Ο νόμος που ψηφίστηκε χθες για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) θεωρείται μια σημαντική μεταρρύθμιση,
Aυτό που ξεχωρίζει την παρέμβαση της κυβέρνησης για την ανάπτυξη ενός οργανωμένου δικτύου δημόσιων υπηρεσιών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, είναι η ύπαρξη ενός υλοποιήσιμου σχεδίου εφαρμογής, επεσήμανε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός χθες στη Βουλή την Πέμπτη το βράδυ, όπου υπερψηφίστηκε επί της αρχής, το νομοσχέδιο για την ΠΦΥ.
Κατά τη σχετική ψηφοφορία, η ΝΔ, η ΧΑ, η ΔΗΣΥ και το ΚΚΕ καταψήφισαν το νομοσχέδιο, ενώ το Ποτάμι και η Ένωση Κεντρώων δήλωσαν «παρών».
Ο κ. Ξανθός, ενημέρωσε την Ολομέλεια της Βουλής ότι αναρτήθηκε στην Διαύγεια η προκήρυξη των περίπου 3.000 θέσεων γιατρών και υπόλοιπων υγειονομικών με την έγκριση του ΑΣΕΠ. Η προθεσμία ξεκινά από την επόμενη Τρίτη μέχρι τις 25 Αυγούστου για τους ενδιαφερόμενους γιατρούς και επαγγελματίες υγείας όλης της χώρας, προκειμένου να στελεχώσουν νέες δομές.
Ο υπουργός Υγείας, ενημέρωσε εξάλλου, ότι είναι έτοιμο προσχέδιο αλλαγής οργανογράμματος του ΚΕΕΛΠΝΟ, ενώ μπορεί να αλλάξει ακόμη και το όνομα ώστε να υπάρξει πλήρης αποκοπή του από το παρελθόν «της διαπλοκής και των πελατειακών σχέσεων και της συναλλαγής με τα συμφέροντα». Ανακοίνωσε δε, ότι εντός του φθινοπώρου θα είναι σε θέση να νομοθετήσει σχετικά, «για να κλείσει οριστικά αυτή η περίοδος».
«Το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι και ένας κρίσιμος δημόσιος φορέας προστασίας της δημόσιας υγείας και δηλώνουμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η εξυγίανση σε αυτόν τον τομέα έχει ξεκινήσει» τόνισε με έμφαση ο υπουργός Υγείας.
Το θέμα της χρηματοδότησης, αποτελεί ένα αγκάθι στη μεταρρύθμιση, καθώς τόσο οι γιατροί, όσο και η Αντιπολίτευση, εκτιμούν πως πρέπει να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να εισέλθει επίσης και ο ιδιωτικός τομέας στο εγχείρημα της ΠΦΥ (αυτό το ζητούν τα κόμματα της Αντιπολίτευσης). Πάντως, την περασμένη εβδομάδα, τα υπουργεία Οικονομίας & Ανάπτυξης και Υγείας, ανακοίνωσαν τη χρηματοδότηση της λειτουργίας 239 Τοπικών Ομάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) με καταρχήν δημόσια δαπάνη 73,5 εκατ. ευρώ, σε σύνολο δαπάνης που θα ξεπεράσει τα 300 εκατ. ευρώ θα καλυφθεί από το νέο ΕΣΠΑ και από εθνικούς πόρους.
Να σημειωθεί πάντως, ότι η ρύθμιση για τον οικογενειακό γιατρό, αποτελεί κόκκινο πανί για την επιστημονική κοινότητα. Σχεδόν σύσσωμος ο ιατρικός κόσμος, μέσα από τα θεσμικά του όργανα, στηλιτεύει την εν λόγω ρύθμιση. Αυτό που δεν επιθυμούν οι Σύλλογοι, είναι ο οικογενειακός γιατρός να παίξει ρόλο κεντρικού ρυθμιστή στο σύστημα υγείας, και οι ασθενείς να κατευθύνονται στις ιατρικές ειδικότητες, μέσω του οικογενειακού γιατρού.
Όπως αναφέρει μάλιστα η ΠΟΣΚΕ (κλινικοεργαστηριακοί γιατροί), «αδυνατούμε να κατανοήσουμε γιατί πρέπει ένας πάσχων, π.χ. με χειρουργηθείσα στεφανιαία νόσο (by pass) ή χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), να πρέπει πρώτα να επισκεφθεί τον οικογενειακό γιατρό για να πάρει παραπεμπτικό ώστε να πάει στον ειδικό για τον καθιερωμένο του έλεγχο, όταν αυτά ορίζονται από τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες και τα διαγνωστικά πρωτόκολλα».