Τα ζευγάρια που ζουν στο ίδιο σπίτι έχουν κοινά βακτήρια στο δέρμα τους. Αυτό έδειξε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό mSystems από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γουοτερλού στον Καναδά.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η συγκατοίκηση επηρεάζει σημαντικά τις μικροβιακές κοινότητες του δέρματος των δύο συντρόφων. Τα βακτήρια του δέρματος ήταν τόσο κοινά που μπορούσε να εντοπιστεί ποια ζευγάρια συζούσαν με ακρίβεια 86%.
Η Ασλεϊ Ρος και οι συνεργάτες της ανέλυσαν 330 δείγματα που ελήφθησαν από 17 διαφορετικά σημεία του δέρματος των συμμετεχόντων στη μελέτη.
Τα δείγματα ελήφθησαν από τους ίδιους τους συμμετέχοντες με μια μπατονέτα από σημεία όπως τα βλέφαρα, τα ρουθούνια, οι μασχάλες, η πλάτη, ο κορμός και οι παλάμες.
Σύμφωνα με τον μεταπτυχιακό φοιτητή Τζος Νιούφελντ ο οποίος συμμετείχε στην ερευνητική ομάδα, αυτή είναι η πρώτη φορά που ταυτοποιούνται περιοχές του δέρματος στις οποίες οι δύο σύντροφοι «μοιράζονται» τα περισσότερα μικρόβια.
Οι πατούσες
Αυτό που προέκυψε ήταν πως οι μεγαλύτερες βακτηριακές ομοιότητες βρίσκονταν στις πατούσες των δύο συντρόφων. Ο Νιούφελντ ανέφερε: «Αυτό είναι λογικό. Οι δύο σύντροφοι κάνουν μπάνιο στην ίδια μπανιέρα και περπατούν συχνά ξυπόλυτοι στο ίδιο πάτωμα. Η διαδικασία αυτή αποτελεί ένα είδος μικροβιακής ανταλλαγής μεταξύ τους. Τελικά το ζευγάρι καταλήγει στο ίδιο μικροβιακό κοκτέιλ.
Οι μικροβιακές κοινότητες στο εσωτερικό μέρος των μηρών εμφάνιζαν μεγαλύτερες ομοιότητες μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου παρά μεταξύ των ζευγαριών (προφανώς λόγω της εγγύτητας με τη γεννητική περιοχή). Μπορούσε να εντοπιστεί αν το δείγμα ανήκε σε άνδρα ή σε γυναίκα με ακρίβεια της τάξεως του 100%, όταν είχε ληφθεί από το εσωτερικό του μηρού, όχι όμως από άλλο σημείο του σώματος.
Διαπιστώθηκε επίσης ότι το μικροβιακό προφίλ στο δέρμα της αριστερής πλευράς του σώματος μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με εκείνο της δεξιάς πλευράς του σώματος του κάθε ατόμου.
Από όλα τα σημεία που εξετάστηκαν, η μεγαλύτερη μικροβιακή ομοιομορφία μεταξύ αριστερής και δεξιάς πλευράς του σώματος αφορούσε τη μύτη.
Προηγούμενες μελέτες της ίδιας ερευνητικής ομάδας είχαν δείξει ότι οι μικροβιακές κοινότητες του δέρματος ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή στο ίδιο άτομο.
Η παρούσα μελέτη αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης έρευνας που στοχεύει στην κατανόηση του πώς το μικροβίωμα του δέρματος προσαρμόζεται και αλλάζει μαζί με τον ξενιστή του -κι αυτό όχι μόνο στον άνθρωπο αλλά και σε άλλα θηλαστικά.
«Απώτερος στόχος μας είναι να μάθουμε αν οι μικροοργανισμοί που κατοικούν στο δέρμα εξελίχθηκαν μαζί με τους ξενιστές τους στη διάρκεια του χρόνου», ανέφερε ο Νιούφελντ.