Η κατανάλωση ζάχαρης συζητείται όλο και περισσότερο ως στόχος παρέμβασης για τη μείωση της παχυσαρκίας και του διαβήτη. Υπάρχουν αυξανόμενα στοιχεία για τη σωματική βλάβη που προκαλεί η ζάχαρη αλλά τώρα μια νέα μελέτη υποδηλώνει και δυσμενείς συνέπειες στην ψυχική υγεία.
Οι άνδρες που καταναλώνουν πολλή ζάχαρη βάζουν σε κίνδυνο την ψυχική υγεία τους, σύμφωνα με τα ευρήματα μιας μεγάλης βρετανικής μελέτης που κράτησε 30χρόνια -από το 1983 μέχρι το 2013- και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Scientific Reports από ερευνητές του University College του Λονδίνου.
Η επικεφαλής της μελέτης Anika Knüppel, διδακτορική ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Επιδημιολογίας & Υγείας στο University College του Λονδίνου, ανέφερε: “Τα γλυκά τρόφιμα έχει βρεθεί ότι προκαλούν θετικά συναισθήματα βραχυπρόθεσμα. Οι άνθρωποι με χαμηλή διάθεση τρώνε ζαχαρούχα τρόφιμα με την ελπίδα να ανακουφίσουν τα αρνητικά συναισθήματα. Η μελέτη μας δείχνει ότι η υψηλή πρόσληψη ζαχαρούχων τροφίμων είναι πιθανότερο να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα στην ψυχική υγεία μακροπρόθεσμα”.
Οι επιστήμονες συνέκριναν την κατανάλωση ζάχαρης σε πάνω από 5.000 άνδρες και 2.000 γυναίκες, που συμπλήρωναν τακτικά ερωτηματολόγια γύρω από τη διατροφή τους. Οι άνδρες και οι γυναίκες υποβάλλονταν σε εξετάσεις, οι οποίες αξιολογούσαν μεταξύ άλλων την ψυχική τους κατάσταση και κυρίως το αν έπασχαν από κάποια αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη.
Διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών
Διαπιστώθηκε ότι οι άνδρες που κατανάλωναν την περισσότερη ζάχαρη είχαν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν για ψυχικές διαταραχές, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν τη λιγότερη ζάχαρη. Όσοι έτρωγαν πάνω από 67 γραμμάρια ζάχαρη την ημέρα είχαν 23% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αγχώδη διαταραχή ή κατάθλιψη, σε σύγκριση με όσους έτρωγαν λιγότερα από 39,5 γραμμάρια ζάχαρης την ημέρα.
Ανάλογη συσχέτιση δεν παρατηρήθηκε στις γυναίκες. Δεν είναι σαφές γιατί υπήρξε η διαφορά αυτή μεταξύ των δύο φύλων.
Η Knüppel δήλωσε: “H αυξημένη κατανάλωση ζάχαρης συσχετίζεται με πολλές αρνητικές εκβάσεις στην υγεία και η μελέτη μας υποδηλώνει ότι υπάρχει ακόμα μία, τα προβλήματα ψυχικής υγείας στους άνδρες. Ασφαλώς υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν τις πιθανότητες εκδήλωσης μιας ψυχικής διαταραχής, αλλά η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι”.
Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την National Diet and Nutrition Survey που δημοσιεύθηκε το 2013, οι άντρες στο Ηνωμένο Βασίλειο καταναλώνουν κατά μέσο όρο 68,4 γραμμάρια πρόσθετης ζάχαρης την ημέρα (το 75% προέρχεται από τρόφιμα και ποτά). Στη Βρετανία, οι ενήλικες καταναλώνουν περίπου διπλάσια ποσότητα, και στις ΗΠΑ τριπλάσια, από το συνιστώμενο επίπεδο προσθήκης ζάχαρης που είναι 5% επί της συνολικής πρόσληψης θερμίδων. Οι γλυκές τροφές και τα αναψυκτικά συμβάλλουν στα τρία τέταρτα αυτής της πρόσληψης.
Ο καθηγητής Eric Brunner, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη, ανέφερε: “Τα ευρήματά μας παρέχουν ακόμη περισσότερες ενδείξεις ότι τα σακχαρώδη τρόφιμα και ποτά πρέπει να αποφεύγονται. Ο νέος φόρος ζάχαρης στα σακχαρούχα αναψυκτικά, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ τον Απρίλιο του 2018, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Η σωματική και ψυχική υγεία των Βρετανών αξίζει κάποια προστασία από τις εμπορικές δυνάμεις που εκμεταλλεύονται την ανθρώπινη τάση για γλυκιές γεύσεις”.