Η κατανάλωση μιας μικρής ποσότητας αλκοόλ, 3-4 φορές την εβδομάδα, σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη, τόσο σε άνδρες και γυναίκες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetologia.
Η μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου παρατηρήθηκε με 14 ποτά την εβδομάδα στους άνδρες και με 9 ποτά την εβδομάδα στις γυναίκες. Το πιο αποτελεσματικό ποτό βρέθηκε πως είναι το κρασί.
Η καθηγήτρια Janne Tolstrup και οι συνεργάτες της στο Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Δανίας, μελέτησαν τις επιδράσεις της κατανάλωσης αλκοόλ στον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη και ανέλυσαν την επίδραση συγκεκριμένων ειδών ποτών.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από τη μελέτη Danish Health Examination Survey (DAHNES) της περιόδου 2007–2008, στην οποία συμμετείχαν χιλιάδες Δανοί άνω των 18 ετών, αναφέροντας στοιχεία για την υγεία και τον τρόπο ζωής τους. Όσοι είχαν ήδη διαγνωστεί με διαβήτη εξαιρέθηκαν από τη μελέτη, όπως επίσης οι έγκυες γυναίκες ή όσες είχαν γεννήσει πρόσφατα.
Το δείγμα περιέλαβε τελικά 70.551 άτομα τα οποία παρακολουθήθηκαν για περίπου πέντε χρόνια. Εκτιμήθηκαν μεταβλητές όπως, το φύλο, η ηλικία, το μορφωτικό επίπεδο, ο Δείκτης Μάζας Σώματος, το κάπνισμα, η διατροφή, η ψυχαγωγική δραστηριοποίηση, το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη και η υπέρταση.
Οι ερευνητές χώρισαν τα άτομα σε πέντε ομάδες, ανάλογα με την ποσότητα αλκοόλ που έπιναν:
- Στους απέχοντες εντελώς από το αλκοόλ,
- Σ’ αυτούς που έπιναν με συχνότητα μικρότερη της μιας φοράς την εβδομάδα,
- Σ’ αυτούς που έπιναν 1-2 ημέρες την εβδομάδα,
- Σ’ αυτούς που έπιναν 3-4 ημέρες την εβδομάδα και
- Σ’ αυτούς που έπιναν 5-7 ημέρες την εβδομάδα.
Κατά τη διάρκεια της πενταετίας, 859 άνδρες και 887 γυναίκες εκδήλωσαν διαβήτη. Ο μικρότερος κίνδυνος αφορούσε τα άτομα που έπιναν μέτριες ποσότητες αλκοόλ. Οι άνδρες που έπιναν 14 ποτά την εβδομάδα είχαν 43% μικρότερο κίνδυνο νόσησης, συγκριτικά με τους απέχοντες και οι γυναίκες που έπιναν 9 ποτά την εβδομάδα είχαν 58% μικρότερο κίνδυνο.
Η κατανάλωση αλκοόλ 3-4 φορές την εβδομάδα μείωνε κατά 27% τον κίνδυνο διαβήτη στους άνδρες και 32% στις γυναίκες, σε σχέση με αυτούς που έπιναν με συχνότητα μικρότερη της μιας φοράς την εβδομάδα.
Καλύτερο το κρασί
Η κατανάλωση συγκεκριμένων ειδών (κρασί, μπίρα, αλκοολούχα ποτά) επίσης καταγράφηκε.
Διαπιστώθηκε ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού σχετίστηκε με μικρότερο κίνδυνο διαβήτη, γεγονός που αποδίδεται στις πολυφαινόλες που περιέχει και στις επίδραση που έχουν στο σάκχαρο.
Οι άνδρες και οι γυναίκες που έπιναν 7 ή περισσότερα ποτήρια κρασί την εβδομάδα είχαν 25-30% χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη, συγκριτικά με όσους έπιναν λιγότερο από ένα ποτήρι κρασί την εβδομάδα.
Η κατανάλωση μιας έως 6 μπίρες την εβδομάδα μείωνε κατά 21% τον κίνδυνο διαβήτη στους άνδρες, ενώ στις γυναίκες δεν είχε ανάλογη επίδραση.
Δεν είναι η πρώτη φορά που η κατανάλωση αλκοόλ συνδέεται με θετικές επιδράσεις σε σχέση με το διαβήτη. Το 2010 μια μεγάλη ολλανδική μελέτη 35.000 υγιών ατόμων ηλικίας 20-70 ετών που κράτησε 10 χρόνια βρήκε ότι αυτοί που έπιναν ένα ή δύο ποτήρια αλκοόλ την ημέρα, είχαν μικρότερη πιθανότητα να εμφανίσουν διαβήτη, σε σχέση με όσους απείχαν τελείως από το αλκοόλ.