Γράφει η Αναστασία Μοσχοβάκη Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, στο κριθάρι και στη σίκαλη.
H δυσανεξία στην γλουτένη χαρακτηρίζεται από φούσκωμα, κοιλιακά άλγη, συσπάσεις εντέρου, διάρροια σε ανθρώπους που πάσχουν από δυσανεξία στην γλουτένη, μετά από κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν γλουτένη.
Το σύνδρομο της δυσανεξίας στην γλουτένη παρόλο που προκαλεί συμπτώματα ανάλογα με το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου διαφοροποιείται από αυτό διότι τα συμπτώματα σε αντίθεση με το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου εκλύονται αμιγώς μετά από κατανάλωση γλουτένης και αποκαθίστανται όταν ο πάσχων υιοθετήσει διατροφικά προγράμματα στα οποία η γλουτένη έχει αποσυρθεί.
Μελέτες αναδεικνύουν δυσλειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος και στις δύο κατηγορίες ασθενών, ωστόσο στους πάσχοντες από δυσανεξία στην γλουτένη το ανοσοποιητικό σύστημα δημιουργεί αυτοαντισώματα, τα οποία κινητοποιούνται μόνο με την λήψη γλουτένης και προκαλούν αλλοιώσεις στον βλεννογόνο του λεπτού ποικίλλουσας βαρύτητας: απουσία ή βράχυνση των λαχνών, αλλοίωση της δομής της λάχνης, αύξηση της συσσώρευσης λεμφοκυττάρων.
Όταν το σύνολο αυτών των παθολογοανατομικών αλλοιώσεων είναι βαριάς μορφής, προκαλείται η νόσος της κοιλιοκάκης, που χαρακτηρίζεται από παθολογική βιοψία, σοβαρά συμπτώματα δυσανεξίας, κακή απορρόφηση ουσιών, αυξημένη πιθανότητα προσβολής από διαβήτη, καρκίνου, λεμφωμάτων.
ΔΙΑΙΤΕΣ ΧΩΡΙΣ ΓΛΟΥΤΕΝΗ
Οι δίαιτες χωρίς γλουτένη είναι στη «μόδα» και συχνά υιοθετούνται άκριτα από το κοινό και τους διαιτολόγους.
Ωστόσο η απόσυρση της γλουτένης από την διατροφή μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβλαβής όταν δεν είναι απαραίτητη.
Τα δημητριακά ολικής αλέσεως , αποτελούν μια μεγάλη πηγή φυτικών ινών και συντελούν στην καλή λειτουργία της πέψης, στον έλεγχο του βάρους και στη μείωση της χοληστερόλης, του σακχάρου αίματος και της αρτηριακής πίεσης στην αποτελεσματική εξουδετέρωση καρκινογόνων ουσιών.
Επιπλέον, μελέτες αναδεικνύουν την ύπαρξη υψηλής συγκέντρωσης αρσενικού σε ανθρώπους που δεν καταναλώνουν δημητριακά ολικής άλεσης στα πλαίσια μη ενδεικνυόμενης δραστικής μείωσης της γλουτένης από την διατροφή τους.
Σήμερα στα άτομα με μικρού βαθμού δυσανεξία στην γλουτένη συνιστάται σταδιακή επανεισαγωγή τροφών με μικρή συγκέντρωση γλουτένης.
Δρ. Αναστασία Μοσχοβάκη
Ιατρός Ειδική Παθολόγος
Φραγκοπούλου 10, Κηφισιά
http://iatreioamoschovaki.gr
Τηλ. 2102122198
24ωρη γραμματεία νοσοκομειακά περιστατικά: 2106252770
Email: amoschovaki@yahoo.gr