Εάν έχετε διαγνωστεί με καλοήθη υπερπλασία προστάτη, μπορεί αυτό να έχει αντίκτυπο στη στυτική λειτουργία σας.
Κάποτε, η σχέση μεταξύ υπερπλασίας προστάτη και στυτικής δυσλειτουργίας πιστευόταν ότι βασίζεται αποκλειστικά στην ηλικία: καθώς οι άνδρες μεγαλώνουν, οι πιθανότητες για υπερπλασία του προστάτη αυξάνεται, το ίδιο και ο κίνδυνος στυτικής δυσλειτουργίας. Οι ηλικιωμένοι άνδρες είναι επίσης πιθανότερο να έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου για στυτική δυσλειτουργία, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, διαβήτη και καρδιαγγειακές παθήσεις, ή να έχουν υποβληθεί σε μια διαδικασία για καρκίνο του προστάτη.
Η μεγέθυνση του προστάτη μπορεί να επηρεάσει την ούρηση πιέζοντας την ουρήθρα. Μπορεί να προκαλέσει παρενέργειες, όπως:
- συχνουρία
- αδυναμία εκκένωσης της ουροδόχου κύστης
- αδύναμη ούρηση
Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη και τα συμπτώματα που την συνοδεύουν σχετίζονται με αυξημένη συχνότητα εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας.
Σε μια σημαντική έρευνα (Male Cologne Survey) ρωτήθηκαν 4.489 άνδρες ηλικίας 30-80 ετών και οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ένα υψηλό ποσοστό ανδρών που εμφάνιζαν συμπτώματα κατά την ούρηση είχαν αυξημένες πιθανότητες στυτικής δυσλειτουργίας: 38% στους άνδρες ηλικίας 30-39 ετών, 43% στις ηλικίες 40-49, 72% στις ηλικίες 50-59, και 79% στις ηλικίες 60-69 ετών. Το ποσοστό των ανδρών χωρίς ουρολογικά συμπτώματα που είχαν στυτική δυσλειτουργία ήταν πολύ χαμηλότερο σε κάθε ηλικιακή ομάδα.
Επίσης, σε μια πολυεθνική έρευνα (Multinational Survey of the Aging Male) που περιέλαβε πάνω από 14.000 άνδρες ηλικίας 50-80 ετών, επιβεβαιώθηκε ότι η υπερπλασία προστάτη σχετίζεται με τα συμπτώματα της κατώτερης ουροφόρου οδού. Οι περισσότεροι από τους άνδρες που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν συμπτώματα της ουροδόχου κύστης. Επίσης, περίπου το 60% των ανδρών στη μελέτη παρουσίαζαν στυτική δυσλειτουργία. Συνολικά, ο κίνδυνος στυτικής δυσλειτουργίας σε άνδρες που είχαν καλοήθη υπερπλασία προστάτη και με συναφή συμπτώματα κατώτερης ουροφόρου οδού ήταν τουλάχιστον διπλάσιος.
Άγνωστες οι αιτίες
Δεν είναι γνωστό για ποιο λόγο η υπερπλασία προστάτη και τα συμπτώματα της κατώτερης ουροφόρου οδού συνδέονται με τη στυτική δυσλειτουργία.
Μια ιδέα αφορά το συμπαθητικό νευρικό σύστημα, για το οποίο οι μελέτες δείχνουν ότι είναι υπερκινητικό τόσο σε ζώα όσο και σε άνδρες. Οι νευρικές ίνες στο σύμπλεγμα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος μεταδίδουν σήματα που έχουν αντίκτυπο στο στρες και στα συμπτώματα που σχετίζονται με το άγχος. Η αύξηση αυτών των σημάτων μπορεί να οδηγήσει σε υπερδραστηριότητα στο συμπαθητικό νευρικό σύστημα, η οποία σχετίζεται με προβλήματα στύσης.
Μια δεύτερη υπόθεση είναι ότι επηρεάζεται η παραγωγή του μονοξειδίου του αζώτου.
Μια άλλη άποψη είναι ότι φάρμακα για την υπερπλασία του προστάτη μπορεί να προκαλούν στυτική δυσλειτουργία. Για παράδειγμα, οι άνδρες που λαμβάνουν άλφα-αναστολείς όπως η δοξαζοσίνη και η τεραζοσίνη μπορεί να εμφανίσουν μειωμένη εκσπερμάτιση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι άλφα-αναστολείς χαλαρώνουν τα κύτταρα της ουροδόχου κύστης και τα κύτταρα των μυών του προστάτη. Οι άλφα-αναστολείς προκαλούν επίσης στυτική δυσλειτουργία.
Ένα ποσοστό περίπου 4% των ανδρών που παίρνουν φιναστερίδη (Proscar) για την υπερπλασία του προστάτη βιώνουν επίσης συμπτώματα στυτικής δυσλειτουργίας.
Από την άλλη μεριά, υπάρχουν ενδείξεις ότι κάποιες από τις θεραπείες για τον διευρυμένο προστάτη μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας. Σύμφωνα με κάποια στοιχεία, το φάρμακο Cialis (ταδαλαφίλη) αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τη στυτική δυσλειτουργία και την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη.
Τέλος, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι η ρεσβερατρόλη και το λυκοπένιο (και γενικότερα μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά) βελτιώνουν την υγεία του προστάτη.