Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών καταγγέλλει ότι στο νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας υπάρχει μια “απαράδεκτη και παράλογη ρύθμιση που ευνοεί προκλητικά τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος των ιατρών της Αθήνας.
Ειδικότερα στο άρθρο 30 του Ν.4486 /2017 (ΦΕΚ Α 115 ) προβλέπεται η καταβολή παραβόλου 500.000 ευρώ από τους γιατρούς για τη λειτουργία ιδιωτικών Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας και μόλις 1.000 ευρώ για τη λειτουργία ΜΗΝ εντός ιδιωτικών κλινικών!”.
Ο ΙΣΑ αναφέρει:
“Ευελπιστούμε ότι πρόκειται για τυπογραφικό λάθος και δεν γίνεται εκ του πονηρού προκειμένου να ευνοηθούν τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος των ιατρών της Αθήνας.
Ερωτάται ο ΠΙΣ [Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος] που συμμετείχε στη διαβούλευση και εκπροσώπησε τον ιατρικό κλάδο κατά τη ψήφιση του νομοσχεδίου τι έκανε για την διόρθωση της προκλητικής και απαράδεκτης αυτής διάκρισης εις βάρος των ιατρών της Αθήνας.
Ζητούμε την άμεση διόρθωση του εν λόγω άρθρου που εκθέτει το νομοθέτη και έχει προκαλέσει αναστάτωση στον ιατρικό κόσμο διαφορετικά θα προβούμε σε όλες τις νόμιμες ενέργειες προκειμένου να προστατέψουμε τους γιατρούς μέλη μας”.
Υπενθυμίζεται ότι οι γιατροί μέτοχοι σε ΜΗΝ έχουν δει το νόμο με τις προδιαγραφές και τις συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ να αλλάζουν ανά υπουργό Υγείας την ώρα που επένδυσαν εκατομμύρια ευρώ στις μονάδες αυτές.
Πρόκειται για πρότυπες ΜΗΝ για γυναικολογικά, οφθαλμιατρικά, γαστρεντερολογικά και άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζονται επεμβατικά εντός λίγων ωρών στοιχίζοντας λιγότερο σε ιδιωτικό και ασφαλιστικό επίπεδο.
Απάντηση του ΠΙΣ στο ΔΤ του ΙΣΑ για τις ΜΗΝ
O Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, ο οποίος συμμετείχε στη διαβούλευση και εκπροσώπησε τον ιατρικό κλάδο κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου, ανέφερε:
“Το Άρθρο 30 του σχετικού Νόμου για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις, προέβλεπε παράβολο για ιδιώτες ιατρούς, 500 Ευρώ και για ιδιωτικές κλινικές, 1.000 Ευρώ.
Άρα λοιπόν, δεν υπήρχε πρόβλημα,ώστε ο Π.Ι.Σ. να ζητήσει ανάκληση της διάταξης αυτής. Προφανώς, πρόκειται περί τυπογραφικού λάθους κάτι το οποίο ανέφερε και ο αρμόδιος υπουργός σε τηλεφωνική επικοινωνία. Ελπίζουμε ότι θα διορθωθεί άμεσα.
Επίσης να επισημάνουμε, ότι στη διαβούλευση των Φορέων (35 Φορείς είχαν κληθεί) για διάφορα ζητήματα που αφορούσαν είτε τις ΜΗΝ, είτε ιδιωτικές Κλινικές, είτε φυσικοθεραπευτές, είτε νοσηλευτές, είτε άλλους επιμέρους κλάδους (ο χρόνος ομιλίας για κάθε φορέα ήταν μόνο 5 λεπτά), ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος έθεσε τα γενικότερα σημεία, εκφράζοντας εκ μέρους του ιατρικού κόσμου την αντίθεσή του με το Νομοσχέδιο για την Πρωτοβάθμια Περίθαλψη που αφορούσε το θέμα αυτό. Για τις άλλες διατάξεις μίλησαν εκπρόσωποι άλλων Φορέων και για ειδικά για τις ΜΗΝ., ο κ. Ιωάννης Δατσέρης, Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας (ΠΕΜΗΝ) και μέλος του Δ.Σ. του ΙΣΑ.
Επομένως, καλό θα ήταν ο ΙΣΑ. προτού εκδώσει Δελτίο Τύπου, να ρωτήσει τη νομική του υπηρεσία και τον Αντιπρόεδρο της Πανελληνίας Ένωσης Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας και μέλος του Δ.Σ. του ΙΣΑ, κ. Δατσέρη, πώς κατετέθη στη Βουλή το Νομοσχέδιο το οποίο συζητήσαμε οι Φορείς και πώς τελικά είναι γραμμένο στο ΦΕΚ και να μην επιρρίπτει ευθύνες στον ΠΙΣ.
Ο ΠΙΣ δεν επιθυμεί να επιρρίπτει ευθύνες εκεί όπου δεν υπάρχουν. Η ενότητα του ιατρικού κλάδου και η επίλυση προβλημάτων που αφορούν στην ιατρική λειτουργία και στην περίθαλψη των πολιτών είναι προτεραιότητά μας, υπενθυμίζοντας ότι από το 2010, η χώρα μας ευρίσκεται υπό τη σκιά των μνημονίων”.