Ατομικά μέτρα προστασίας από τα κουνούπια θα πρέπει να λάβουμε, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγητή χειρουργικής, Θεόφιλο Ρόζενμπεργκ, καθώς ο ιός Δυτικού Νείλου είναι σε έξαρση. Μετά από δύο χρόνια “ανάπαυλας” φέτος υπάρχουν 19 επιβεβαιωμένα κρούσματα και δύο θάνατοι.
Η νόσος που προκαλεί ο ιός του Δυτικού Νείλου συνήθως έχει ήπια μορφή -όπως έναν απλό πυρετό- δεν λείπουν όμως και τα σοβαρά συμπτώματα που εκδηλώνονται στο κεντρικό νευρικό σύστημα. Θεωρείται συμπτωματικό το γεγονός πως και τα δύο θανατηφόρα κρούσματα εμφανίστηκαν στην Αργολίδα, ωστόσο «βρίσκονται σε εξέλιξη επιδημιολογικές έρευνες και εξετάζονται μία σειρά από υποθέσεις, για το λόγο που εμφανίστηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή και όχι αλλού, τα περιστατικά», ανέφερε ο κ. Ρόζενμπεργκ.
Η λοίµωξη από τον ιό του ∆υτικού Νείλου (West Nile virus, WNV) είναι νόσηµα που µεταδίδεται κυρίως από τσίµπηµα κουνουπιού και προσβάλλει τα ζώα (άγρια πτηνά, άλογα) και τον άνθρωπο. Το 80% των ατόµων που µολύνονται παραµένουν ασυµπτωµατικοί, το 20% εµφανίζουν ήπια νόσο, ενώ λιγότεροι από 1 στα 100 ασθενείς εµφανίζουν σοβαρή κλινική νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστηµα.
Ο ιός του ∆υτικού Νείλου μεταδίδεται με:
- Μολυσµένα κουνούπια: Ο κύριος τρόπος µετάδοσης είναι µέσω τσιµπήµατος µολυσµένου κουνουπιού (συνήθως το κοινό κουνούπι). Τα κουνούπια µολύνονται από άρρωστα πτηνά.
- Μεταγγίσεις, µεταµοσχεύσεις: Σε πολύ µικρό αριθµό περιπτώσεων έχει αναφερθεί µετάδοση του ιού από µεταµόσχευση οργάνου, µετάγγιση αίµατος και σπάνια από τη µητέρα στο έµβρυο (συγγενής λοίµωξη).
- Ο ιός δεν µεταδίδεται από άτοµο σε άτοµο. ∆εν µεταδίδεται µέσω της συνήθους κοινωνικής (π.χ. άγγιγµα, φιλί), σεξουαλικής ή άλλης επαφής.
Το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης & Παρέμβασης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει μερικές πολύ χρήσιμες συμβουλές προστασίας από τον ιό του δυτικού Νείλου.
- Φοράτε κατάλληλα ενδύματα, που καλύπτουν όσο περισσότερο γίνεται το σώμα (μακριά μανίκια και παντελόνια).
- Βάζετε εντομοαπωθητικά στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα. Τα εντομοαπωθητικά προϊόντα πρέπει να περιέχουν δραστικές ουσίες όπως DEET (Ν,Ν διεθυλο-μετα-τολουαμίδη), ικαριδίνη ή πικαριδίνη (picaridin ή KBR 3023), IR32535 και φυσικές ουσίες όπως αιθέρια έλαια ευκαλύπτου (που όμως έχουν σχετικά μειωμένη εντομοαπωθητική δράση). Προσέχετε πάντως τα εντομοαπωθητικά να μην έρχονται σε επαφή με το στόμα, τα μάτια και το βλεννογόνο στα μάτι, και να μην τα χρησιμοποιείτε πάνω σε εκδορές, αμυχές (κοψίματα) ή τραύματα του δέρματος. Μην αφήνετε επίσης τα παιδιά να χρησιμοποιούν μόνα τους εντομοαπωθητικά προϊόντα, ούτε να βάζετε εντομοαπωθητικά στις χούφτες τους για να αλείψουν το δέρμα τους (εσείς πρέπει να τα αλείφετε). Γενικά, τα εντομοαπωθητικά με DEET αντενδείκνυνται για παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών, ενώ στις ηλικίες 2-12 ετών συνιστάται η χρήση τους υπό περιορισμούς. Δεν χρειάζεται να βάζετε εντομοαπωθητικό προϊόν κάτω από τα ρούχα σας, αλλά είναι απαραίτητο να τα βάζετε μετά από το αντηλιακό.
- Να είστε προσεκτικοί από το σούρουπο έως το χάραμα, δηλαδή τις ώρες που εμφανίζουν μεγαλύτερη δραστηριότητα τα κουνούπια που μεταδίδουν τον ιό.
- Να κάνετε συχνά μπάνιο, για να απομακρύνετε από το δέρμα σας τον ιδρώτα. Μελέτες έχουν δείξει ότι ορισμένες ουσίες που υπάρχουν στον ιδρώτα είναι ιδιαιτέρως ελκυστικές για τα κουνούπια.
- Θωρακίστε το σπίτι σας. Χρειάζεστε αντικουνουπικά πλέγματα (σίτες) στα ανοίγματα του σπιτιού (παράθυρα, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού), κουνουπιέρες (κυρίως για τα μωρά) όταν αντενδείκνυται να χρησιμοποιήσετε άλλα προστατευτικά μέσα, εντομοκτόνα στον αέρα (ταμπλέτες ή εξατμιζόμενα διαλύματα όταν βρίσκεστε στο σπίτι, σπιράλ στους υπαίθριους χώρους και αερολύματα όταν δεν είναι κανένας στο σπίτι), ανεμιστήρες ή κλιματιστικά και κίτρινες λάμπες για τον φωτισμό των εξωτερικών χώρων.
- Φρντίστε να μην υπάρχουν στάσιμα νερά οπουδήποτε μέσα ή γύρω από το σπίτι (μην ξεχνάτε τα πιατάκια από τις γλάστρες) και προνοήστε να είναι καλοκουρεμένο το γρασίδι, οι φυλλωσιές και ή/και οι θάμνοι στην αυλή σας. Να ποτίζετε, τέλος, τα φυτά σας τις πρωινές ώρες και όχι το σούρουπο.