Μια 16χρονη σουηδική μελέτη έδειξε ότι η χαμηλή θερμοκρασία του αέρα μπορεί να πυροδοτήσει μια καρδιακή προσβολή (έμφραγμα). Τα ευρήματα παρουσιάστηκαν στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας.
“Υπάρχει εποχιακή διακύμανση στην καταγραφή των καρδιακών εμφραγμάτων με τους αριθμούς να μειώνονται το καλοκαίρι και να αυξάνονται το χειμώνα”, δήλωσε ο πρώτος συγγραφέας της μελέτης Moman Mohammad, από το Τμήμα Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Lund, της Σουηδίας. “Δεν είναι σαφές εάν αυτό οφείλεται στις ψυχρότερες θερμοκρασίες ή σε αλλαγές συμπεριφοράς”.
Αυτή η 16ετής μελέτη παρατήρησης, η οποία καθοδηγήθηκε από τον καθηγητή David Erlinge από το Πανεπιστήμιο Lund, είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα που διερεύνησε τη σχέση μεταξύ καρδιακών προσβολών και των καιρικών συνθηκών όπως η θερμοκρασία του αέρα, η διάρκεια της ηλιοφάνειας, οι βροχοπτώσεις και η υγρασία του αέρα.
Με βάση το σουηδικό μητρώο εμφραγμάτων του μυοκαρδίου (SWEDEHEART), συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη όλες οι καρδιακές προσβολές που υποβλήθηκαν σε θεραπευτική αγωγή από στεφανιαία μονάδα μεταξύ 1ης Ιανουαρίου 1998 και 31ης Δεκεμβρίου 2013.
Οι ερευνητές μελέτησαν τις ειδικές καιρικές συνθήκες κατά τις οποίες σημειώθηκαν καρδιακές προσβολές χρησιμοποιώντας τοπικά μετεωρολογικά δεδομένα από εκατοντάδες μετεωρολογικούς σταθμούς στο Σουηδικό Μετεωρολογικό και Υδρολογικό Ινστιτούτο (SMHI).
Κατά την περίοδο της μελέτης, συνολικά 280.873 καρδιακά εμφράγματα καταγράφηκαν και τα μετεωρολογικά δεδομένα ήταν διαθέσιμα για το 99% των περιπτώσεων.
Ο κρύος καιρός
Ο μέσος αριθμός καρδιακών προσβολών την ημέρα ήταν σημαντικά υψηλότερος κατά τη διάρκεια των ψυχρότερων θερμοκρασιών σε σύγκριση με το θερμότερο καιρό. Τα αποτελέσματα ήταν συνεπή σε όλες τις περιοχές υγειονομικής περίθαλψης.
Σε καθημερινή βάση, αυτό μεταφράστηκε σε 4 περισσότερες καρδιακές προσβολές στη Σουηδία, όταν η μέση ημερήσια θερμοκρασία ήταν μικρότερη από 0 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με όταν ήταν πάνω από 10 βαθμούς Κελσίου.
Επιπλέον, η εμφάνιση καρδιακών προσβολών ήταν αυξημένη με μεγαλύτερες ταχύτητες ανέμου, μικρότερη διάρκεια της ηλιοφάνειας και υψηλότερη υγρασία αέρα.
Οι ερευνητές ανέλυσαν τη σχέση μεταξύ εμφάνισης καρδιακής προσβολής και καιρικών συνθηκών σε υποομάδες, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων, των ασθενών με υπέρταση, σακχαρώδη διαβήτη ή προηγούμενων καρδιακών προσβολών και των ασθενών που λαμβάνουν φάρμακα. Η σύνδεση μεταξύ της εμφάνισης καρδιακής προσβολής και των καιρικών συνθηκών ήταν περίπου ίδια σε όλες τις υποομάδες.
Ο Mohammad δήλωσε: «Τα αποτελέσματά μας έδειξαν μεγαλύτερη εμφάνιση καρδιακών προσβολών σε θερμοκρασίες κάτω του μηδενός. Τα ευρήματα ήταν τα ίδια σε ένα μεγάλο εύρος υποομάδων ασθενών, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, υποδηλώνοντας ότι η θερμοκρασία του αέρα πυροδοτεί τις καρδιακές προσβολές”.
Το σώμα αποκρίνεται στο κρύο με τη συστολή των επιφανειακών αιμοφόρων αγγείων, γεγονός που μειώνει την θερμική αγωγιμότητα του δέρματος και στη συνέχεια αυξάνει την αρτηριακή πίεση του αίματος. Άλλες αντιδράσεις είναι η ρίγος και ο αυξημένος καρδιακός ρυθμός, που αυξάνουν τον μεταβολικό ρυθμό και στη συνέχεια αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.
“Στην πλειονότητα των υγιών ανθρώπων αυτοί οι μηχανισμοί είναι καλά ανεκτοί”, δήλωσε ο Mohammad. “Αλλά σε άτομα με αθηροσκλήρωση στις στεφανιαίες αρτηρίες τους μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή”.
Επειδή αυτή ήταν μια μελέτη παρατήρησης, ο Mohammad είπε ότι ίσως υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που μπορεί να αυξάνουν τα εμφράγματα όταν ο καιρός είναι κρύος. “Οι λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος και η γρίπη είναι γνωστοί παράγοντες κινδύνου καρδιακής προσβολής που έχουν σαφή εποχιακή διακύμανση. Επιπλέον, εποχιακά εξαρτώμενες συμπεριφορές όπως η φυσική δραστηριότητα και οι διαιτητικές αλλαγές θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο στην αυξημένη εμφάνιση καρδιακής προσβολής”.