Μια νέα μελέτη που έγινε σε ποντίκια ενισχύει την ιδέα ότι η ώρα που τρώμε το φαγητό μας αποτελεί κρίσιμο παράγοντα για την απώλεια βάρους.
Τα ποντίκια που ακολούθησαν μια δίαιτα μειωμένων θερμίδων και έτρωγαν κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής ώρας σίτισης ήταν τα μόνα που έχασαν βάρος. Τα ποντίκια στα οποία δόθηκε λιγότερο φαγητό αλλά σε λάθος ώρα δεν έχασαν βάρος.
“Οι μελέτες μας υποδηλώνουν ότι μια δίαιτα είναι αποτελεσματική μόνο εάν καταναλώνονται οι θερμίδες κατά τη διάρκεια της ημέρας, όταν είμαστε ξύπνιοι και δραστήριοι. Η κατανάλωση σε λάθος ώρα τη νύχτα δεν θα οδηγήσει σε απώλεια βάρους”, δήλωσε ο Joseph Takahashi, νευροεπιστήμονας στο UT Southwestern Medical Center’s Peter O’Donnell Jr. Brain Institute.
Χρησιμοποιώντας αισθητήρες υψηλής τεχνολογίας και αυτοματοποιημένο εξοπλισμό, οι επιστήμονες ανέπτυξαν ένα σύστημα τροφοδοσίας για ποντίκια που μπορεί να βοηθήσει να απαντηθεί το δύσκολο ερώτημα γιατί οι δίαιτες με μειωμένη θερμιδική ικανότητα βελτιώνουν τη μακροζωία. Και λένε ότι το νέο σύνολο εργαλείων προσφέρει νέες ιδέες.
Επίσης, μεταξύ των ευρημάτων που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cell Metabolism, οι επιστήμονες βρήκαν ότι τα ποντίκια σε μια δίαιτα κατά την οποία έτρωγαν στη διάρκεια μιας συγκεκριμένης χρονικής περιόδου ήταν απροσδόκητα ενεργά την ημέρα η οποία κανονικά αποτελεί περίοδο ανάπαυσης για τα νυχτερινά ζώα. Αυτά τα δεδομένα αποκαλύπτουν προηγούμενες άγνωστες σχέσεις μεταξύ της διατροφής και του μεταβολισμού.
“Είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες ότι ο θερμικός περιορισμός παρατείνει τη διάρκεια ζωής των ζώων, αλλά αυτές οι μελέτες είναι πολύ δύσκολο να διεξαχθούν επειδή χρειάζονται σίτιση με το χέρι για πολλά χρόνια”, ανέφερε ο Takahashi.
Λαθεμένες πολλές μελέτες περιορισμού θερμίδων
Πέραν του επηρεασμού του βάρους, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι ο χρόνος κατανάλωσης της τροφής επηρεάζει τους κιρκάδιους ρυθμούς ενός ζώου και μπορεί να είναι αυτή η αιτία για την οποία ορισμένες μελέτες έδειξαν ότι οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν τη γήρανση και τη μακροζωία.
Να σημειωθεί ότι σε πολλές μελέτες μείωσης των θερμίδων που αφορούσαν ποντίκια οι ερευνητές έδιναν τροφή κατά τη διάρκεια της ημέρας, η οποία είναι η λανθασμένη περίοδος για τα νυκτερινά ζώα. Χωρίς να υπολογίζεται η χρονική στιγμή της πρόσληψης τροφής, η έρευνα που εξετάζει τις επιπτώσεις της μείωσης των θερμίδών στη διάρκεια ζωής μπορεί να παραμορφωθεί από παράγοντες όπως η έλλειψη ύπνου και οι ασύγχρονοι κιρκαδικοί ρυθμοί.
Ο Takahashi είπε ότι το αυτοματοποιημένο σύστημα που αναπτύχθηκε για την παρούσα μελέτη βοήθησε την ομάδα του να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα.
“Ο χειρισμός του πότε και πόσα τρόφιμα είναι διαθέσιμα για παρατεταμένες περιόδους ήταν δύσκολη σε προηγούμενες έρευνες. Αυτό το αυτοματοποιημένο σύστημα, το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί για μεγάλες και μακροχρόνιες μελέτες μακροζωίας, παρέχει τα μέσα για την αντιμετώπιση ανοικτών θεμάτων σχετικά με τους μηχανισμούς που επεκτείνουν τη διάρκεια ζωής στα θηλαστικά και αν είναι στην πραγματικότητα η μείωση των θερμίδων ή ο χρόνος κατανάλωσης της τροφής”, δήλωσε ο Takahashi.