Ο ψευδάργυρος, το συνηθέστερο μέταλλο στον ενδοκυττάριο χώρο, αναχαιτίζει τον πολλαπλασιασμό των οισοφαγικών καρκινικών κυττάρων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The FASEB Journal το οποίο ανήκει στη Federation of American Societies for Experimental Biology.
Ο καρκίνος του οισοφάγου είναι η έκτη αιτία καρκινικού θανάτου, παγκοσμίως, με το ποσοστό επιβίωσης να είναι κάτω από το 20% στην πενταετία.
Σύμφωνα με τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τέξας που έκαναν τη δημοσίευση, η έλλειψη ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει σε ανάπτυξη κι άλλων καρκίνων -πέραν του καρκίνου του οισοφάγου- καθώς και σε άλλες παθήσεις.
Ο ψευδάργυρος υπάρχει τόσο σε ζωικές τροφές όσο και σε φυτικές αλλά απορροφάται αρκετά περισσότερο από τις ζωικές. Οι τροφές που περιέχουν σημαντικές ποσότητες ψευδαργύρου είναι τα στρείδια. Ικανοποιητικές ποσότητες έχουν το συκώτι, ο κολοκυθόσπορος, το σουσάμι, τα όσπρια, το βοδινό, το αρνί, το χοιρινό, το σιτάλευρο ολικής άλεσης, τα μύδια, η μαύρη σοκολάτα και τα όσπρια. Η βιοδιαθεσιμότητα του ψευδαργύρου είναι από 5% έως 50%, ανάλογα με την τροφή.
Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για την διατήρηση της υγείας και προστατεύει τον οισοφάγο από τον καρκίνο. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει πλήρως κατανοητό γιατί ο ψευδάργυρος έχει την ιδιότητα να προλαμβάνει τον καρκίνο στον οισοφάγο.
Ψευδάργυρος και ασβέστιο
Στην παρούσα μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο ψευδάργυρος επιλεκτικά αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων αλλά όχι των φυσιολογικών οισοφαγικών κυττάρων.
Η Zui Pan, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νοσηλευτικής και επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας πιστεύει ότι η μελέτη ανοίγει τον δρόμο για την καλύτερη πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου του οισοφάγου.
«Έχει παρατηρηθεί ανεπάρκεια ψευδαργύρου σε πολλούς ασθενείς με καρκίνο. Κλινικά δεδομένα και πειράματα σε ζώα έχουν δείξει ότι το συγκεκριμένο ιχνοστοιχείο είναι πολύ σημαντικό για την συνολική υγεία και για την πρόληψη του καρκίνου. Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικό συστατικό πολλών πρωτεϊνών και πολλών ενζύμων και η απουσία του καθιστά αδύνατη τη λειτουργία των κυττάρων», ανέφερε η Pan. Να σημειωθεί ότι το 95% του ψευδαργύρου που βρίσκεται στο σώμα (περίπου 2 γραμμάρια) υπάρχει μέσα στα κύτταρα.
Η μελέτη βρήκε ότι ο ψευδάργυρος αναστέλλει την καρκινική κυτταρική ανάπτυξη αλλά όχι την ανάπτυξη των φυσιολογικών κυττάρων. Είναι η πρώτη που αποκαλύπτει ότι ο ψευδάργυρος εμποδίζει τα υπερδραστήρια σήματα ασβεστίου στα καρκινικά κύτταρα, τα οποία απουσιάζουν από τα φυσιολογικά κύτταρα, και έτσι ο ψευδάργυρος επιλεκτικά αναστέλλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. «Τώρα φαίνεται ότι ο ψευδάργυρος και το ασβέστιο ‘συνομιλούν’, γεγονός που σημαίνει ότι έχουν σχέση μεταξύ τους», είπε η Pan.
Επόμενος στόχος των ερευνητών είναι να μελετήσουν πως το σύστημα επικοινωνίας ψευδαργύρου και ασβεστίου επηρεάζει το ένα το άλλο και πως αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί στη θεραπεία του καρκίνου.