Η καφεΐνη, μια διεγερτική ουσία, εμποδίζει προσωρινά τη γεύση, καθιστώντας τα τρόφιμα και τα ποτά λιγότερο γλυκά, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Cornell. Αυτό μπορεί να έχει ως συνέπεια την αύξηση της κατανάλωσης των τροφίμων, γράφουν οι ερευνητές στο Journal of Food Science.
Η καφεΐνη είναι ένας ισχυρός ανταγωνιστής των υποδοχέων αδενοσίνης, που προάγει τη χαλάρωση και την υπνηλία.
Καθώς η καφεΐνη δεσμεύεται από τους υποδοχείς της αδενοσίνης, αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αφύπνιση, κάτι που είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια. Αλλά η καφεΐνη φαίνεται πως μειώνει και την ικανότητα αίσθησης της γλυκύτητας, κάτι που μπορεί να κάνει κάποιον να επιθυμεί μεγαλύτερη ποσότητα γλυκών φαγητών.
Η έρευνα δείχνει μια διαφοροποίηση της γεύσης στον πραγματικό κόσμο, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Robin Dando, επίκουρος καθηγητής Επιστήμης των Τροφίμων: “Όταν πίνετε καφεϊνούχο καφέ, θα αλλάξει το πώς αντιλαμβάνεστε τη γεύση όσο διαρκεί η επίδραση. Αμέσως μετά την κατανάλωση καφεϊνούχου καφέ ή άλλων ποτών με καφεΐνη, πιθανότατα θα αντιληφθείτε διαφορετικά τα τρόφιμα”.
Ο Dando και οι συνεργάτες του έγραψαν στη μελέτη τους: “Η καφεΐνη μπορεί να μειώσει την αντιληπτή γλυκιά γεύση στους ανθρώπους, υποστηρίζοντας τα αποδεικτικά στοιχεία ότι οι υποδοχείς αδενοσίνης τροποποιούν την γεύση”.
Ενέργεια από εικονική ουσία
Στην τυφλή μελέτη, μια ομάδα ανθρώπων κατανάλωσε ντεκαφεϊνέ στον οποίο είχαν προστεθεί 200 mg καφεΐνης σε εργαστηριακό περιβάλλον. Το διεγερτικό προστέθηκε για να καταστήσει τον καφέ της ομάδας αυτής σύμφωνο με τις πραγματικές ποσότητες καφεΐνης. Η άλλη ομάδα ήπιε καφέ χωρίς καφεΐνη. O καφές και στις δύο ομάδες περιείχε ζάχαρη.
Όλα τα άτομα που που δοκίμασαν τον καφέ με καφεΐνη τον βαθμολόγησαν ως λιγότερο γλυκό.
Επίσης, οι συμμετέχοντες βαθμολόγησαν το επίπεδο επαγρύπνησης τους και εκτίμησαν την ποσότητα καφεΐνης στον καφέ τους. Ανέφεραν την ίδια αύξηση εγρήγορσης μετά την κατανάλωση είτε δειγμάτων με καφεΐνη είτε χωρίς καφεΐνη, ενώ δεν μπόρεσαν να προβλέψουν αν είχαν καταναλώσει ντεκαφεϊνέ ή καφέ με καφεΐνη.
Εξηγώντας αυτό το αποτέλεσμα, ο Dando είπε: “Νομίζουμε ότι μπορεί να υπάρχει μια επίδραση ανάλογη με αυτή ενός εικονικού φαρμάκου από την κατανάλωση καφέ. Σκεφτείτε τα σκυλιά του Παβλόφ. Το να πίνετε καφέ -με το άρωμα και συνηθισμένη γεύση- ακολουθείται συνήθως από εγρήγορση. Έτσι όλοι οι συμμετέχοντες ένιωσαν διέγερση ακόμη και αν η καφεΐνη δεν υπήρχε. Το να κάνεις κάτι που πιστεύεις ότι σε κάνει πιο ενεργητικό, τελικά σε κάνει να αισθάνεσαι πιο ενεργητικός”.