Νέα δεδομένα δείχνουν ότι η υγεία και ιδιαίτερα η υγεία της καρδιάς, έχει επιδεινωθεί στους ανέργους και τους ανασφάλιστους, καθώς πέντε περίπου φορές περισσότερα, είναι πλέον, τα εμφράγματα σ’ αυτές τις κατηγορίες.
Αυτό ανέφεραν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας σε συνέντευξη τύπου με αφορμή το 38ο Πανελλήνιο Καρδιολογικό Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα το διάστημα 19-21 Οκτωβρίου 2017.
Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας, Κ. Τσιούφης, αναφέρθηκε σε νέα δεδομένα που αφορούν το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, τόσο όσον αφορά την πρόληψη μέσω σωστής αντιμετώπισης της κολπικής μαρμαρυγής και της αρτηριακής υπέρτασης, όσο και της άμεσης παρέμβασης τις πρώτες ώρες μετά το επεισόδιο. Ανέφερε ότι στην Ελλάδα σημειώνονται κάθε χρόνο περίπου 30.000 νέα περιστατικά αγγειακής εγκεφαλικής νόσου, με συνολικές άμεσες υγειονομικές δαπάνες 563 εκατ. ευρώ και έμμεσες δαπάνες 1 δισ. ευρώ.
«Στον τομέα της θεραπείας του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου κερδίζει έδαφος η έγκαιρη θρομβόλυση και η επεμβατική αντιμετώπιση με τη μηχανική θρομβεκτομή, που σε εξειδικευμένα κέντρα δίνει εξαιρετικά αποτελέσματα», επεσήμανε ο κ. Τσιούφης, προσθέτοντας ότι η ΕΚΕ δημιουργεί και ειδική ομάδα εργασίας για τα αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, με στόχο τη μείωση τους.
Στα εμφράγματα του μυοκαρδίου που στην Ελλάδα φθάνουν τις 20.000 το χρόνο, αναφέρθηκε ο τ. πρόεδρος της ΕΚΕ, Σ. Φούσας, υπογραμμίζοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί τα εν λόγω περιστατικά στους ανασφάλιστους. Μείζον πρόβλημα για τη θεραπεία του εμφράγματος είναι να μειώσουμε το χρόνο από την έναρξη του πόνου του εμφράγματος, μέχρι να φτάσει ο ασθενής στο νοσοκομείο, δήλωσε ο κ. Φούσας, τονίζοντας ωστόσο ότι το 70% των ασθενών καθυστερούν να πάρουν ιατρική αγωγή.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΕΚΕ, Ι. Κανακάκης, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα της προνοσοκομειακής διάγνωσης του εμφράγματος στα ασθενοφόρα, που προωθεί η ΕΚΕ, προσθέτοντας ότι αυτή η δυνατότητα θα πρέπει να υπάρχει σε όλα τα ασθενοφόρα. Επιπλέον, επεσήμανε την ανάγκη να μπορεί ένα καρδιογράφημα, από απομακρυσμένες περιοχές της χώρας με περιορισμένες δομές υγείας, να μπορεί να αποστέλλεται άμεσα σε μεγάλα νοσοκομεία, κάτι που μπορεί να γίνει μέσω τηλεμετρίας.