Το σοβαρότατο πρόβλημα που παρατηρείται κάθε χρόνο στις ελληνικές παραλίες, επισημαίνει με ανακοίνωσή της η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία. Πρόκειται για τα αποτσίγαρα που αφήνουν οι καπνιστές σε θάλασσες και ακτές.
Τα αποτσίγαρα και τα άλλα απορρίμματα που σχετίζονται με το τσιγάρο είναι πανταχού παρόντα παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι από τα περίπου 6 τρισεκατομμύρια τσιγάρα που καταναλώνονται παγκοσμίως τα 4,5 τρισεκατομμύρια πετάγονται κάπου στο περιβάλλον. Αυτό το υλικό συνιστά το μεγαλύτερο ποσοστό σκουπιδιών.
Αυτό το είδος του μικρού (ελάχιστου) απορρίμματος είναι κυριολεκτικά ένα τεράστιο πρόβλημα τοξικής ρύπανσης του περιβάλλοντος. Χημικές ουσίες στα τσιγάρα, όπως το αρσενικό, η νικοτίνη, ο μόλυβδος και η φαινόλη αιθυλική μπορούν διαρρέουν στα νερά και στη θάλασσα και είναι εξαιρετικά τοξικά για τους υδρόβιους οργανισμούς και τα ψάρια.
Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία κάνει έκκληση σε όσους εξακολουθούν να καπνίζουν να αποφεύγουν τη συνήθεια τους όταν πάνε για μπάνιο, αλλά αν αυτό δεν είναι εφικτό τουλάχιστο να μην σβήνουν, αφήνουν ή πετούν τα αποτσίγαρα τους στις παραλίες.
Όπως λέει, πέρα από τον υγειονομικό κίνδυνο που συνιστούν οι γόπες (ιδίως για τα μικρά παιδιά) αποτελούν μία τεράστια πηγή μόλυνσης των θαλασσών από μικροϊνες πλαστικού (καθώς το φίλτρο είναι πλαστικό που δεν εξαφανίζεται), αλλά και διάχυσης των τοξικών συστατικών που περιέχουν τα επεξεργασμένα φύλλα καπνού του τσιγάρου.
Σύμφωνα με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, οι Έλληνες καπνιστές «παράγουν» κάθε χρόνο κοντά στα 22 δισεκατομμύρια αποτσίγαρα. Πολλά απ’ αυτά καταλήγουν στη θάλασσα, μολύνοντας την, δηλητηριάζοντας ψάρια, θαλασσοπούλια και ανθρώπους. Δεν είναι λίγες οι αναφορές για δηλητηριάσεις παιδιών μικρής ηλικίας που μάσησαν ή κατάπιαν αποτσίγαρα πεταμένα σε ελεύθερους χώρους.
Ειδικότερα, η κατάσταση έχει ως εξής στην Ελλάδα με βάση στοιχεία του 2014:
- Καταναλώθηκαν 17,27 δισ. νόμιμα τσιγάρα και 4,4 παράνομα.
- Σύνολο 21,67 δισ. τσιγάρα ετησίως.
- Τα 20 δισ. τσιγάρα ισοδυναμούν με 1 δισ. πακέτα.
Τα 20 φίλτρα (ενός πακέτου) ζυγίζουν 3,5 γραμμάρια. Δηλαδή στη χώρα μας κάθε χρόνο δημιουργούνται 3.500 τόνοι αποτσίγαρα κάθε χρόνο. Ένα μεγάλο ποσοστό των οποίων πετάγεται αδιάκριτα σε δημόσιους χώρους, όπως δρόμους, παραλίες, πλατείες, αλσύλλια, δάση κ.λ.π.
Τα μέλη της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας κάνουν έκκληση πρώτα από όλα για διακοπή του καπνίσματος και αν όπως λένε, οι φίλοι καπνιστές δεν μπορούν να το κόψουν, τουλάχιστον ας φροντίζουν να τοποθετούν τις γόπες των τσιγάρων σε κάποιο αυτοσχέδιο δοχείο ή σε κάποιο χωνάκι από χαρτί και μετά να τα πετούν σε κάδους απορριμμάτων.
Τέλος, καλούν τις αρμόδιες κρατικές ή δημοτικές αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να πληροφορήσουν σχετικά τους συμπολίτες μας. Επίσης, να προβούν σε συστάσεις και να οργανώσουν ένα σύγχρονο κανονιστικό πλαίσιο για περιβαλλοντικά και υγειονομικά σωστή συμπεριφορά των λουομένων.
Να σημειωθεί ότι το 19-38% των συνολικών απορριμμάτων που συλλέγονται παγκοσμίως κατά τη διάρκεια του καθαρισμού των ακτών κάθε χρόνο είναι αποτσίγαρα. Τα πλαστικά φίλτρα τσιγάρου είναι ουσιαστικά μη βιοδιασπώμενα και μπορεί να μολύνουν το περιβάλλον για διάστημα 10 ή περισσοτέρων ετών αφότου πετάχτηκαν.
Για να ξέρουμε τι συμβαίνει σε άλλες χώρες, αξίζει να αναφερθεί ότι στο Παρίσι η σύλληψη καπνιστή να πετάει αποτσίγαρο στο πεζοδρόμιο ή το δρόμο τιμωρείται με 68 ευρώ.