Εκτός από την υπνηλία, τη μειωμένη διανοητική συγκέντρωση και την αποστράγγιση των επιπέδων ενέργειας, η στέρηση ύπνου μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην περιφέρεια της μέσης σας.
Η σχετική έρευνα δημοσιεύθηκε στο στο περιοδικό PLoS One από ερευνητές του Πανεπιστημίου Λιντς της Αγγλίας.
Η μελέτη περιέλαβε 1.615 άτομα ηλικίας 19- 65 ετών, οι οποίοι κατέγραψαν αναλυτικά τη διατροφή τους για 3-4 ημέρες και ανέφεραν πόσες ώρες κοιμόντουσαν, ενώ υποβλήθηκαν σε πλήθος εξετάσεων και μετρήσεων.
Οι ερευνητές ήθελαν να εξετάσουν πως η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την υγεία με βάση ορισμένους δείκτες, όπως είναι η περίμετρος της μέσης, τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα, η αρτηριακή πίεση, η λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, το σωματικό βάρος και τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Το συμπέρασμα ήταν πως αυτοί που κοιμόντουσαν 6 ώρες ή λιγότερο κάθε βράδυ, είχαν κατά μέσον όρο 3 εκατοστά μεγαλύτερη περίμετρο μέσης από αυτούς που κοιμόντουσαν 9 ώρες. Η διαφορά υπήρξε ακόμα και γι’ αυτούς που τρέφονταν υγιεινά. Επίσης, αυτοί που κοιμόντουσαν περισσότερο είχαν υψηλότερη η καλή χοληστερίνη (HDL) η οποία προστατεύει την καρδιαγγειακή υγεία.
Μόνο το 1,1% των συμμετεχόντων ανέφερε ύπνο διάρκειας πάνω από 10 ώρες.
Οι μηχανισμοί
Η μελέτη βρήκε ότι η διάρκεια του ύπνου τείνει να σχετίζεται θετικά με την ελεύθερη θυροξίνη (Τ4). Οι θυρεοειδείς ορμόνες έχουν μυριάδες ρόλους στη μεταβολική ρύθμιση, σημείωσαν οι ερευνητές. Ο υποθυρεοειδισμός προδιαθέτει τους ανθρώπους για αύξηση του σωματικού βάρους και για εξασθένιση της λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα. Θα μπορούσε να είναι αυτός ένας μηχανισμός με τον οποίο η μακροχρόνια απώλεια ύπνου προδιαθέτει για παχυσαρκία.
Βρέθηκε επίσης ότι η διάρκεια του ύπνου συνδέεται αρνητικά με την C αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP), δηλαδή η έλλειψη ύπνου αυξάνει την γενική φλεγμονή στο σώμα. Το αποτέλεσμα είναι σύμφωνο με άλλες μελέτες που έχουν δείξει ότι η ανεπάρκεια ύπνου προκαλεί μια προφλεγμονώδη κατάσταση, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης CRP. Αυτός μπορεί να είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο ο λίγος ύπνος έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη ρύθμιση του μεταβολισμού.
Τα ευρήματα ενισχύουν την άποψη ότι ο ανεπαρκής ύπνος επιφέρει μεταβολικές αλλαγές και ανοίγει το δρόμο για την εκδήλωση προβλημάτων όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης τύπου 2. Υπογραμμίζουν την αξία που έχει για την υγεία ο επαρκής ύπνος κάθε βράδυ, η διάρκεια του οποίου πρέπει να κυμαίνεται από 7 έως 9 ώρες, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Laura Hardie, λέκτορας Μοριακής Επιδημιολογίας στο Leeds University.
Να σημειωθεί ότι η συντόμευση του ύπνου είναι όλο και πιο κοινή σε πολλές χώρες. Τα ευρήματα από την ανάλυση 250.000 ερωτηματολογίων ύπνου δείχνουν ότι η διάρκεια του ύπνου κατά τις εργάσιμες ημέρες έχει μειωθεί κατά περίπου 37 λεπτά την τελευταία δεκαετία.
Μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες συνδέουν σταθερά τον ελλιπή ύπνο με το διαβήτη τύπου 2, την κεντρική παχυσαρκία και το μεταβολικό σύνδρομο. Οι μηχανισμοί που συμβάλλουν στη συσχέτιση μεταξύ του σύντομου ύπνου και του μεταβολισμού μόλις πρόσφατα άρχισαν να γίνονται κατανοητοί. Μεταξύ αυτών είναι ότι ο σύντομος ύπνος μπορεί να επηρεάσει τη διατροφή προδιαθέτοντας τα άτομα να επιλέξουν τρόφιμα με πολλές θερμίδες.
Πηγή: Longer sleep is associated with lower BMI and favorable metabolic profiles in UK adults.