Το εμβόλιο είναι ένα βιολογικό προϊόν, ικανό να προσφέρει ανοσία στον οργανισμό έναντι σε κάποιο παθογόνο μικροοργανισμό είτε πρόκειται για μικρόβιο είτε πρόκειται για ιό.
Τα νοσήματα που προλαμβάνονται με τον εμβολιασμό έχουν γίνει σπάνια σε πολλές άλλες χώρες αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν. Παρά το υψηλό ποσοστό των παιδιών που εμβολιάζονται στην Ελλάδα, η εμβολιαστική κάλυψη δεν έχει φτάσει στο 100%, οπότε υπάρχουν ακόμα αρκετά επίνοσα άτομα, χωρίς ανοσία, που κινδυνεύουν να νοσήσουν (μερικώς εμβολιασμένα ή ανεμβολίαστα). Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η εμφάνιση επιδημιών ιλαράς σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2017, λόγω μείωσης της παραδοσιακά υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης τα τελευταία χρόνια.
Το Πρόγραμμα Εμβολιασμών για την Ελλάδα, προτείνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, που το εγκρίνει ή το τροποποιεί ακολουθώντας τις διεθνείς οδηγίες.
Με βάση το πρόγραμμα αυτό, παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, έφηβοι αλλά και ενήλικες καλύπτονται με εμβόλια κατά μεταδοτικών ασθενειών που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές και να αποτελέσουν απειλή για τη Δημόσια Υγεία. Μέσα από τα προγράμματα εμβολιασμού, θωρακίζεται η χώρα και ο πληθυσμός αποκτά συλλογική ανοσία.
Ο παρακάτω πίνακας αφορά τους ενήλικες.
Επεξηγήσεις του πίνακα και την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Ενηλίκων 2017 μπορείτε να δείτε εδώ.
Επίσης την εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας για το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων 2017 μπορείτε να δείτε εδώ.
Το εμβόλιο συνήθως περιέχει έναν νοσογόνο παράγοντα (εξασθενημένο/αδρανοποιημένο μικροοργανισμό, ή τμήμα του) που ευθύνεται για μια ασθένεια. Ο παράγοντας αυτός διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Το ανοσοποιητικό σύστημα τον αναγνωρίζει ως ξένο εισβολέα, κινητοποιείται για να τον καταστρέψει και τον «θυμάται» ώστε, σε περίπτωση μόλυνσης, να είναι πολύ πιο εύκολη η καταστροφή του συγκεκριμένου νοσογόνου παράγοντα.