Έρευνα της NN Hellas για την υγεία των Ελλήνων στα χρόνια της κρίσης

Η NN Hellas πραγματοποίησε μία έρευνα με κεντρικό θέμα τις καθημερινές συνήθειες των Ελλήνων και τον τρόπο διαχείρισης τους στα ζητήματα που αφορούν την Υγεία και τον τρόπο ζωής τους.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε πανελλαδικό επίπεδο με αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.500 ατόμων ηλικίας από 18 έως 60 ετών για λογαριασμό της εταιρείας και του Προγράμματος NN Direct Health από την IPSOS, το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

Ένα από τα πιο αισιόδοξα συμπεράσματα που προέκυψαν από την έρευνα υγείας είναι η στροφή προς την υγιεινή διατροφή και την φυσική άσκηση, ειδικά στους νέους ηλικίας 18-29.

Δεδομένων των καίριων ζητημάτων που θίγει η έρευνα, οι αναγνώστες μπορούν να αντλήσουν χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με τις υπηρεσίες υγείας που χρησιμοποιούν και πόσο ικανοποιημένοι είναι από αυτές, τις καθημερινές τους συνήθειες με ειδική μνεία στο κάπνισμα, τον τρόπο ζωής των νέων ηλικίας 18- 29 ετών αλλά και της κρίσιμης ηλικίας 30 έως 45 ετών. Επίσης, μπορούν να πληροφορηθούν για το πόσο ικανοποιημένοι είναι οι Έλληνες από τη Δημόσια και την Ιδιωτική Ασφάλιση της χώρας, για την φροντίδα της Υγείας από άτομα διαφορετικών κοινωνικό-οικονομικών τάξεων και για την έμφαση που δίνουν οι γυναίκες στη φροντίδα της Υγείας τους σε σχέση με τους άντρες.

Η έρευνα Υγείας που διεξάγεται από την NN Hellas και, συγκεκριμένα, στα πλαίσια του Προγράμματος Ασφάλισης Υγείας NN Direct Health, θα συνεχίσει να υλοποιείται και να δίνει χρήσιμες και σημαντικές πληροφορίες στους αναγνώστες για την Υγεία και τη φροντίδα της.

1. Τι υπηρεσίες υγείας χρησιμοποιούν οι Έλληνες;

Σχεδόν ένας στους δέκα Έλληνες, (9%), δηλώνουν ότι νοσηλεύτηκαν τουλάχιστον μία φορά στο νοσοκομείο μέσα στους τελευταίους 12 μήνες. Ενδιαφέρον είναι ότι δεν παρατηρούνται διαφορές μεταξύ των δύο φύλων ή μεταξύ πληθυσμιακών ομάδων με διαφορετικά κοινωνικοοικονομικά ή ηλικιακά χαρακτηριστικά. Το 72% υποβλήθηκε σε διαγνωστικές εξετάσεις μέσα στους τελευταίους δώδεκα μήνες, και το 40% για περισσότερες από μια φορές.

Σημαντικό είναι ότι σε μικρότερο αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων υποβάλλονται τα  χαμηλότερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, κάτι που συνδέεται συχνά με την αυξανόμενη δυσκολία τους να καλύψουν το ανάλογο κόστος, στο βαθμό που δεν διαθέτουν μια ιδιωτική ασφάλιση να το καλύπτει, ενώ είναι σημαντικό ότι δηλώνουν περισσότερο ανήσυχοι για την υγεία τους και την υγεία της οικογένειας τους.

Σε ότι αφορά τις ιατρικές επισκέψεις, το 74% των ερωτώμενων πραγματοποίησε τουλάχιστον μία επίσκεψη και το 56% δύο ή και περισσότερες μέσα στον χρόνο. Οι γυναίκες και τα ανώτερα κοινωνικοοικονομικά στρώματα έχουν την τάση (ή ακόμα και τη δυνατότητα) να επισκέπτονται συχνότερα κάποιον γιατρό.

2. Δημόσια & Ιδιωτική Ασφάλιση: Πόσο ικανοποιημένοι είναι οι Έλληνες;

Παρά τη στροφή που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια προς την ιδιωτική ασφάλιση, οι Έλληνες δηλώνουν στη μεγάλη πλειοψηφία τους, (80%), ότι καλύπτουν τις όποιες δαπάνες νοσοκομειακής περίθαλψης της οικογένειας τους μέσα από τη δημόσια ασφάλιση. Ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 16% φαίνεται να χρησιμοποιεί την ιδιωτική ασφάλιση, (ενώ μόνο το 7% βασίζεται αποκλειστικά σε αυτή).

Εννέα στους 10 δηλώνουν ικανοποιημένοι από το ιδιωτικό πρόγραμμα ασφάλισης τους. Μόλις 1 στους 2 δηλώνει το ίδιο για την δημόσια ασφάλιση.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι από εκείνους που βασίζονται στη δημόσια ασφάλιση μόνο ο ένας στους δύο (49%) δηλώνει τελικά ικανοποιημένος, ενώ αντίθετα στην περίπτωση της ιδιωτικής ασφάλισης η ικανοποίηση τείνει να είναι καθολική, καθώς εννιά στους δέκα, (90%), δηλώνουν ικανοποιημένοι.

3. Πόσο καπνίζουν οι Έλληνες

Το κάπνισμα αρχίζει να χάνει έδαφος στην Ελληνική κοινωνία, καθώς πλέον περιορίζεται στο 36% του πληθυσμού, με περίπου τους μισούς μάλιστα καπνιστές να καπνίζουν το πολύ μέχρι 10 τσιγάρα την ημέρα.

Μείωση των καπνιστών: Οι νέοι καπνίζουν λιγότερο από μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες, ενώ μόλις 36% των Ελλήνων δηλώνουν καπνιστές.

Ενδεικτικό της τάσης είναι ότι οι νεότεροι, (18-29 ετών), καπνίζουν σημαντικά λιγότερο από όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες, (29% ).

Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, η κατανάλωση αλκοόλ φαίνεται να είναι αρκετά μετριοπαθής, καθώς σχεδόν ο ένας στους δύο, (47%), δηλώνει ότι δεν πίνει ποτέ, ενώ ακόμα και ανάμεσα στους «πότες» η κατανάλωση μοιάζει να παραμένει χαμηλά, καθώς μόνο το 4% του πληθυσμού δηλώνει ότι πίνει περισσότερα από πέντε ποτά την εβδομάδα.

4. Οι Νέοι ηλικίας 18–29: Καθημερινές συνήθειες και υγεία

H γενιά που μεγαλώνει μέσα στην κρίση μοιάζει να φέρνει και ένα νέο πρότυπο ζωής. Αν το να ασκούνται οι νέοι περισσότερο από όλες τις άλλες ηλικιακές ομάδες και παράλληλα να έχουν τις περισσότερες ώρες ανάπαυσης, φαντάζουν αυτονόητα, το ότι καπνίζουν αισθητά λιγότερο από τον υπόλοιπο πληθυσμό δεν είναι.

Φαίνεται ότι το κάπνισμα χάνει σταδιακά τους οπαδούς του στις νεότερες γενιές, καθώς μόνο το 29% δηλώνει ότι καπνίζει, ποσοστό που ακουμπάει το 40% στην αμέσως επόμενη ηλικιακή ομάδα.

Παρά το παραδοσιακό στερεότυπο, η κατανάλωση καφέ στις ηλικίες 18-29 είναι αισθητά χαμηλότερη από τον μέσο όρο., και η κάπως πιο συχνή κατανάλωση αλκοόλ, μοιάζει να συνδέεται περισσότερο με τις κοινωνικές συμπεριφορές  της  συγκεκριμένης φάσης ζωής.

Ενδιαφέρον είναι ότι ενώ όπως είναι αναμενόμενο οι νέοι δηλώνουν λιγότερο ανήσυχοι από τις μεγαλύτερες ηλικίες για την υγεία τους, τελικά η συχνότητα που χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε κάποιο νοσοκομείο μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο δεν διαφοροποιείται ουσιαστικά από τον μέσο όρο του γενικού πληθυσμού. Το γεγονός αυτό υποδεικνύει ότι οι ανάγκες μιας αποτελεσματικής ασφάλισης υγείας είναι το ίδιο απαραίτητες σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.

Οι νέοι νοσηλεύονται με την ίδια σχεδόν συχνότητα που νοσηλεύονται μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες (92% των νέων 18-29 και 93% στις ηλικίες 30-44).

5. Τρόπος Ζωής των Ελλήνων στην κρίσιμη ηλικία μεταξύ 30 και 45 ετών

Τα άτομα της ηλικιακής ομάδας μεταξύ 30 και 45 ετών, όπως φαίνεται μέσα από την έρευνα της ΝΝ για την υγεία των Ελλήνων, είναι από τα κοινά που δεν μοιάζει να φροντίζουν όσο θα έπρεπε τον εαυτό και την υγεία τους.

Καπνίζουν πάνω από τον μέσο όρο του πληθυσμού και ασκούνται λιγότερο. Κοιμούνται λιγότερο από τους άλλους, (το 70% κάτω από 7 ώρες), και καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες καφέ.

Παράλληλα φαίνεται να έχουν πολύ υψηλό επίπεδο καθημερινού άγχους και ενώ αναγνωρίζουν ότι ο τρόπος ζωής τους δεν είναι ιδιαίτερα υγιεινός, δεν φαίνονται ακόμα έτοιμοι για να ενεργοποιηθούν προκειμένου να τον αλλάξουν.

6. Γυναίκες και Υγεία: Οι Ελληνίδες αγαπάνε την υγιεινή ζωή περισσότερο από τους άνδρες

Το 35% των ανδρών που έλαβαν μέρος στην έρευνα δηλώνουν ότι δεν έχουν επισκεφθεί το γιατρό για διαγνωστικές εξετάσεις τους τελευταίους δώδεκα μήνες. Μόλις 22% των ερωτηθέντων γυναικών δεν υποβλήθηκε σε προληπτική εξέταση.

Οι γυναίκες φαίνεται ότι είναι σαφώς πιο ευαισθητοποιημένες γύρω από οτιδήποτε αφορά την υγεία τους, καθώς δηλώνουν ότι προβαίνουν πιο συχνά σε διαγνωστικές / προληπτικές εξετάσεις, ενώ αναζητούν και σε μεγαλύτερο βαθμό από τους άνδρες τρόπους για μια πιο υγιεινή ζωή και διατροφή.

Επιπλέον, δηλώνουν ξεκάθαρα την προτίμηση τους στις πιο υγιεινές τροφές, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά (44% οι γυναίκες – 34% οι άνδρες) και κάνουν μικρότερη κατανάλωση καφέ, αλκοόλ και καπνού απ’ ότι το αντρικό φύλο. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι είτε λόγω έλλειψης χρόνου, είτε επειδή δεν τους έχει γίνει ακόμα συνήθεια, καταλήγουν να ασκούνται σημαντικά λιγότερο από τους άνδρες.

Τέλος, η έρευνα σημειώνει ότι οι Έλληνες είναι απογοητευμένοι από τις παροχές της δημόσιας ασφάλισης τους. Όλες κοινωνικές ομάδες αισθάνθηκαν την ίδια απογοήτευση από την κάλυψη της δημόσιας ασφάλισης σε αυτή τη νοσοκομειακή τους νοσηλεία, ενώ όσοι έκαναν χρήση προγράμματος ιδιωτικής ασφάλειας υγείας ήταν σαφώς περισσότερο ικανοποιημένοι, (Πλήρως Ικανοποιημένοι / Πολύ Ικανοποιημένοι: από τη Δημόσια Ασφάλιση: 13%  από την Ιδιωτική: 56%).

Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, (28%), φαίνεται να ανησυχεί πολύ συχνά για την υγεία του και για την υγεία της οικογένειας του, καταδεικνύοντας την μεγάλη ανάγκη ύπαρξης μιας αίσθησης ασφάλειας, μέσα στο περιβάλλον της σύγχρονης ελληνικής καθημερινότητας.

Μάθετε περισσότερα για την ασφάλεια υγείας NN Direct Health ή δείτε αναλυτικά όλες τις πληροφορίες τα στοιχεία της έρευνας για την Υγεία των Ελλήνων στη διεύθυνση: https://www.nndirect.gr/asfaleia-ygeias/erevna-ygeia-ellinwn.

Δείτε επίσης