Χθες Πέμπτη, το επιδημιολογικό δελτίο του ΚΕΕΛΠΝΟ ανέβασε τον αριθμό των κρουσμάτων ιλαράς σε 250 (από τον περασμένο Μάϊο μέχρι σήμερα), καθώς έχουν προστεθεί άλλα 35 κρούσματα από τις 6 έως τις 12 Οκτωβρίου 2017.
Οι περιοχές της χώρας που προσβάλλονται περισσότερο είναι η νότια Ελλάδα, η Αττική και η Πελοπόννησος, ενώ οι ασθενείς είναι κυρίως άτομα ελληνικής υπηκοότητας, μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά και άτομα από το γενικό πληθυσμό στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 44 ετών που δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά.
Όπως έχει δηλώσει τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας όσο και η διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κρούσμα ιλαράς σε πρόσφυγες.
Να σημειωθεί, ότι ανάμεσα στα άτομα που νόσησαν με ιλαρά στην ηλικιακή ομάδα 25 έως 44 χρόνων, βρίσκονται και επαγγελματίες Υγείας που ήταν ανεμβολίαστοι ή ατελώς εμβολιασμένοι.
Εν τω μεταξύ, την περασμένη εβδομάδα στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού, τονίστηκε πως η εξάπλωση της επιδημίας της ιλαράς στη χώρα μας είναι ελεγχόμενη, ωστόσο απαιτείται διαρκής εγρήγορση, καθώς εφόσον δεν υπάρχουν πλέον υγειονομικά σύνορα, είναι πιθανό, να εμφανιστούν και πάλι, ξεχασμένα νοσήματα.
Όπως τονίστηκε στη συνεδρίαση, δεν υπάρχει μια πολύ μεγάλη, εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, αλλά μια προοδευτική, αναμενόμενη αύξηση των κρουσμάτων και αυτό από το γεγονός ότι έχουν επιδεινωθεί οι καιρικές συνθήκες, υπάρχει μεγαλύτερος συγχρωτισμός και ιδιαίτερα με την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία.
Πολλοί φαρμακοποιοί, δηλώνουν πως υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε εμβόλια, ωστόσο η Αντιπρόεδρος του ΕΟΦ κυρία Δέσποινα Μακριδάκη τόνισε στη Βουλή, ότι μέχρι σήμερα έχουν πωληθεί περίπου 340.000 δόσεις τριπλών εμβολίων ιλαράς- παρωτίτιδας- ερυθράς, ενώ προγραμματίζεται η εισαγωγή 65.000 δόσεων για τον Οκτώβριο και μέχρι τέλος του χρόνου έχουν ήδη εξασφαλιστεί 120.000 δόσεις.