Η περιοδοντική νόσος (ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα) σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο διαφόρων μορφών καρκίνου και ιδιαίτερα του οισοφάγου, γράφουν ερευνητές από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης σε μελέτη τους που αφορούσε γυναίκες και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention.
Συνολικά, οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου ήταν 14% περισσότερες για τις γυναίκες με ιστορικό περιοδοντικής νόσου, ενώ ακόμα και στις μη καπνίστριες ήταν αυξημένες κατά 12%.
«Τα ευρήματά μας πιθανώς αποκαλύπτουν ένα νέο στόχο για τις προσπάθειες πρόληψης του καρκίνου: την στοματική υγιεινή και κυρίως την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση της περιοδοντικής νόσου», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης Jean Wactawski-Wende, από τη Σχολή Δημοσίας Υγείας & Επαγγελμάτων Υγείας.
Η περιοδοντική νόσος είναι χρόνια βακτηριακή φλεγμονή η οποία προσβάλλει τους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια και περιλαμβάνει την χρόνια ουλίτιδα και την περιοδοντίτιδα.
Οι πάσχοντες από χρόνια ουλίτιδα μπορεί να έχουν υπερβολικά ερυθρά, φουσκωμένα (οιδηματώδη) ούλα, τα οποία ματώνουν εύκολα κατά το βούρτσισμα. Αν η κατάσταση αφεθεί χωρίς θεραπεία μπορεί να εξελιχθεί σε περιοδοντίτιδα, κατά την οποία προσβάλλονται οι βαθύτεροι υποστηρικτικοί ιστοί των δοντιών και κυρίως το οστό που τα περιβάλλει. Η περιοδοντίτιδα αποτελεί μια από τις κυριότερες αιτίες απώλειας δοντιών στους ενήλικες.
Ο κίνδυνος καρκίνου
Στη νέα μελέτη συμμετείχαν 65.869 γυναίκες, ηλικίας 54-86 ετών, τις οποίες οι επιστήμονες παρακολούθησαν επί οκτώ χρόνια. Στο μεσοδιάστημα, 7.149 από αυτές εκδήλωσαν καρκίνο.
Το ιστορικό περιοδοντικής νόσου συσχετίσθηκε με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, με την μέγιστη αύξηση να παρατηρείται στον καρκίνο του οισοφάγου: ο κίνδυνος εκδήλωσής του ήταν τριπλάσιος απ’ ό,τι στις γυναίκες δίχως σοβαρή ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα.
Ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του μαστού ήταν αυξημένος κατά 13%, του πνεύμονα κατά 31%, της χοληδόχου κύστεως κατά 73% και του μελανώματος κατά 23%, σε σύγκριση με τις γυναίκες δίχως προβλήματα στα ούλα και στα δόντια τους.
Η περιοδοντική νόσος δεν φάνηκε να συσχετίζεται με τον καρκίνο του παγκρέατος, του ήπατος ή της κατώτερης πεπτικής οδού, ενώ η πιθανή συσχέτισή της με τον καρκίνο του στομάχου ήταν οριακή.
Όταν οι ερευνητές εξέτασαν ξεχωριστά τις καπνίστριες και τις μη καπνίστριες, διαπίστωσαν πως όσες κάπνιζαν και ταυτοχρόνως είχαν χρόνια ουλίτιδα ή περιοδοντίτιδα, ήταν αυξημένες κυρίως οι πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του μαστού, του πνεύμονα ή της χοληδόχου κύστεως. Στις μη καπνίστριες με περιοδοντική νόσο πιο αυξημένος ήταν ο κίνδυνος για άλλες μορφές καρκίνου, όπως το μελάνωμα.
Οι αιτίες
Δεν είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη συσχετίζει την περιοδοντική νόσο με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου, αλλά η αιτία της συσχέτισης παραμένει ασαφής, ανέφερε η Wactawski-Wende.
«Υπάρχουν διάφορες θεωρίες, η μία εκ των οποίων πρεσβεύει ότι η ουλίτιδα και η περιοδοντίτιδα μπορεί να αποτελούν δείκτη για την γενικότερη κατάσταση της υγείας. Αλλά υπάρχει όμως ισχυρή πιθανότητα να φθάνουν σε απομακρυσμένα τμήματα του σώματος διάφορες ουσίες που παράγει η φλεγμονή που χαρακτηρίζει την περιοδοντική νόσο. Δεδομένου λ.χ. ότι ο οισοφάγος βρίσκεται πολύ κοντά στη στοματική κοιλότητα, τα περιοδοντικά παθογόνα μπορεί εύκολα να βρουν πρόσβαση σε αυτόν, μολύνοντας τον βλεννογόνο του και διεγείροντας την ανάπτυξη καρκίνου σε αυτόν», είπε η Wactawski-Wende. «Ίσως λοιπόν τα βακτήρια αυτά είναι η αιτία του πολύ αυξημένου κινδύνου του οισοφάγου που κατέδειξε η μελέτη μας».
Να σημειωθεί ότι η χρόνια ουλίτιδα μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες (από ορμονικές διαταραχές έως το στρες και τις κακοτεχνίες στις προσθετικές εργασίες) αλλά μία από τις συχνότερες είναι η παραμελημένη στοματική υγιεινή.