Για τη μεταρρύθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας μίλησε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός σε συνέντευξη που έδωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό Real.
Για τις μεγάλες αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης, οι οποίες εστιάζονται μεταξύ άλλων και στο οικονομικό ζήτημα, ο υπουργός Υγείας, είπε πως «το κρίσιμο ερώτημα είναι αν είναι απαραίτητη αυτή η παρέμβαση, αν καλύπτει μία πραγματική κοινωνική και υγειονομική ανάγκη».
Και επιπλέον, συνέχισε ο υπουργός, «αν οι νέες δομές, τις οποίες θέλουμε να αναπτύξουμε, οι τοπικές μονάδες υγείας, που είναι στην ουσία αποκεντρωμένες δομές, περιφερειακές των σημερινών κέντρων υγείας, όπως θα λέγονται από εδώ και πέρα και τα ΠΕΔΥ, τα παλιά πολυιατρεία, δηλαδή του ΙΚΑ, τα οποία υπάρχουν σήμερα στα αστικά κέντρα, αν είναι απαραίτητες, αν ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού και της ομάδας υγείας, που θα πλαισιώνουν αυτές τις νέες δομές, θα βοηθήσει σε ένα αναπροσανατολισμό του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
Και συνέχισε: «Όπως έχουμε πει από την περίθαλψη, τη στενή προσέγγιση της υγείας ως υπηρεσίας περίθαλψης που παρέχεται στο νοσοκομείο, προσπαθούμε να αλλάξουμε το κέντρο βάρους και να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στην πρόληψη της ασθένειας, στον προσυμπτωματικό έλεγχο, στη αγωγή υγείας του πληθυσμού, στην παρέμβαση στην κοινότητα, στη σχολική υγιεινή, στην υγιεινή στους χώρους εργασίας και λοιπά. Είναι μία άλλη προσέγγιση, μία άλλη φιλοσοφία».
Σύμφωνα με τον υπουργό, η αντίρρηση της αντιπολίτευσης είναι, ότι αυτές οι δομές είναι αχρείαστες, δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα, είναι ένας κρατισμός, μία αγκύλωση, ιδεολογική της Κυβέρνησης που θέλει να δημιουργεί κρατικίστικες δομές» και ότι «θέλουμε να προσλάβουμε ένα κομματικό στρατό 3.000 ανθρώπων.
Το ερώτημα είπε ο κ. Ξανθός, είναι εάν η μεταρρύθμιση αυτή, βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και μετά να συζητήσουμε για τους πόρους και για τη χρηματοδότηση. «Εμείς λέμε λοιπόν, ότι όντως είναι κάτι το οποίο χρειάζεται. Είναι ένα έλλειμμα του συστήματος υγείας. Ποτέ στην ουσία το Εθνικό Σύστημα Υγείας, που προβλέφθηκε από το νόμο 1397/83 δεν αναπτύχθηκε σε αυτό το πεδίο, στο πεδίο της πρωτοβάθμιας φροντίδας παρά μόνο στην ύπαιθρο με τα κέντρα υγείας της υπαίθρου».
Για το θέμα της χρηματοδότησης, ο υπουργός ανέφερε ότι «έχουμε ήδη διασφαλίσει για την πρώτη τετραετία του προγράμματος αυτού εγγυημένους πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Μάλιστα όπως ο υπουργός, μαζί με τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση, παρουσίασαν ένα χρηματοδοτικό πλάνο, το οποίο έχει και μία στρατηγική εξόδου από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
«Είπαμε δηλαδή, ότι θα υπάρχει μία σταδιακή εμπλοκή των εθνικών πόρων, έχουν κατατεθεί αυτά, έχουν συμφωνηθεί με την Κομισιόν, έχουν συμφωνηθεί με τους κοινοτικούς, είναι σε γνώση των θεσμών, είναι δηλαδή εγγυημένη αυτή η χρηματοδότηση. Είναι περίπου 80 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, το κόστος το λειτουργικό των νέων δομών, δηλαδή της μισθοδοσίας του προσωπικού το οποίο θα εργαστεί, αυτών των 3.000 ανθρώπων» πρόσθεσε ο υπουργός Υγείας.