Οι μπανάνες και τα αβοκάντο -τροφές πλούσιες σε κάλιο- μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από την ασβέστωση των αρτηριών, δηλαδή την εναπόθεση ασβεστίου στις αρτηρίες. Η ασβέστωση αποκαλείται επίσης αποτιτάνωση ή ασβεστιοποίηση και επιβαρύνει την αθηροσκλήρωση.
Το ασβέστιο μπορεί να συσσωρευτεί σε μέρη όπου κανονικά δεν πρέπει δεν εμφανίζεται, όπως οι στεφανιαίες αρτηρίες, ο εγκέφαλος, οι μαστοί ή άλλα όργανα. Αυτό θεωρείται ότι πυροδοτείται αρχικά από τραυματισμό, μόλυνση ή αυτοάνοσες διαταραχές. Στις αρτηρίες, η ασβέστωση προκαλεί δυσκαμψία που είναι προγνωστική για την καρδιακή νόσο.
Το ασβέστιο μεταφέρεται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος και βρίσκεται σε κάθε κύτταρο. Ως αποτέλεσμα, η ασβέστωση μπορεί να συμβεί σχεδόν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Είναι άγνωστο αν μια διατροφή πλούσια σε ασβέστιο μπορεί να επιτείνει την κατάσταση, αν και τα συμπληρώματα ασβεστίου φαίνεται από κάποιες μελέτες πως έχουν σύνδεση.
Αυτό που φαίνεται από μια πρόσφατη μελέτη που έγινε σε ποντίκια είναι ότι η έλλειψη καλίου μπορεί να προωθεί την ασβέστωση των αρτηριών.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, στο Μπέρμιγχαμ, έδειξαν για πρώτη φορά ότι μια διατροφή με λίγο κάλιο προάγει την αορτική δυσκαμψία στα ποντίκια, σε σύγκριση με τα ποντίκια που τρέφονταν με κανονικές ποσότητες καλίου. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η αύξηση των επιπέδων καλίου στο αίμα μείωσε την αγγειακή ασβέστωση και την αορτική δυσκαμψία.
Επιπλέον, η μελέτη αποκάλυψε τον μοριακό μηχανισμό που υποκρύπτει τις επιδράσεις του χαμηλού ή υψηλού διαιτητικού καλίου.
Η μελέτη προσφέρει νέες γνώσεις για το πώς τα κύτταρα των λείων μυικών ινών στις αρτηρίες ρυθμίζουν την ασβέστωση και τονίζει την ανάγκη να ληφθεί υπόψη η διατροφική πρόσληψη καλίου για την πρόληψη των αγγειακών επιπλοκών της αθηροσκλήρωσης.
Κάλιο και αυτοφαγία
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή παθολογίας Yabing Chen, διερεύνησαν το μηχανισμό της αρτηριοσκλήρυνσης σε ποντίκια που κατανάλωναν δίαιτες με διαφορετική ποσότητα καλίου και σε κύτταρα ποντικιών που καλλιεργήθηκαν στο εργαστήριο.
Η εργασία διεξήχθη σε ποντίκια επιρρεπή στην αθηροσκλήρωση. Χρησιμοποιώντας χαμηλά, μέτρια και υψηλά ποσοστά διατροφικού καλίου -0,3%, 0,7% και 2,1%- επί του βάρους τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ποντίκια που τρέφονταν με μια δίαιτα χαμηλού καλίου είχαν σημαντική αύξηση στην αρτηριακή ασβέστωση. Αντίθετα, στα ποντίκια που λάμβαναν μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο υπήρχε σημαντική αναστολή στην αγγειακή ασβέστωση. Επίσης, τα ποντίκια με διατροφή χαμηλού καλίου είχαν αυξημένη δυσκαμψία των αορτών τους ενώ τα ποντίκια με υψηλό κάλιο είχαν μειωμένη δυσκαμψία, κάτι που διαπιστώθηκε με ηχοκαρδιογράφημα.
Στην κυτταρική καλλιέργεια, τα χαμηλά επίπεδα καλίου αύξησαν σημαντικά την ασβέστωση των λείων μυικών κυττάρων.
Προηγούμενη έρευνα από διάφορα εργαστήρια έχει δείξει ότι η ασβέστωση των λείων μυϊκών κυττάρων μοιάζει με τη διαφοροποίησή τους σε οστικά κύτταρα, δηλαδή οδηγεί σε μετασχηματισμό των λείων μυϊκών κυττάρων σε κύτταρα που μοιάζουν με οστά. Στην παρούσα μελέτη διαπιστώθηκε ότι το χαμηλό κάλιο προωθεί την έκφραση αρκετών γονιδιακών δεικτών που συνδέονται με τον μετασχηματισμό των λείων μυϊκών κυττάρων των αρτηριών σε κύτταρα που μοιάζουν με οστά.
Τέλος, χρησιμοποιώντας αναστολείς της αυτοφαγίας, οι ερευνητές έδειξαν ότι η παρεμπόδιση της αυτοφαγίας σταμάτησε την ασβέστωση των αρτηριών. Έτσι, το συμπέρασμα είναι ότι η αυτοφαγία παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμεσολάβηση της ασβέστωσης των λείων μυϊκών κυττάρων των αρτηριών που επάγεται από το χαμηλό κάλιο.
Πηγή: Dietary potassium regulates vascular calcification and arterial stiffness.