Η μπύρα μάς κάνει ευδιάθετους σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Scientific Reports από ερευνητές του Πανεπιστημίου FAU (Friedrich-Alexander-Universitat Erlangen-Nurnberg), στη Γερμανία. Η χορδενίνη ή ορδενίνη (hordenine) η οποία περιέχεται στη βύνη της μπύρας είναι ένα συστατικό της μπύρας που ανεβάζει τη διάθεσή μας.
Οι επιστήμονες εξέτασαν 13.000 συστατικά των τροφίμων προκειμένου να ανακαλύψουν ποια εξ αυτών ενεργοποιούν το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου.
Γενικά το φαγητό μάς κάνει να νιώθουμε καλά διότι προκαλεί την απελευθέρωση ενδορφινών. Μερικές τροφές όμως είναι πιο εθιστικές από άλλες καθώς ανεβάζουν την ντοπαμίνη και ενεργοποιούν το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου όπου έχει την έδρα του ο υποδοχέας D2 της ντοπαμίνης. Μεταξύ των πέντε τύπων υποδοχέων ντοπαμίνης, ο υποδοχέας D2 (D2R) φαίνεται να εμπλέκεται στην ανταμοιβή της τροφής και στην πρόσληψη της τροφής στον υποθάλαμο του εγκεφάλου.
Να σημειωθεί ότι τα μίγματα υδατανθράκων και λιπών που προκαλούν τη μεγαλύτερη υπερφαγία στους αρουραίους είναι μια αναλογία υδατανθράκων/λίπους περίπου 45% προς 35%. Αν και αποτελεσματική στην πρόκληση πρόσληψης τροφής, αυτή η αναλογία έχει μικρότερη επίδραση στις περιοχές ανταμοιβής του εγκεφάλου σε σύγκριση σε εύγευστες τροφές της ίδιας σύνθεσης υδατανθράκων και λίπους.
Οι ερευνητές διερεύνησαν αν υπάρχουν συγκεκριμένες ουσίες στις τροφές που ενεργοποιούν τον υποδοχέα D2R.
Η χορδενίνη
Οι επιστήμονες δημιούργησαν μια βάση δεδομένων 13.000 μορίων που περιέχονται σε τρόφιμα. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν αυτή τη βάση δεδομένων με στόχο να εντοπιστούν τα μόρια εκείνα που ταιριάζουν με τον υποδοχέα D2R.
Η ερευνητική ομάδα συνεργάστηκε με το Κέντρο Υπολογιστικής Χημείας του FAU εφαρμόζοντας μια προσέγγιση «εικονικής επιλογής» ουσιών. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης διαδικασίας αναλύονται τα συστατικά τροφίμων σε ένα περιβάλλον προσομοίωσης σε υπολογιστή αντί στο εργαστήριο.
Η ανάλυση υπέδειξε 17 επιλογές από τα 13.000 μόρια. Οι 17 αυτές ουσίες αναλύθηκαν στο εργαστήριο. Τα πιο υποσχόμενα αποτελέσματα της ανάλυσης αφορούσαν την χορδενίνη, μια ουσία που βρίσκεται σε διάφορα φυτά αλλά κυρίως στο κριθάρι και στη μπύρα. Η ποσότητα της χορδενίνης στη μπύρα είναι 12–24 mg ανά λίτρο.
«Μας εξέπληξε το γεγονός ότι μια ουσία της μπύρας ενεργοποιεί τον υποδοχέα D2 της ντοπαμίνης, καθώς δεν αναζητούσαμε διεγερτικές ουσίες των τροφίμων», είπε η καθηγήτρια δρ Μόνικα Πισετσρίντερ.
Οπως συμβαίνει με την ντοπαμίνη, έτσι και η χορδενίνη ενεργοποιεί τον υποδοχέα D2R. Αυτό όμως γίνεται μέσω ενός διαφορετικού μονοπατιού σήμανσης. Σε αντίθεση με την ντοπαμίνη, η χορδενίνη ενεργοποιεί τον υποδοχέα μέσω των πρωτεϊνών G, κάτι που πιθανόν να οδηγεί σε πιο παρατεταμένη επίδραση στο κέντρο επιβράβευσης του εγκεφάλου.