Η Pfizer ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να πουλήσει ή να αποχωρήσει από τη μονάδα των over-the-counter (OTC) σκευασμάτων, κίνηση που θα μπορούσε να της αποφέρει έως και 14 δισ. δολάρια.
Συγκεκριμένα, η φαρμακευτική εταιρεία, δήλωσε πρόσφατα ότι εξετάζει μια σειρά επιλογών για το συγκεκριμένο τμήμα της επιχείρησης, που συμπεριλαμβάνουν, «πλήρη η μερικό διαχωρισμό.. μέσω εξαγορών, πωλήσεων ή άλλων συναλλαγών».
Ο Ian Read, διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, τόνισε ότι ο όμιλος ήταν ηγέτης στον τομέα των μη συνταγογραφούμενων σκευασμάτων, αλλά η συγκεκριμένη μονάδα ήταν «αρκετά διακριτή» από τις κύριες δραστηριότητές του ομίλου στον τομέα των φαρμάκων.
Τον Δεκέμβριο του 2015, ο Rakesh Kapoor, διευθύνων σύμβουλος του Reckitt Benckiser, δήλωσε ότι θα ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για την εξαγορά του συγκεκριμένου τμήματος της Pfizer.
Ωστόσο, έκτοτε, η Reckitt έχει εξαγοράσει με 16,7 δισ. δολάρια την Mead Johnson, κατασκευάστρια εταιρεία βρεφικών προϊόντων, γεγονός που σημαίνει ότι μάλλον είναι απίθανο να αντέχει οικονομικά μια ακόμα εξαγορά.
Η Nestlé, έχει δηλώσει ότι ενδιαφέρεται για την εξαγορά τέτοιου είδους μονάδων, ενώ οι αναλυτές αναφέρουν επίσης ως πιθανούς αγοραστές την GlaxoSmithKline, την Bayer, τη Sanofi και τη Johnson & Johnson.
Η απόφαση της Pfizer να επανεξετάσει το διαχωρισμό της από τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα, επαναφέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση σχετικά με το αν οι φαρμακευτικές εταιρείες θα πρέπει να κατέχουν τμήματα καταναλωτικών προιόντων.
Ορισμένες εταιρείες πιστεύουν ότι τέτοιες μονάδες παρέχουν σταθερότητα στη βιομηχανία των φαρμάκων που θίγεται όλο και περισσότερο από τη λήξη των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και τα απρόβλεπτα χρονοδιαγράμματα ανάπτυξης φαρμάκων, ενώ άλλες υποστηρίζουν ότι οι αυτές οι μονάδες απορροφούν χρόνο και χρήμα που θα πρέπει να διοχετεύεται στην ανακάλυψη προσοδοφόρων νέων φαρμάκων.