Το πολύ μαγγάνιο συνδέεται με κίνδυνο βακτηριακής ενδοκαρδίτιδας

Οι διατροφολόγοι ενημερώνουν πάντα ότι η καθημερινή διατροφή μας θα πρέπει να είναι σε ισορροπία περιέχοντας όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα. Αυτά περιλαμβάνουν μακροθρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνες, λίπη και υδατάνθρακες καθώς και μικροθρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες και ανόργανα άλατα.

Ακούμε επίσης πως όταν πρόκειται για την καλή υγεία η μετριοπάθεια είναι το κλειδί και οτιδήποτε υπερβαίνει ένα όριο πάντα έχει αρνητικές συνέπειες.

Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cell Host and Microbe, δείχνει ότι η υψηλότερη πρόσληψη μαγγανίου από τη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε έναν τύπο καρδιακής λοίμωξης που προκαλείται από βακτήρια.

Το μαγγάνιο είναι ένα μέταλλο που βρίσκεται κυρίως στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα φρούτα και τα καρύδια.

Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Eric Skaar, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Vanderbilt των Ηνωμένων Πολιτειών, διαπίστωσε ότι η υπερβολική κατανάλωση μαγγανίου απενεργοποιεί μια βασική γραμμή άμυνας έναντι των παθογόνων: το οξυγόνο του έμφυτου ανοσοποιητικού συστήματος.

Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος (Staphylococcus aureus) είναι η κύρια αιτία βακτηριακής ενδοκαρδίτιδας (λοίμωξη της εσωτερικής επένδυσης του καρδιακού θαλάμου και καρδιακών βαλβίδων) και η δεύτερη πιο συχνή αιτία αιματολογικών λοιμώξεων.

Ο Skaar ανέφερε ότι φυσιολογικά, τα ουδετερόφιλα (κύτταρα του ανοσοποιητικού) φτάνουν στη θέση μόλυνσης και σκοτώνουν τα βακτήρια χρησιμοποιώντας ελεύθερες ρίζες οξυγόνου, αλλά η περίσσεια μαγγανίου στο σώμα εμποδίζει αυτή τη διαδικασία.

Ο ειδικός πρόσθεσε: «Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι μια μεμονωμένη διατροφική αλλαγή μπορεί να απενεργοποιήσει μια από τις ισχυρότερες δράσης της έμφυτης ανοσολογικής άμυνας και να οδηγήσει σε θανατηφόρα λοίμωξη. Το ανθρώπινο σώμα κάνει μια θαυμάσια δουλειά για τη ρύθμιση των επιπέδων θρεπτικών ουσιών και μια παραδοσιακή δυτική διατροφή περιέχει πολλά μέταλλα. Η ιδέα της υπερδοσολογίας των θρεπτικών ουσιών πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά».

Η μελέτη διεξήχθη χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο ποντικών. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα περισσότερα από τα ποντίκια που κατανάλωναν υψηλή διατροφή μαγγανίου, με περίπου τριπλάσια ποσότητα από την κανονική, πέθαναν μετά τη μόλυνση με χρυσίζων σταφυλόκοκκο.

Το μαγγάνιο ωφελεί τον οργανισμό με διάφορους τρόπους. Διατηρεί υγιή την οστική δομή και μεταβολισμό των οστών και συμβάλλει στη δημιουργία βασικών ενζύμων για την κατασκευή των οστών, αλλά σύμφωνα με τη μελέτη, όταν καταναλώνεται σε υπερβολικό βαθμό, μπορεί να έχει κάποιες σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις.

H νοημοσύνη στα παιδιά

Μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό NeuroToxicology, έδειξε ότι η υπερβολική περιβαλλοντική έκθεση σε μαγγάνιο μπορεί να οδηγήσει σε νευροτοξικότητα και μπορεί να μειώσει τα ποσοστά νοημοσύνης (IQ) στα παιδιά.

Το μαγγάνιο χρησιμοποιείται στην παραγωγή χάλυβα, κραμάτων, μπαταριών και λιπασμάτων και προστίθεται στην αμόλυβδη βενζίνη.

Τα ευρήματα αυτής της μελέτης έδειξαν ότι η αύξηση του μαγγανίου στα δείγματα των μαλλιών συσχετίστηκε με μειωμένη νοημοσύνη στα παιδιά, μειωμένη ταχύτητα πνευματικής επεξεργασίας και μειωμένη βραχυπρόθεσμη μνήμη.

Ο χρυσός κανόνας είναι να λαμβάνει κανείς επαρκή ποσότητα θρεπτικών ουσιών από τη διατροφή. Οτιδήποτε λιγότερο ή περισσότερο, μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία.

Δείτε επίσης