υπερδιπλάσιος και ο κίνδυνος καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού επεισοδίου ήταν σχεδόν διπλάσιος.

Ο William Dietz, επικεφαλής του Παγκόσμιου Κέντρου Πρόληψης και Ευεξίας στο Πανεπιστήμιο George Washington στο εντιτόριαλ της μελέτης ανέφερε ότι «κυριολεκτικά δεν γνωρίζουμε τίποτα για τους παράγοντες που προάγουν την αύξηση του βάρους στους ενηλίκους. Για τις γυναίκες μια κρίσιμη περίοδος είναι η εγκυμοσύνη και η μετέπειτα περίοδος. Επίσης, είναι άγνωστο αν η σωματική άσκηση ή η διατροφή στα πρώτα χρόνια της ενηλικίωσης μέχρι τη μέση ηλικία παίζουν ρόλο στην αύξηση του βάρους».

Οι επιστήμονες συμβουλεύουν να παρακολουθούμε τακτικά το βάρος μας, ειδικά σε μεταβατικές περιόδους, όπως ο γάμος ή η τεκνοποίηση, και όταν παρατηρούμε κάποια αξιόλογη μεταβολή να λαμβάνουμε τα κατάλληλα μέτρα για την απώλεια του πλεονάζοντος βάρους.

Πηγή: Associations of Weight Gain From Early to Middle Adulthood With Major Health Outcomes Later in Life.

Δείτε επίσης