Σχετίζονται οι νιτροζαμίνες με τη νόσο Αλτσχάιμερ;

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Suzanne de la Monte από το Brown University της Ρόουντ Άιλαντ στις Ηνωμένες Πολιτείες, η νόσος Αλτσχάιμερ είναι ένα είδος διαβήτη καθώς οφείλεται στην αντίσταση των νευρώνων απέναντι στην ινσουλίνη.

Η αντίσταση στην ινσουλίνη έχει ως συνέπεια τα εγκεφαλικά κύτταρα να υποσιτίζονται και να δημιουργούνται οι χαρακτηριστικές τοξικές πλάκες που εμφανίζονται στη νόσο Αλτσχάιμερ – την οποία ορισμένοι αναφέρουν ως “διαβήτης τύπου 3“.

Η Suzanne de la Monte πιστεύει ότι η νόσος Αλτσχάιμερ, όπως και ο διαβήτης τύπου 2 έχουν κοινές διατροφικές αιτίες και μια από αυτές είναι οι νιτροζαμίνες.

Οι διατροφικές αιτίες του διαβήτη δεν είναι ξεκάθαρες αλλά πολλοί πιστεύουν ότι έχουν να κάνουν με την αυξημένη κατανάλωση σακχάρων στη σύγχρονη διατροφή (π.χ. μέσω αναψυκτικών). Παλιότερα οι διατροφολόγοι κατηγορούσαν το διατροφικό λίπος ως αιτία της παχυσαρκίας την οποία συνέδεαν με το διαβήτη, αλλά σήμερα έχει κερδίσει έδαφος η άποψη πως η υπερκατανάλωση γλυκόζης είναι αυτή που απορυθμίζει τη δράση της ινσουλίνης, στα διάφορα όργανα του σώματος συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.

Οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις μιας διατροφής με υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες είναι καταστροφικές, διότι κατακλύζονται τα οργανικά συστήματα με αποτέλεσμα να προκαλείται αντίσταση στην ινσουλίνη (σε αντίθεση με το λίπος, η γλυκόζη είναι αυτή που προκαλεί έκκριση ινσουλίνης).

Να σημειωθεί ότι στην Κίνα, η άνοδος του διαβήτη ήταν δραματική λόγω διατροφικών αλλαγών. Στη δεκαετία του 1980, η χώρα αυτή είχε ποσοστό διαβήτη 1% σε εθνικό επίπεδο ενώ σήμερα έχει τον υψηλότερο αριθμό διαβητικών στον κόσμο, σχεδόν 10%.

Νιτρώδη και νιτροζαμίνες

Σύμφωνα με την Suzanne de la Monte υπάρχουν ενδείξεις ότι η έκθεση του ανθρώπου σε νιτροζαμίνες είναι αιτία όχι μόνο της νόσου του Αλτσχάιμερ αλλά και άλλων ασθενειών που οφείλονται στην αντίσταση στην ινσουλίνη, συμπεριλαμβανομένου του διαβήτη τύπου 2, της λιπαρής ηπατικής νόσου, γνωστής ως NASH, και της σπλαχνικής παχυσαρκίας.

Τα νιτρώδη είναι ουσίες που προστίθενται σε κρέατα και επεξεργασμένα τρόφιμα για γεύση και χρωματισμό. Υπάρχουν σε πολλά μεταποιημένα τρόφιμα, όπως ψάρια, τυριά (επεξεργασμένα), αλεσμένο βοδινό κρέας, καπνιστά κρέατα όπως μπέικον, καπνιστή γαλοπούλα και ζαμπόν, ακόμα και σε μπύρες. Τα νιτρώδη μετατρέπονται μέσα στο σώμα σε νιτροζαμίνες.

Αρχικά, τα νιτρώδη προστέθηκαν στα τρόφιμα ως συντηρητικά για την πρόληψη της μόλυνσης από σαλμονέλα. Αν και έχουν καταβληθεί προσπάθειες για τη μείωση των επιπέδων τους, προστίθενται ακόμη ως συντηρητικά. Με την πάροδο του χρόνου, οι άνθρωποι στις δυτικές κοινωνίες, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, έχουν εκτεθεί σε αυξανόμενες ποσότητες νιτροζαμινών λόγω της συνεχούς κατανάλωσης επεξεργασμένων τροφίμων.

“Οι νιτροζαμίνες είναι αναγνωρισμένο ότι προκαλούν καρκίνο”, γράφει η Suzanne de la Monte” στον ιστότοπο του διάσημου γιατρού Μέχμετ Οζ. “Σε υψηλές δόσεις, προκαλούν καρκίνους σε πολλά όργανα. Μία από τις κύριες τοξίνες στον καπνό είναι νιτροζαμίνη. Πριν από χρόνια, μερικοί επιστήμονες πρότειναν ότι οι νιτροζαμίνες μπορεί να προκαλέσουν διαβήτη. Η ιδέα δεν επιδιώχθηκε να ερευνηθεί μέχρι τώρα. Πραγματοποιήσαμε πειράματα στο εργαστήριο που έδειξαν ότι πολύ χαμηλές εκθέσεις σε νιτροζαμίνες (ο τύπος που βρίσκεται στα τρόφιμα) προκαλούν εκφυλισμό του εγκεφάλου τύπου Αλτσχάιμερ, άνοια, διαβήτη, λιπώδη ηπατική νόσο και παχυσαρκία. Προσθέτοντας πολλά λιπαρά στη διατροφή, οι επιδράσεις των νιτροζαμινών γίνονται πολύ χειρότερες”.

Η ειδικός εξηγεί πως κατέληξε σ’ αυτή την ιδέα ύστερα από πειράματα σε τρωκτικά: “Εργαζόμασταν πάνω στην ιδέα ότι η αντίσταση στην ινσουλίνη στον εγκέφαλο ήταν μια σημαντική αιτία ασθένειας και δοκιμάσαμε την έκχυση ενός φαρμάκου στον εγκέφαλο για να δούμε τι θα συνέβαινε. Αντί να πάρουμε αυτό που ψάχναμε, διαπιστώσαμε νόσο Αλτσχάιμερ. Πολύ σύντομα, συνειδητοποίησα ότι το φάρμακο αυτό ήταν μια νιτροζαμίνη. Ξαφνικά κατάλαβα το πρόβλημα. Όλες οι σημαντικές ασθένειες που σχετίζονται με την αντίσταση στην ινσουλίνη, οι οποίες είναι τώρα επιδημικές στις Ηνωμένες Πολιτείες, θα μπορούσαν να προκληθούν από την έκθεση σε χαμηλές δόσεις νιτροζαμινών για μια περίοδο ετών”.

Καταλήγοντας η Suzanne de la Monte γράφει: “Προστατεύστε τον εαυτό σας αναζητώντας στις ετικέτες των τροφίμων το νιτρικό νάτριο. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα. Τρώτε βιολογικά τρόφιμα… εκπαιδεύστε τα παιδιά σας και παρέχετε σ’ αυτά μόνο επιλογές υγιεινής διατροφής”.

 

Δείτε επίσης