Α. Ξανθός: Δημιουργία εντυπώσεων ο θόρυβος για την ιατρική κάνναβη

Απάντηση σε δημοσιεύματα σχετικά με την καλλιέργεια και επεξεργασία της φαρμακευτικής κάνναβης έδωσε σε συνέντευξη του στο ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ», ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε o κ. Ξανθός, το ζήτημα της εκμετάλλευσης της ιατρικής κάνναβης δεν είναι καινούργιο αλλά είναι ένα θέμα που έχει τεθεί σε διαβούλευση εδώ και αρκετό καιρό, και άρα η εντύπωση που δόθηκε ότι πρόκειται για κάτι «νέο» δεν αποσκοπεί παρά στη δημιουργία εντυπώσεων.

Ο κ. Ξανθός τόνισε, ότι αυτό που ανακοίνωσε το υπουργείο, είναι ότι στο ζήτημα της ιατρικής κάνναβης, εκκρεμεί μία αλλαγή στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο, δηλαδή στο νόμο 4139/13, που να δίνει την δυνατότητα, κατ’ εξαίρεση των ρυθμίσεων για τα ναρκωτικά και για τους πίνακες κατάταξης των ναρκωτικών ουσιών και λοιπά, της καλλιέργειας στη χώρα μας και επεξεργασίας φυτών κάνναβης με στόχο τη φαρμακευτική τους αξιοποίηση.

Προφανώς κάποια στιγμή θα έχουμε μία τελική νομοθετική ρύθμιση η οποία θα έρθει στη Βουλή και θα προβλέπει το ευνοϊκό κατά κάποιο τρόπο θεσμικό και νομοθετικό πλαίσιο και τις διαδικασίες που θα πρέπει να τηρηθούν για να μπορεί κάποιος επενδυτής να κάνει
μία καθετοποιημένη, ας πούμε, μονάδα, η οποία θα περιλαμβάνει την παραγωγή,
την επεξεργασία και την τελική διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων είτε στην
Ελλάδα είτε στο εξωτερικό» πρόσθεσε ο Υπουργός.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση βρίσκεται εν αναμονή των εταιρειών που επιθυμούν να υποβάλλουν φακέλους στον ΕΟΦ προκειμένου να πάρουν αδειοδότηση για παραγωγή φαρμάκων από κάνναβη.

Αφορμή για τη συνέντευξη αυτή, αποτέλεσαν οι δηλώσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που έλεγαν «Έρχεται στη Βουλή νόμος για ελεύθερη κάνναβη. Αλαλούμ με τις δηλώσεις Βουλευτή των ΑΝΕΛ».

Όπως τόνισε ο κ. Ξανθός, «Δεν έχουμε ακόμα ενδιαφέρον από την πλευρά των εταιρειών να υποβάλλουν φακέλους στον ΕΟΦ να πάρουν αδειοδότηση και στη συνέχει να ακολουθηθεί η διαδικασία που υπάρχει και για τα υπόλοιπα φάρμακα. Όμως, αν αιτηθεί ένας συγκεκριμένος ασθενής από τον ΕΟΦ και μέσω του ΙΦΕΤ, που είναι κατά κάποιο τρόπο η κρατική φαρμακαποθήκη, μπορεί να γίνει εισαγωγή αυτού του φαρμάκου από το εξωτερικό από μία εταιρεία που το εμπορεύεται σε άλλες χώρες, να γίνει νόμιμα, να υπάρχει πρόσβαση μέσω του κρατικού μονοπωλίου και να διατίθεται από τα ιδιωτικά φαρμακεία».

Δείτε επίσης