Η σταθερά υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για άνοια. Η έρευνα έχει δείξει ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της γνωστικής εξασθένησης ή της άνοιας και των υψηλών τιμών της αρτηριακής πίεσης που μετρούνται στο ιατρείο.
Φαίνεται όμως ότι σημασία έχει και η διακύμανση της υπέρτασης, όχι μόνο η μέση τιμή της. Οι άνθρωποι των οποίων η αρτηριακή πίεση παρουσιάζει μεγάλες διακυμάνσεις από ημέρα σε ημέρα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο άνοιας, βρήκε ιαπωνική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation.
Επιστήμονες από τη Σχολή Ιατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Kyushu, στην πόλη Φουκουόκα της Ιαπωνίας συνέστησαν σε 1.674 μη ανοιακούς ηλικιωμένους άνω των 60 ετών να καταγράφουν καθημερινά και επί ένα μήνα την αρτηριακή τους πίεση και στη συνέχεια τους παρακολούθησαν επί μία πενταετία.
Συνέκριναν όσους είχαν μεγάλες διακυμάνσεις της αρτηριακής πίεσης με όσους είχαν σχετικά σταθερή πίεση. Διαπιστώθηκε ότι οι πρώτοι είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να έχουν διαγνωστεί με άνοια πριν περάσουν τα πέντε έτη της παρακολούθησης. Αυτό ίσχυε τόσο για την αγγειακή άνοια όσο και για τη νόσο Αλτσχάιμερ, δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Tomoyuki Ohara. Επίσης ίσχυε ανεξάρτητα από το μέσο όρο της αρτηριακής πίεσης.
Η αρτηριακή πίεση δεν είναι στατική, αλλά αυξομειώνεται στη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο αυτό δεν είναι ανεξέλεγκτο και συμβαίνει μέχρι ενός ορίου. Όταν οι διακυμάνσεις είναι υπερβολικά μεγάλες, «ίσως επιφέρουν αλλαγές στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου, οι οποίες συμβάλλουν στην ανάπτυξη άνοιας», είπε ο Ohara.
Οι συμμετέχοντες επί 28 ημέρες μετρούσαν την αρτηριακή τους πίεση στο σπίτι τρεις φορές το πρωί, πριν φάνε πρωινό ή πάρουν τα φάρμακά τους (το 43% είχε υπέρταση και έπαιρνε φάρμακα για να τη ρύθμισή της).
Έως το τέλος της πενταετίας, 134 από τους συμμετέχοντες είχαν εκδηλώσει Αλτσχάιμερ, ενώ 47 είχαν παρουσιάσει αγγειακή άνοια, η οποία είναι απόρροια μειωμένης ροής αίματος στον εγκέφαλο, συχνά εξαιτίας μικρών εγκεφαλικών επεισοδίων. Όσοι είχαν τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις στην αρτηριακή πίεση, είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να εκδηλώσουν Αλτσχάιμερ και σχεδόν τριπλάσιες πιθανότητες να παρουσιάσουν αγγειακή άνοια.
Το πρόβλημα ωστόσο με τη μελέτη αυτή είναι ότι η αρτηριακή πίεση μετριόταν από τους συμμετέχοντες και ενδέχεται να έγιναν λάθη, ειδικά από αυτούς που είχαν την τάση να εμφανίσουν γνωσιακή παρακμή. Από την άλλη μεριά βέβαια η μέτρηση της καθημερινής πίεσης στο σπίτι δεν παρουσιάζει το μειονέκτημα της λευκής μπλούζας και μπορεί να είναι πιο αντικειμενική, όταν λαμβάνεται σωστά.
Πηγή: Day-to-Day Blood Pressure Variability and Risk of Dementia in a General Japanese Elderly Population.