Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι καθώς διαμορφώνεται ένα κλίμα υπέρ της νομιμοποίησης της ινδικής κάνναβης στις ΗΠΑ και σε άλλες χώρες, πρέπει να μελετηθούν περισσότερο οι επιπτώσεις της ουσίας και των παραγώγων της (μαριχουάνα, χασίς, χασισέλαιο κ.α.) στην καρδιακή και εγκεφαλική υγεία. Οι επιπτώσεις της μαριχουάνας στην υγεία δεν είναι μέχρι σήμερα δεν είναι πλήρως εξακριβωμένες.
Η κάνναβη έχει νομιμοποιηθεί για ιατρική χρήση ή έχει αποποινικοποιηθεί σε περισσότερες από 11 ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ισπανία. Υπάρχουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η κάνναβη και τα έκδοχα της έχουν δυνατότητες για την αντιμετώπιση του πόνου στους καρκινοπαθείς, όμως τα στοιχεία για τα οφέλη και τους κινδύνους είναι αντικρουόμενα.
Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, το χασίς είναι το πιο διαδεδομένο ναρκωτικό στον κόσμο, με τους χρήστες στην Ευρώπη να ανέρχονται στο 1,7% στις ηλικίες 15-64 ετών και στις ΗΠΑ στο 2,6%.
Η ινδική κάνναβη επιδρά στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα. Μερικές μελέτες -αλλά όχι όλες- έχουν δείξει ότι προκαλεί αύξηση των παλμών της καρδιάς, της αρτηριακής πίεσης και των απαιτήσεων του σώματος για οξυγόνο. Επίσης έχουν αναφερθεί περιπτώσεις στηθάγχης και εμφράγματος μετά τη χρήση ινδικής κάνναβης. Μελέτες έχουν δείξει ότι ο καρδιαγγειακός κίνδυνος από τη χρήση ινδικής κάνναβης μπορεί να είναι μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο κίνδυνο για τους καπνιστές τσιγάρων.
Από την άλλη μεριά, μια κλινική μελέτη κινδύνου για τις στεφανιαίες αρτηρίες που έγινε στο Σαν Φρανσίσκο σε νεαρούς ενήλικες (CARDIA), η οποία ανέλυσε στοιχεία από 3.617 Αφροαμερικανούς και Καυκάσιους ενήλικες σε διάστημα 15 ετών, δεν διαπίστωσε μακροπρόθεσμη αιτιώδη συνάφεια μεταξύ της κατανάλωσης κάνναβης και καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι οι χρήστες μπορούν να αναπτύξουν ανοχή στις αρχικές τους επιδράσεις σε διάστημα μερικών ημερών έως εβδομάδων και η επαναλαμβανόμενη χρήση τελικά μειώνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση αμέσως μετά την κατανάλωση. Με λίγα λόγια, τα αποτελέσματα είναι αντιφατικά.
Κάνναβη και υπέρταση
Η παρούσα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Journal of Preventive Cardiology από ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Τζόρτζια έδειξε ότι η χρήση ινδικής κάνναβης σχετίζεται με τριπλάσιο κίνδυνο θανάτου από υπέρταση.
Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 1.213 ανθρώπους άνω των 20 ετών, από τους οποίους περίπου οι μισοί ήταν χρήστες ινδικής κάνναβης ενώ οι άλλοι μισοί δεν ήταν χρήστες. Οι συμμετέχοντες παρακολουθήθηκα 11,5 χρόνια, κατά μέσο όρο.
Όσοι έκαναν χρήση μαριχουάνας, κινδύνευαν περισσότερο να πεθάνουν από υπέρταση. Ο σχετικός κίνδυνος ήταν 3,5 φορές μεγαλύτερος, σε σχέση με όσους δεν ήταν χρήστες ινδικής κάνναβης. Ο κίνδυνος αύξανε 4% με κάθε πρόσθετο έτος χρήσης της ναρκωτικής ουσίας.
Οι ερευνητές είπαν ότι αυτό δείχνει ότι οι καρδιακές επιδράσεις της μαριχουάνας μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερες από τους καρδιακούς κινδύνους που σχετίζονται με το κάπνισμα τσιγάρων.
Το ενεργό συστατικό της μαριχουάνας, η τετραϋδροκανναβινόλη (THC), μπορεί να είναι η αιτία πίσω από τους καρδιακούς κινδύνους, είπαν οι ερευνητές. Η τετραϋδροκανναβινόλη δρα στο ενδοκανναβινοειδές σύστημα του οργανισμού, το οποίο ρυθμίζει την καρδιακή λειτουργία και μπορεί να προκαλέσει αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης.
Η μελέτη εστιάστηκε στην ψυχαγωγική χρήση, οπότε δεν είναι σαφές εάν τα ίδια αποτελέσματα ισχύουν και για την ιατρική χρήση. Οι ερευνητές τόνισαν ότι «δεν αμφισβητούν τα πιθανά ιατρικά οφέλη των τυποποιημένων ειδών κάνναβης».
Η ερευνήτρια Barbara Yankey, επικεφαλής της μελέτης, επεσήμανε ότι υπήρξαν ορισμένοι περιορισμοί στον τρόπο με τον οποίο εκτιμήθηκε η χρήση της μαριχουάνας. Για παράδειγμα, δεν είναι βέβαιο ότι οι συμμετέχοντες χρησιμοποιούσαν μαριχουάνα συνεχώς από τότε που το δοκίμασαν για πρώτη φορά. Αυτό είναι ένα μεγάλο μειονέκτημα για τη μελέτη. Ωστόσο, η ερευνήτρια πρόσθεσε: “Περιττό να πούμε ότι οι παρενέργειες της μαριχουάνας στην εγκεφαλική λειτουργία υπερβαίνουν κατά πολύ αυτές του καπνίσματος”.
Άλλες μελέτες στο παρελθόν έχουν δείξει ότι η μαριχουάνα δεν είναι ένα αθώο ναρκωτικό αλλά προκαλεί διάφορα προβλήματα υγείας, ακόμα και επεισόδια ψύχωσης. Το 2014 δημοσιεύθηκε μια βρετανική μελέτη που έδειξε ότι η χρήση μαριχουάνας και χασίς μπορεί να προκαλέσει τόσο μεγάλες βλάβες στους πνεύμονες, τόσο που οι 30άρηδες αποκτούν πνεύμονες 80άρηδων.
Σε αντίθεση με όλα αυτά, η αμερικανική εφημερίδα The New York Times συνέκρινε το 2014 σε άρθρο της, την απαγόρευση της κάνναβης με τα λάθη στην εποχή της ποτοαπαγόρευσης. Η απαγόρευση αυτή στις ΗΠΑ υιοθετήθηκε πριν 40 χρόνια αλλά η εφημερίδα υποστήριξε ότι τα προβλήματα που δημιουργεί στην υγεία η κάνναβη είναι μικρότερα σε σχέση με το αλκοόλ και το τσιγάρο. Το 2012 έγιναν στις ΗΠΑ 658.000 συλλήψεις για χρήση μαριχουάνας και αυτό θεωρείται ότι δημιουργεί πολλούς εγκληματίες χωρίς λόγο.