Η καθιστική ζωή καταστρέφει την υγεία αλλά παίζει ρόλο όχι μόνο πόσο συνολικά καθόμαστε στη διάρκεια της ημέρας αλλά και το αν αυτό είναι συνεχόμενο χωρίς να διακόπτεται από σωματική δραστηριότητα.
Κάποιος που κάνει καθιστική ζωή στο γραφείο για συνεχόμενες 8 ώρες έχει μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία του από κάποιον άλλο που επίσης κάθεται 8 ώρες την ημέρα αλλά δεν είναι συνεχόμενες.
Μια σχετική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Annals of Internal Medicine, διαπίστωσε ότι οι ενήλικες που κάθονται για μία έως δύο ώρες κάθε φορά χωρίς μετακίνηση έχουν υψηλότερο ποσοστό θνησιμότητας από αυτούς που συγκεντρώνουν συνολικά το ίδιο ποσό καθιστικού χρόνου αλλά με λιγότερη ώρα κάθε φορά.
«Έχουμε την τάση να σκεφτόμαστε την καθιστική συμπεριφορά ως απλά πόσο καθόμαστε συνολικά κάθε μέρα», δήλωσε ο Keith Diaz, PhD, ερευνητής στο Τμήμα Ιατρικής του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Columbia (CUMC) και επικεφαλής της μελέτης. “Αλλά οι προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα καθιστικά πρότυπα – αν ένα άτομο συγκεντρώνει καθιστικό χρόνο από αρκετές σύντομες περιόδους ή μια μεγάλη παρατεταμένη περίοδο – μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία”.
Διπλάσιος κίνδυνος
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν όργανα παρακολούθησης για την αντικειμενική μέτρηση της αδράνειας και της σωματικής δραστηριότητας για επτά ημέρες σε 7.985 άτομα άνω των 45 ετών-τα άτομα αυτά συμμετείχαν στη μελέτη REGARDS, μια εθνική αμερικανική έρευνα. Κατά μέσο όρο, η καθιστικός χρόνος ήταν 12 ώρες την ημέρα.
Μετά από τέσσερα χρόνια, 340 από τους συμμετέχοντες απεβίωσαν. Όσοι είχαν τη μέγιστη καθιστική διάρκεια, πάνω από 13 ώρες την ημέρα, και οι οποίοι συχνά είχαν καθιστικές περιόδους τουλάχιστον 60-90 διαδοχικά λεπτά, είχαν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με αυτούς που είχαν το μικρότερο σύνολο καθιστικού χρόνου και τις μικρότερες καθιστικές χρονικές περιόδους.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι αυτοί που κάθονταν το πολύ 30 συνεχόμενα λεπτά είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου.
“Άν έχετε μια δουλειά ή έναν τρόπο ζωής όπου πρέπει να κάθεστε για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, προτείνουμε να κάνετε ένα διάλειμμα κίνησης κάθε μισή ώρα. Αυτή η αλλαγή θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου, αν και δεν γνωρίζουμε ακόμα με ακρίβεια ποιο είναι το άριστο”, δήλωσε ο Δρ Diaz.
“Αυτή η μελέτη προσθέτει γνώσεις στην αυξανόμενη βιβλιογραφία σχετικά με το πόσο επιβλαβείς για την υγεία είναι οι μακρές καθιστικές περίοδοι”, δήλωσε η συν-συγγραφέας της μελέτης, Monika Safford.
Χρειαζόμαστε τρόπους για να διασφαλίσουμε πως όχι μόνο θα περιορίσουμε τις συνολικές ώρες που καθόμαστε αλλά και ότι θα διακόπτουμε συχνά το καθισιό μας, είπαν οι ερευνητές.