Οι μεταβολικά υγιείς παχύσαρκοι ενήλικες που θα ακολουθήσουν μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ακόρεστα λιπαρά και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά μπορούν να μειώσουν τη συνολική χοληστερόλη τους κατά 10 mg/dL, σύμφωνα με μια μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Nutrition and Metabolism.
Όμως η μείωση της κακής χοληστερόλης κατά 8,7 mg/dL και των τριγλυκεριδίων 12 κατά mg/dL που βρήκε η ανάλυση δεν ήταν στατιστικά σημαντικές. Έτσι οι ερευνητές είπαν ότι δεν υπάρχουν ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι η αντικατάσταση των κορεσμένων λιπών με ακόρεστα μπορεί να ωφελήσει τους υγιείς παχύσαρκους.
Επίσης, η μετα-ανάλυση δεν έδειξε να υποστηρίζει την ιδέα ότι αντικατάσταση των κορεσμένων λιπαρών με ακόρεστα λίπη βοηθούν στην απώλεια βάρους, ανέφεραν οι ερευνητές.
Διατροφολόγοι από το University of Illinois ανέλυσαν τα ευρήματα 8 τυχαιοποιημένων ελεγχόμενων μελετών για να ερευνήσουν τις επιπτώσεις μιας διατροφής που παρέχει παρόμοιες ποσότητες θερμίδων, αλλά υψηλές ποσότητες είτε κορεσμένων είτε ακόρεστων λιπών, στα επίπεδα λιπιδίων του αίματος και στη σωματικό βάρος.
Κάθε μία από τις μελέτες περιελάμβανε μια ομάδα ελέγχου που κατανάλωνε μια διατροφή υψηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λίπη, τα οποία αποτελούσαν το 14-24% επί των συνολικών θερμίδων.
Τα κορεσμένα λίπη βρίσκονται κυρίως σε ζωικά προϊόντα όπως το κόκκινο κρέας, το βούτυρο και τα γαλακτοκομικά, και έχουν συνδεθεί με αύξηση του κίνδυνου καρδιαγγειακών παθήσεων διότι ανεβάζουν τη ολική χοληστερίνη σε σχέση με τα ακόρεστα λίπη. Επίσης υπάρχει η υπόνοια ότι τα κορεσμένα λίπη μπορεί να αυξάνουν το σωματικό βάρος σε σχέση με τα ακόρεστα λίπη έστω κι αν παρέχουν τις ίδιες θερμίδες.
Η μετα-ανάλυση έδειξε ότι τα άτομα που έτρωγαν μεγαλύτερες ποσότητες μονοακόρεστων και πολυακόρεστων λιπών μείωσαν τη συνολική χοληστερόλη τους κατά περίπου 10 mg/dL.
Οριακές μεταβολές στην LDL και τα τριγλυκερίδια
Ωστόσο, οι μειώσεις των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας των ατόμων αυτών (LDL, κοινώς αποκαλούμενη «κακή χοληστερόλη») και των τριγλυκεριδίων ήταν οριακές, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Bridget Hannon, ερευνητής στο University of Illinois.
Επίσης η ανασκόπηση βρήκε ότι μόνο τα άτομα που ακολούθησαν δίαιτες με λιγότερες θερμίδες έχασαν βάρος.
Αποκαλούμενα «καλά λίπη», τα πολυακόρεστα και τα μονοακόρεστα λιπαρά βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το ελαιόλαδο, τα φυτικά έλαια, οι ξηροί καρποί και το αβοκάντο. Η κατανάλωση των ακόρεστων λιπών έχει συνδεθεί με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και άλλων ωφελειών για την υγεία.
Η παχυσαρκία έχει συνδεθεί με πάνω από 20 διαφορετικές ασθένειες και η μείωση της ολικής χοληστερόλης κατά 10 mg/dL μπορεί να είναι επωφελής, αποτρέποντας την εμφάνιση ή την εξέλιξη πολλών από αυτές τις παθήσεις, ανέφερε η παιδίατρος Margarita Teran-Garcia που συμμετείχε στη μελέτη.
Η μετα-ανάλυση εξέτασε τα αποτελέσματα της αντικατάστασης των κορεσμένων λιπών με ακόρεστα λίπη στη διατροφή περιλαμβάνοντας πάνω από 660 μεταβολικά υγιή άτομα που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.
Οι άνθρωποι που είναι μεταβολικά υγιείς αλλά υπέρβαροι δεν έχουν αναπτύξει ακόμη καμία από τις συναφείς με το σωματικό βάρος παθήσεις όπως ο διαβήτης τύπου 2 ή οι καρδιακές παθήσεις. Όμως η μεταβολική υγεία, στο πλαίσιο της παχυσαρκίας μπορεί να είναι μια παροδική κατάσταση καθώς τα άτομα αυτά διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν διάφορες συννοσηρότητες.
“Πάνω από το 60% των ενηλίκων στις ΗΠΑ είναι παχύσαρκοι ή υπέρβαροι, γεγονός που τους θέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με το βάρος, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής χοληστερόλης και του εγκεφαλικού επεισοδίου και χρειαζόμαστε στρατηγικές που βασίζονται σε τεκμήρια για να προτείνουμε να αποφευχθεί η ανάπτυξη ασθενειών”, δήλωσε η Sharon Thompson, διαιτολόγος στο University of Illinois.
Ενώ οι επιστήμονες ανέφεραν έλλειψη ισχυρών ερευνητικών στοιχείων που να δείχνουν ότι τα ακόρεστα λίπη όταν αντικαθιστούν τα κορεσμένα ρίχνουν την κακή χοληστερίνη και τα τριγλυκερίδια, είπαν ότι η κατανάλωση αυτών των λιπών μπορεί να αποβεί επωφελής για την πρόληψη καταστάσεων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, ειδικά εάν συνδυαστεί με περιορισμό των θερμίδων και την αυξημένη σωματική δραστηριότητα.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με μικρά και απλά βήματα, όπως με τη χρήση ελαιολάδου και κραμβελαίου κατά το μαγείρεμα, και με την αύξηση της κατανάλωσης ψαριών, ξηρών καρπών, φρούτων και λαχανικών, είπαν οι ερευνητές.