H κυβέρνηση προετοιμάζει ένα νομοσχέδιο θεσμικής αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ, το οποίο θα νομοθετήσει μέχρι το τέλος του χρόνου ενώ λορυφαία μεταρρύθμιση είναι αυτής της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (ΠΦΥ). Έχει γίνει αλλαγή στο θεσμικό πλαίσιο και στον τομέα των προμηθειών και υπάρχει ακόμα σε επεξεργασία μία νομοθετική αλλαγή που θα αφορά το θεσμικό πλαίσιο συνολικά το συστήματος υγείας.
Τα παραπάνω ανέφερε σε συνέντευξη τύπου ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός. Ωστόσο, έχει προκύψει χαμηλό ενδιαφέρον από γιατρούς καθώς μόλις 600 δήλωσαν ενδιαφέρον να ενταχθούν στο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας – σε αντίθεση με την πληθώρα αιτήσεων από το οικονομικό και διοικητικό προσωπικό και τους νοσηλευτές. Για την προκήρυξη που αφορούσε περίπου 2.900 θέσεις γιατρών και άλλων επιστημόνων και επαγγελματιών υγείας συνολικά κατέθεσαν αιτήσεις περίπου 23.000 άτομα.
Σύμφωνα με το νέο χρονοδιάγραμμα της πολιτικής ηγεσίας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας θα γίνει εκ νέου προκήρυξη για γιατρούς τον Οκτώβριο, θα γίνει εκ νέου προκήρυξη για γιατρούς τον Οκτώβριο, ενώ η επικείμενη λειτουργία των δομών, συσχετίζεται με τις θέσεις των επαγγελματιών υγείας που έχουν καλυφθεί, δεδομένου οτι υπάρχουν περιοχές όπου δεν υποβλήθηκε ούτε μία αίτηση από γιατρό, κυρίως σε περιοχές της περιφέρειας. Σε πρώτη φάση, θα τεθούν σε λειτουργία οι 75 από τις 239 ΤΟΜΥ σε όλη την Ελλάδα.
O κ. Ξανθός ανέφερε: “Όσον αφορά τους γιατρούς, ο αριθμός ο οποίος έχει ήδη υποβάλλει αίτηση, που είναι περίπου 600 γιατροί, μας επιτρέπει με μια καλή διαχείριση αυτού του διαθέσιμου ιατρικού δυναμικού και με μια ορθολογική κατανομή του στις προς ανάπτυξη Τοπικές Μονάδες Υγείας … Εμείς, λοιπόν, θεωρούμε ότι είναι πολύ ικανοποιητικό αυτό το πρώτο βήμα. Προφανώς δεν καλύφθηκαν όλες οι θέσεις των γιατρών. Υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι για αυτό… Περίπου άλλες 1.800 θέσεις και θα προκηρυχθούν σταδιακά, στοχευμένα, σε συγκεκριμένα πεδία του συστήματος, όπως τα τμήματα επειγόντων περιστατικών, οι δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας οι σημερινές, τα κέντρα υγείας δηλαδή αγροτικού τύπου και τα ΠΕΔΥ που τώρα πλέον ονομάζονται και αυτά κέντρα υγείας, κ.λπ.”.
Ο υπουργός συπλήρωσε: “Υπήρχε πολύ καλή ανταπόκριση από την πλευρά των παιδιάτρων και νομίζω ότι με τη δυνατότητα που θα έχουμε στο μέλλον να πάμε σε συμπληρωματικές προκηρύξεις στο επόμενο διάστημα, ειδικά για τους γιατρούς, θα δώσουμε τη δυνατότητα και σε γιατρούς που τώρα αυτή την περίοδο τελειώνουν την ειδικότητά τους, ξέρετε ότι υπάρχει εξεταστική περίοδος τώρα, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, για ειδικευόμενους που τελειώνουν την ειδικότητα, ειδικευόμενους γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής, που νομίζω ότι θα τους δοθεί μια αξιοπρεπής προοπτική να προσφέρουν σε αυτό το νέο Σύστημα Υγείας, με αποδοχές, οφείλουμε να το πούμε αυτό, που έγινε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια να έχουν ένα επιπλέον μισθολογικό μπόνους”.
Στη συνέχεια, ο κ. Σταμάτης Βαρδαρός, αναπληρωτής γενικός γραμματέας του υπουργείου Υγείας ανέφερε: “Περίπου το 80% των ανθρώπων, των γιατρών που έχουν αιτηθεί για μία θέση στις τοπικές ομάδες υγείας, είναι άνθρωποι ηλικίας μέχρι 40 ετών. Αυτό δείχνει ότι η ομάδα στόχος όντως έχει ανταποκριθεί θετικά. Υπάρχουν βεβαίως ένα σωρό άλλες προϋποθέσεις που έθεσε ο Υπουργός νωρίτερα που τις ανέφερε, που προφανώς όταν έχουν και άλλες επιλογές, συνυπολογίζοντας το brain drain, που δεν αλλάζει το brain drain από τη μία μέρα στην άλλη και πρέπει να δοθεί σήμα και πρέπει αυτό το σήμα να είναι και στέρεο και δυνατό και νομίζω ότι οι πρώτες δομές σε λειτουργία θα κάνουν ακόμα πιο έντονο αυτό το σήμα και αυτοί ήτανε σημαντικοί παράγοντες. Eαμε θα έλεγα πολύ καλή ανταπόκριση στο κομμάτι των παιδιάτρων. Θα έλεγα καλύτερη ακόμα και από αυτό που υπολογίζαμε.
O κ. Ξανθός υπογράμμισε, ότι η αιμορραγία της μετανάστευσης γιατρών (17.000 περίπου από συνολικά 400.000 Έλληνες) είναι μια βασική αιτία που δεν υπήρξε ενδιαφέρον από τους επιστήμονες. “Έχουμε διασφαλίσει τους πόρους, έχουμε ανοίξει μέτωπα με θύλακες διαφθοράς, προσπαθούμε να αλλάξουμε το σύστημα αρχίζουμε να προωθούμε κρίσιμες παρεμβάσεις και μία από αυτές και κορυφαία, είναι η ΠΦΥ”, συμπλήρωσε ο υπουργός Υγείας.
Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε, ακόμη:
- Οι νέες δομές θα αξιολογούνται και από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους πολίτες.
- Η ομάδα Υγείας είναι αυτή που θα κάνει την διαφορά στο σύστημα αυτό. Θα εκπαιδευθεί σε σύγχρονες κατευθύνσεις και πρωτόκολλα, στη σχολική υγιεινή και σε ένα εξωστρεφές σύστημα υγείας, ώστε να εξασφαλίζεται η οριζόντια προσέγγιση (πολίτης, οικογένεια, κοινότητα).
- Το νέο μοντέλο έχει στοιχεία καινοτομίας και έμφαση σε ζητήματα πρόληψης, ενώ ο ΠΟΥ είναι ο τεχνικός μας σύμβουλος. Έχουμε για πρώτη φορά, μετά τα τελευταία 15-20 χρόνια, νέες δομές στο σύστημα υγείας. Κυρίως θα έχουμε μία νέα κουλτούρα και φιλοσοφία που θα καλύψει το τεράστιο κενό πολιτικής. Δεν βάζουμε φίλτρο στα νοσοκομεία, στόχος είναι να εστιάσουμε στην πρόληψη της ασθένειας.
- Η υπόθεση της ΠΦΥ είναι πρόταση ισότητας, και για να υπηρετηθεί αυτός ο στόχος, απαιτούνται πολιτικές δυνάμεις, πολιτικά προγράμματα, πολιτικό προσωπικό, διότι οι κοινωνικές ανισότητες δεν είναι αποδεκτές.