Προϋπολογισμός 2018: Δράσεις κοινωνικής πολιτικής πάνω από 1 δισ. ευρώ

Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός για το 2018 ο οποίος παρουσιάζει στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα και 3,57% επί του ΑΕΠ. Στον προϋπολογισμό παρουσιάζονται πάνω από 1 δισ. ευρώ δράσεις κοινωνικής πολιτικής. Ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται στο 2,4% για το 2018.

Ο προϋπολογισμός του 2017 έχει μία σημαντική υπέρβαση στα έσοδα τα οποία θα αξιοποιηθούν το 2018. Αναφορικά με τις επιδόσεις του 2017, ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται στο 1,8% και το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,21% του ΑΕΠ έναντι στόχου 1,75% που ενσωματώνεται στο Μνημόνιο.

Για το 2018, ο προϋπολογισμός ενσωματώνει τη συνέχιση δράσεων κοινωνικής πολιτικής αλλά και την έναρξη νέων, μεταξύ των οποίων:

  • Η εφαρμογή του προγράμματος για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, με πιστώσεις ύψους 760 εκατ. ευρώ που θα ανακουφίσει πάνω από 250 χιλιάδες νοικοκυριά που βιώνουν συνθήκες φτώχειας.
  • Η διάθεση ποσού 320 εκατ. ευρώ, που εξασφαλίστηκε από την επισκόπηση των πρωτογενών λειτουργικών δαπανών και προορίζεται για την προστασία ευάλωτων οικονομικά νοικοκυριών και για παρεμβάσεις στον κρίσιμο τομέα αντιμετώπισης της παιδικής φτώχειας.
  • Η συνεισφορά του δημοσίου, με ποσό ύψους 100 εκατ. ευρώ, για την προστασία της κύριας κατοικίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με συγκεκριμένα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Σχετικά με την Υγεία

Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ για το 2017 εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε πλεόνασμα ύψους 444 εκατ. ευρώ βελτιωμένο κατά 67 εκατ. ευρώ σε σχέση με το στόχο.  Η εξέλιξη αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στην αύξηση των εσόδων από ασφαλιστικές εισφορές. Ταυτόχρονα, ο Οργανισμός καταβάλλει σημαντική προσπάθεια επιτάχυνσης των πληρωμών στοχεύοντας στην παράλληλη μείωση των απλήρωτων υποχρεώσεων.

Παράλληλα, υλοποιούνται δράσεις, τόσο για τη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης και της δαπάνης για τους παρόχους υγείας, όσο επίσης και για την απρόσκοπτη και έγκαιρη είσπραξη των οφειλόμενων επιστροφών από rebate και clawback.

Ειδικότερα, το 2017 επεκτάθηκε η εφαρμογή του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (clawback) και σε λοιπές κατηγορίες παρόχων υπηρεσιών υγείας (υπηρεσίες ειδικής αγωγής, ιατρικές υπηρεσίες, πρόσθετη περίθαλψη) καθώς και σε συμβεβλημένους παρόχους ιατροτεχνολογικών προϊόντων και συμπληρωμάτων ειδικής διατροφής.

Με τον τρόπο αυτό, παρά το γεγονός ότι από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, η δεδουλευμένη προ clawback/rebate δαπάνη για φάρμακα και παροχές ασθένειας εμφανίζεται αυξημένη σε σχέση με το προηγούμενο έτος, αναμένεται να διασφαλιστεί η τήρηση των μετά clawback/rebate ορίων που έχουν προσδιοριστεί στο ΜΠΔΣ 2018-2021, δηλαδή στα 2.003 εκατ. ευρώ για τη φαρμακευτική δαπάνη και στα 1.525 εκατ. ευρώ για τις διάφορες κατηγορίες παροχών ασθένειας.

Ο προϋπολογισμός των δημόσιων νοσοκομείων και των ΥΠΕ-ΠΕΔΥ, ως προς το σκέλος των εσόδων, αναμένεται να διαμορφωθεί εντός των στόχων του ΜΠΔΣ 2018-2021.

Ως προς το σκέλος των εξόδων, εκτιμάται ότι το συνολικό ύψος των πληρωμών θα είναι μειωμένο κατά 91 εκατ. ευρώ σε σχέση με τους στόχους, εξέλιξη που συνδέεται και με μείωση της μεταβολής των απλήρωτων υποχρεώσεων κατά 114 εκατ. ευρώ.

Το καταλογισθέν ποσό νοσοκομειακού clawback στις φαρμακευτικές εταιρείες ανήλθε συνολικά στα 160 εκατ. ευρώ περίπου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου έχει ήδη συμψηφιστεί με ισόποσες οφειλές των νοσοκομείων προς τις φαρμακευτικές εταιρείες.

Για τα έτη 2017 και 2018, αναμένεται εκ νέου η εφαρμογή του, λαμβάνoντας πλέον υπόψη και την ανάπτυξη του μεριδίου αγοράς κάθε εταιρείας.

Τέλος, με τη σύσταση της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας αναμένεται σύντομα η έναρξη λειτουργίας ενός κεντρικού συστήματος προμηθειών που θα αναφέρεται στο σύνολο των νοσοκομείων του ΕΣΥ και των ΥΠΕ-ΠΕΔΥ.

Δείτε επίσης