Ο καρκίνος που ξεκινά στην ουροδόχο κύστη ονομάζεται καρκίνος της ουροδόχου κύστης. Ξεκινά όταν κάποια κύτταρα στην ουροδόχο κύστη πολλαπλασιάζονται ανεξέλεγκτα και γίνονται πολύ περισσότερα από τα φυσιολογικά κύτταρα. Αυτό εμποδίζει τον οργανισμό να λειτουργήσει με τον τρόπο που θα έπρεπε. Τα καρκινικά κύτταρα μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλα μέρη του οργανισμού. Για παράδειγμα, τα καρκινικά κύτταρα στην ουροδόχο κύστη μπορούν να ταξιδέψουν στα οστά και να πολλαπλασιαστούν εκεί. Όταν τα καρκινικά κύτταρα εξαπλώνονται, αυτό ονομάζεται μετάσταση.
Ο καρκίνος παίρνει πάντα το όνομα του από το μέρος του οργανισμού από το οποίο ξεκινά.Έτσι, όταν ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης εξαπλωθεί στα οστά (ή σε άλλο μέρος], ονομάζεται και πάλι καρκίνος της ουροδόχου κύστης. Δεν ονομάζεται καρκίνος των οστών, παρά μόνο εάν ξεκινήσει από τα οστά.
Η ουροδόχος κύστη
Η ουροδόχος κύστη είναι ένα κοίλο όργανο στο οποίο αποθηκεύονται τα ούρα προτού αποβληθούν από τον οργανισμό. Βρίσκεται στο κάτω μέρος της κοιλιάς, στην περιοχή που ονομάζεται πύελος. Τα ούρα δημιουργούνται στους νεφρούς. Οι νεφροί συνδέονται με την ουροδόχο κύστη μέσω σωλήνων οι οποίοι ονομάζονται ουρητήρες. Τα ούρα ρέουν μέσω των ουρητήρων και φθάνουν στην ουροδόχο κύστη, όπου αποθηκεύονται. Όταν ουρείτε, η ουροδόχος κύστη πιέζει τα ούρα ώστε να εξέλθουν από έναν σωλήνα που ονομάζεται ουρήθρα.
Ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης συνήθως ξεκινά στην εσωτερική στοιβάδα του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης. Καθώς ο καρκίνος εξαπλώνεται στις στοιβάδες του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης, γίνεται πιο προχωρημένος και πιο δύσκολος στη θεραπεία.
Ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον γιατρό σας:
- Γιατί πιστεύετε ότι έχω καρκίνο της ουροδόχου κύστης;
- Υπάρχει περίπτωση να μην έχω καρκίνο;
- Τι θα γίνει μετά;
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
0 καρκίνος της ουροδόχου κύστης μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως:
- Προβλήματα κατά την ούρηση
- Πόνο κατά την ούρηση
- Ανάγκη για πιο συχνή ούρηση από ό,τι συνήθως
- Αίμα στα ούρα
Ορισμένες φορές, η πρώτη ένδειξη καρκίνου της ουροδόχου κύστης είναι ένα μη φυσιολογικό αποτέλεσμα σε μια εξέταση ούρων. Εάν υπάρχει λόγος να πιστεύει ο γιατρός ότι μπορεί να έχετε καρκίνο της ουροδόχου κύστης, θα κάνει μία ή περισσότερες εξετάσεις προκειμένου να μάθει αν είναι καρκίνος ή κάτι άλλο.
Ο γιατρός θα σας κάνει ερωτήσεις για να μάθει περισσότερα για τα συμπτώματα σας. Θα σας ελέγξει για πιθανές ενδείξεις καρκίνου της ουροδόχου κύστης και άλλων προβλημάτων υγείας. 0 έλεγχος αυτός μπορεί να περιλαμβάνει δακτυλική εξέταση του ορθού. Εάν είστε γυναίκα μπορεί να πραγματοποιήσει επίσης πυελική εξέταση. Στη διάρκεια αυτών των εξετάσεων, ο γιατρός μπορεί ορισμένες φορές να ψηλαφίσει έναν όγκο στην ουροδόχο κύστη.
Εξετάσεις ούρων
Για τις εξετάσεις αυτές, θα σας ζητηθεί να ουρήσετε σε ένα ειδικό κύπελλο, όπως θα κάνατε για μια συνηθισμένη εξέταση. Το δείγμα ούρων θα σταλεί σε ένα εργαστήριο, όπου μπορεί να γίνουν εξετάσεις για την παρουσία καρκινικών κυττάρων, αίματος ή ορισμένων πρωτεϊνών (ονομάζονται καρκινικοί δείκτες) στα ούρα.
Οι εξετάσεις ούρων μπορούν να εντοπίσουν ορισμένους καρκίνους της ουροδόχου κύστης, αλλά όχι όλους.
Κυστεοσκόπηση
Για την εξέταση αυτή, ο ουρολόγος θα εξετάσει το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης σας, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό εργαλείο που ονομάζεται κυστεοσκόπιο. Είναι ένας λεπτός σωλήνας, που στην άκρη του έχει ένα φως και έναν φακό ή μια μικρή βιντεοκάμερα. Το κυστεοσκόπιο εισάγεται μέσα από το άνοιγμα της ουρήθρας και φθάνει έως την ουροδόχο κύστη. Η εξέταση αυτή μπορεί να γίνει στο ιατρείο ή στο χειρουργείο.
Κυστεοσκόπιο μπλε φωτός: Ορισμένες φορές, στη διάρκεια της εξέτασης εισάγονται ειδικά φάρμακα μέσα στην ουροδόχο κύστη. Τα καρκινικά κύτταρα εμποτίζονται από αυτά τα φάρμακα και λάμπουν όταν ο γιατρός τα φωτίσει με ένα μπλε φως μέσω του κυστεοσκοπίου. Αυτό μπορεί να βοηθήσει τον γιατρό να δει περιοχές με καρκινικά κύτταρα οι οποίες είχαν περάσει απαρατήρητες με το συνηθισμένο φως.
Βιοψία ουροδόχου κύστης
Συνήθως χρειάζεται βιοψία ουροδόχου κύστης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν έχετε καρκίνο της ουροδόχου κύστης.
Για την εξέταση αυτή, εισάγεται ένας ειδικός τύπος κυστεοσκοπίου στην ουροδόχο κύστη μέσω της ουρήθρας. 0 γιατρός το χρησιμοποιεί για να λάβει ένα μικροσκοπικό κομμάτι της ουροδόχου κύστης και να το ελέγξει για καρκίνο.
Μπορεί να ληφθούν περισσότερα από ένα δείγματα. Αυτό γίνεται γιατί ο καρκίνος μερικές φορές ξεκινά σε περισσότερες από μία περιοχές της ουροδόχου κύστης. Μπορεί επίσης να πραγματοποιηθούν πλύσεις με αλατόνερο στο εσωτερικό της ουροδόχου κύστης και να συλλεχθεί το υγρό προκειμένου να γίνει έλεγχος για καρκινικά κύτταρα.
Τα δείγματα στέλνονται σε εργαστήριο και εξετάζονται με μικροσκόπιο για ενδείξεις καρκίνου.
Αποτελέσματα Βιοψίας
Εάν διαπιστωθεί καρκίνος της ουροδόχου κύστης, δύο είναι τα χαρακτηριστικά του καρκίνου που βοηθούν τον γιατρό να γνωρίζει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του:
Διηθητικότητα: Η βιοψία μπορεί να δείξει σε ποιο βάθος του τοιχώματος της ουροδόχου κύστης έχει αναπτυχθεί ο καρκίνος.
Εάν ο καρκίνος παραμένει στην εσωτερική στοιβάδα κυττάρων, χωρίς να αναπτύσσεται στις εξωτερικές στοιβάδες, τότε ονομάζεται μη διηθητικός.
Εάν ο καρκίνος αναπτύσσεται στις εξωτερικές στοιβάδες της ουροδόχου κύστης, τότε ονομάζεται διηθητικός. Οι διηθητικοί καρκίνοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να εξαπλωθούν και είναι πιο δύσκολοι στη θεραπεία.
Βαθμός: 0 βαθμός σχετίζεται με το πώς φαίνεται ο καρκίνος στο μικροσκόπιο.
- Οι καρκίνοι της ουροδόχου κύστης που είναι χαμηλού βαθμού μοιάζουν περισσότερο με τη φυσιολογική ουροδόχο κύστη.
- Οι καρκίνοι της ουροδόχου κύστης που είναι υψηλού βαθμού μοιάζουν λιγότερο με τη φυσιολογική ουροδόχο κύστη. Οι καρκίνοι αυτοί έχουν περισσότερες πιθανότητες να αυξηθούν και να εξαπλωθούν και μπορεί να είναι πιο δύσκολοι στη θεραπεία.
Άλλες εξετάσεις για καρκίνο της ουροδόχου κύστης
Ο γιατρός σας μπορεί να κάνει και άλλες εξετάσεις για να μάθει περισσότερα για τον καρκίνο σας. Ορισμένες από αυτές είναι οι εξής:
Ακτινογραφία: Σε μια φλέβα εισάγεται μια χρωστική για να πραγματοποιηθεί μια ειδική ακτινογραφία των νεφρών, των ουρητήρων και της ουροδόχου κύστης. Η χρωστική τονίζει αυτές τις δομές, έτσι ώστε ο γιατρός να μπορεί να τις δει καλύτερα και να διαπιστώσει τυχόν όγκους. Μερικές φορές η εξέταση αυτή ονομάζεται ενδοφλέβια πυελογραφία (IVP).
Αξονική τομογραφία: Μερικές φορές ονομάζεται και «υπολογιστική τομογραφία». Είναι ένας ειδικός τύπος ακτινογραφίας, κατά την οποία λαμβάνονται λεπτομερείς εικόνες προκειμένου να διαπιστωθεί εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί εκτός της ουροδόχου κύστης. Οι τομογραφίες μπορούν επίσης να βοηθήσουν τον γιατρό σας, δείχνοντας του πού να τοποθετήσει τη βελόνα στη διάρκεια μιας βιοψίας.
Μαγνητική τομογραφία: Στη μαγνητική τομογραφία χρησιμοποιούνται ραδιοκύματα και ισχυροί μαγνήτες, αντί για ακτίνες Χ, για τη λήψη λεπτομερών εικόνων. Οι μαγνητικές τομογραφίες μπορεί να είναι πολύ χρήσιμες στον εντοπισμό ενός καρκίνου που έχει εξαπλωθεί εκτός της ουροδόχου κύστης.
Υπερηχογράφημα: Στην εξέταση αυτή χρησιμοποιούνται ηχητικά κύματα για να δημιουργηθούν εικόνες των εσωτερικών οργάνων του σώματος, όπως η ουροδόχος κύστη και οι νεφροί. Μπορεί να βοηθήσει στο να διαπιστωθεί το μέγεθος ενός καρκίνου της ουροδόχου κύστης και κατά πόσο έχει εξαπλωθεί.
Σπινθηρογράφημα οστών: Το σπινθηρογράφημα οστών μπορεί να βοηθήσει να διαπιστωθεί εάν ο καρκίνος της ουροδόχου κύστης έχει εξαπλωθεί στα οστά. Η εξέταση αυτή δεν πραγματοποιείται συχνά, εκτός και αν έχετε συμπτώματα όπως πόνο στα οστά.
Ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον γιατρό σας:
- Τι εξετάσεις θα πρέπει να κάνω;
- Ποιος θα κάνει αυτές τις εξετάσεις;
- Πού θα γίνουν;
- Πώς και πότε θα πάρω τα αποτελέσματα;
- Ποιος θα μου εξηγήσει τα αποτελέσματα;
- Τι θα πρέπει να κάνω μετά;
- Πόσο σοβαρός είναι ο καρκίνος μου;
ΣΤΑΔΙΟ
Εάν έχετε καρκίνο της ουροδόχου κύστης, ο γιατρός θα θέλει να μάθει πόσο έχει εξαπλωθεί. Αυτό ονομάζεται σταδιοποίηση. 0 γιατρός σας θα θέλει να μάθει το στάδιο του καρκίνου σας. προκειμένου να αποφασίσει ποιος τύπος θεραπείας είναι καλύτερος για εσάς.
Το στάδιο περιγράφει την αύξηση ή την εξάπλωση του καρκίνου στο σημείο όπου ξεκίνησε. Δηλώνει επίσης εάν ο καρκίνος έχει εξαπλωθεί σε άλλα όργανα του σώματος που βρίσκονται κοντά ή πιο μακριά.
0 καρκίνος μπορεί να είναι σταδίου 0,1, 2, 3 ή 4. Όσο μικρότερος είναι ο αριθμός, τόσο λιγότερο έχει εξαπλωθεί ο καρκίνος. Ρωτήστε τον γιατρό σας ποιο είναι το στάδιο του καρκίνου σας και τι σημαίνει αυτό για εσάς.
Ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον γιατρό σας:
- Γνωρίζετε το στάδιο του καρκίνου μου;
- Εάν όχι, πώς και πότε θα μάθετε ποιο είναι το στάδιο του καρκίνου μου;
- Θα μου εξηγήσετε τι σημαίνει το στάδιο στην περίπτωση μου;
- Βάσει του σταδίου του καρκίνου μου, πόσο πιστεύετε ότι θα ζήσω;
- Τι θα γίνει μετά;
ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΩ;
Υπάρχουν διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης του καρκίνου της ουροδόχου κύστης. Μπορεί να θέλετε να λάβετε μια δεύτερη γνώμη σχετικά με το ποιο σχέδιο θεραπείας είναι καλύτερο για εσάς. Οι γιατροί μπορεί να έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με το ποιο είναι το καλύτερο σχέδιο θεραπείας.
Υπάρχουν αρκετοί τύποι θεραπείας για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης:
- Χειρουργική επέμβαση
- Ακτινοθεραπεία
- Ενδοκυστική θεραπεία
- Χημειοθεραπεία
- Ανοσοθεραπεία
Ορισμένες φορές μπορεί να χρειάζονται πάνω από ένας τύποι θεραπείας. Το ποιο σχέδιο θεραπείας είναι το καλύτερο για εσάς θα εξαρτηθεί από τα εξής:
- Στάδιο και βαθμός του καρκίνου
- Πιθανότητα ενός τύπου θεραπείας να προσφέρει ίαση του καρκίνου ή να βοηθήσει με κάποιον τρόπο
- Η ηλικία σας
- Άλλα προβλήματα υγείας που έχετε
- Το πώς αισθάνεστε σχετικά με τη θεραπεία και τις ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλεί
Χειρουργική επέμβαση για καρκίνο της ουροδόχου κύστης
Για τους περισσότερους καρκίνους της ουροδόχου κύστης πραγματοποιείται χειρουργική επέμβαση. 0 τύπος της επέμβασης θα εξαρτηθεί από το στάδιο του καρκίνου.
Η πιο συχνή χειρουργική επέμβαση για τον πρώιμο καρκίνο της ουροδόχου κύστης είναι η αφαίρεση του καρκίνου από την ουροδόχο κύστη. Αυτό μπορεί να γίνει στη διάρκεια μιας κυστεοσκόπησης. 0 γιατρός χρησιμοποιεί ένα κυστεοσκόπιο με έναν συρμάτινο βρόχο στην άκρη του, για να αφαιρέσει τον όγκο.
Στις περιπτώσεις στις οποίες ο καρκίνος είναι πιο διηθητικός, αφαιρείται μαζί με ένα μέρος της ουροδόχου κύστης ή με ολόκληρη την ουροδόχο κύστη.
Εάν αφαιρεθεί μόνο ένα μέρος της ουροδόχου κύστης, θα μπορείτε και πάλι να αποθηκεύετε και να αποβάλλετε ούρα όπως συνήθως, αλλά σε μικρότερες ποσότητες. Εάν αφαιρεθεί ολόκληρη η ουροδόχος κύστη, θα χρειαστεί ένας άλλος τρόπος αποθήκευσης και αποβολής των ούρων. Στην περίπτωση αυτή ο γιατρός σας θα σας εξηγήσει τις διαθέσιμες επιλογές.
Ανεπιθύμητες ενέργειες της χειρουργικής επέμβασης
Κάθε τύπος χειρουργικής επέμβασης μπορεί να έχει ορισμένους κινδύνους και παρενέργειες. Για παράδειγμα, η αφαίρεση της ουροδόχου κύστης, όχι μόνο αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας αποβάλλει τα ούρα, αλλά μπορεί επίσης να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες στη σεξουαλική λειτουργία. Εάν έχετε αυτά ή κάποια άλλα προβλήματα, ενημερώστε τον γιατρό σας. Υπάρχουν τρόποι που μπορούν να σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες.
Ενδοκυστική θεραπεία
Η θεραπεία αυτή χρησιμοποιείται ορισμένες φορές μετά από τη χειρουργική επέμβαση, στα άτομα που έχουν ακόμη την ουροδόχο κύστη τους. Μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν οι πιθανότητες επανεμφάνισης του καρκίνου στην ουροδόχο κύστη.
Για τη θεραπεία αυτή, εισάγεται ένα φάρμακο μέσα στην ουροδόχο κύστη. Το φάρμακο αυτό μπορεί να είναι ένα χημειοθεραπευτικό φάρμακο ή το BCG, ένα φάρμακο που ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το φάρμακο επηρεάζει τα κύτταρα που επενδύουν το εσωτερικό της ουροδόχου κύστης, αλλά έχει ελάχιστη ή μηδενική δράση στα κύτταρα που υπάρχουν σε άλλα σημεία. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των ανεπιθύμητων ενεργειών.
Παρενέργειες της ενδοκυστικής θεραπείας
Ορισμένοι άνθρωποι έχουν ένα αίσθημα καψίματος στην ουροδόχο κύστη μετά τη θεραπεία. Άλλες ανεπιθύμητες ενέργειες εξαρτώνται από το ποιο φάρμακο χρησιμοποιήθηκε. Ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να μοιάζουν με γρίπη, δηλαδή να περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη και αίσθημα κόπωσης.
Χημειοθεραπεία
Χημειοθεραπεία είναι η χρήση φαρμάκων για την καταπολέμηση του καρκίνου. Τα φάρμακα μπορεί να χορηγηθούν μέσα σε μια φλέβα ή να ληφθούν με τη μορφή χαπιών. Τα φάρμακα αυτά εισέρχονται στο αίμα και εξαπλώνονται σε όλον τον οργανισμό.
Για τους καρκίνους της ουροδόχου κύστης πρώιμου σταδίου, χημειοθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί:
- Πριν από τη χειρουργική επέμβαση, για τη συρρίκνωση του όγκου
- Μετά τη χειρουργική επέμβαση, για την εξόντωση τυχόν καρκινικών κυττάρων που απομένουν
- Μαζί με την ακτινοθεραπεία, ώστε να έχει καλύτερα αποτελέσματα
Η χημειοθεραπεία είναι συνήθως η κύρια θεραπεία για τους προχωρημένους καρκίνους της ουροδόχου κύστης, όπως αυτοί που έχουν εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος.
Η χημειοθεραπεία χορηγείται σε κύκλους. Κάθε κύκλος θεραπείας ακολουθείται από ένα διάλειμμα. Τις περισσότερες φορές, χορηγούνται 2 ή περισσότερα χημειοθεραπευτικό φάρμακα. Η θεραπεία συχνά διαρκεί πολλούς μήνες.
Παρενέργειες της χημειοθεραπείας
Η χημειοθεραπεία μπορεί να κάνει κάποιον να αισθάνεται πολύ κουρασμένος ή να έχει ναυτίες, καθώς και να προκαλέσει χριχόπτωση. Ωστόσο, οι ανεπιθύμητες ενέργειες αυτές εξαφανίζονται όταν τελειώσει η θεραπεία.
Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης των περισσότερων ανεπιθύμητων ενεργειών της χημειοθεραπείας. Εάν εμφανίσετε ανεπιθύμητες ενέργειες, μιλήστε στην ιατρική ομάδα που σας φροντίζει προκειμένου να σας Βοηθήσει.
Ακτινοθεραπεία
Στην ακτινοθεραπεία χρησιμοποιούνται ακτίνες υψηλής ενέργειας (σαν τις ακτίνες Χ) για την εξόντωση των καρκινικών κυττάρων. 0 τύπος της ακτινοβολίας που χρησιμοποιείται για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης κατευθύνεται προς τον καρκίνο από ένα μηχάνημα που βρίσκεται έξω από το σώμα.
Η ακτινοθεραπεία για τον καρκίνο της ουροδόχου κύστης μπορεί να χρησιμοποιηθεί:
- Για την αντιμετώπιση του καρκίνου πρώιμου σταδίου μετά από τη χειρουργική επέμβαση
- Ως κύρια θεραπεία για τον καρκίνο πρώιμου σταδίου εάν δεν μπορείτε να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση
- Ως μέρος της θεραπείας για τον προχωρημένο καρκίνο της ουροδόχου κύστης
Η ακτινοθεραπεία συχνά συνδυάζεται με χημειοθεραπεία. Τα χημειοθεραπευτικό φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν την ακτινοθεραπεία να λειτουργήσει καλύτερα.
Ανεπιθύμητες ενέργειες των ακτινοθεραπειών
Οι πιο συχνές παρενέργειες της ακτινοθεραπείας στην ουροδόχο κύστη είναι οι εξής:
- Δερματικές αλλαγές στις περιοχές που δέχονται την ακτινοβολία, όπως κοκκίνισμα ή φλύκταινες
- Ναυτία και εμετός
- Κάψιμο ή πόνος κατά την ούρηση, συχνό αίσθημα ανάγκης για ούρηση ή παρουσία αίματος στα ούρα
- Διάρροια
- Αίσθημα κόπωσης
- Εύκολος μωλωπισμός ή αιμορραγία, λόγω του χαμηλού αριθμού ορισμένων συστατικών του αίματος
- Αυξημένος κίνδυνος λοίμωξης
Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες βελτιώνονται μετά το τέλος της θεραπείας. Ορισμένες μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο. Μιλήστε στον γιατρό σας σχετικά με το τι θα πρέπει να περιμένετε.
Ανοσοθεραπεία
Η ανοσοθεραπεία είναι η θεραπεία που ενισχύει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, προκειμένου αυτό να επιτεθεί στα καρκινικά κύτταρα. Για την αντιμετώπιση του καρκίνου της ουροδόχου κύστης μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφοροι τύποι ανοσοθεραπείας. Τα φάρμακα αυτά μπορούν να εισαχθούν απευθείας στην ουροδόχο κύστη (σε υγρή μορφή) ή να χορηγηθούν σε μια φλέβα.
Παρενέργειες της ανοσοθεραπείας
Η ανοσοθεραπεία μπορεί να προκαλέσει διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες, ανάλογα με το φάρμακο που χρησιμοποιείται. Αυτές οι ανεπιθύμητες ενέργειες τείνουν να είναι ήπιες, όπως αίσθημα κόπωσης ή ναυτία, αλλά σε ορισμένα άτομα μπορεί να είναι σοβαρές. Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες εξαφανίζονται μετά το τέλος της θεραπείας.
Εάν εμφανίσετε ανεπιθύμητες ενέργειες, μιλήστε στην ιατρική ομάδα που σας φροντίζει προκειμένου να σας βοηθήσει.
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΓΙΑ ΑΛΛΕΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΠΟΥ ΑΚΟΥΩ;
Όταν έχετε καρκίνο μπορεί να ακούσετε για άλλους τρόπους αντιμετώπισης του καρκίνου ή των συμπτωμάτων σας. Αυτοί οι τρόποι μπορεί να μην είναι πάντα καθιερωμένες ιατρικές θεραπείες. Οι θεραπείες αυτές μπορεί να είναι βιταμίνες, βότανα, ειδικές δίαιτες και άλλα πράγματα. Μπορεί να αναρωτιέστε σχετικά με αυτές τις θεραπείες.
Ορισμένες από αυτές είναι γνωστό ότι βοηθούν, αλλά πολλές δεν έχουν ελεγχθεί. Για ορισμένες έχει αποδειχθεί ότι δεν βοηθούν. Κάποιες, μάλιστα, έχει βρεθεί ότι είναι επιβλαβείς. Μιλήστε με τον γιατρό σας για οτιδήποτε σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε, είτε πρόκειται για βιταμίνη, για δίαιτα ή για οτιδήποτε άλλο.
Ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στον γιατρό σος:
- Ποια θεραπεία πιστεύετε ότι είναι καλύτερη για μένα;
- Ποιος είναι ο στόχος αυτής της θεραπείας; Πιστεύετε ότι θα επιτύχει ίαση του καρκίνου;
- Θα περιλαμβάνει η θεραπεία χειρουργική επέμβαση; Εάν ναι, ποιος θα κάνει την επέμβαση;
- Ποια είναι η διαδικασία της χειρουργικής επέμβασης;
- Θα λάβω και άλλους τύπους θεραπείας;
- Ποιος είναι ο στόχος αυτών των θεραπειών;
- Τι παρενέργειες μπορεί να εμφανίσω από αυτές τις θεραπείες;
- Υπάρχει κάποια κλινική μελέτη που μπορεί να είναι κατάλληλη για μένα;
- Τι γνώμη έχετε για τις θεραπείες με ειδικές βιταμίνες ή με δίαιτες για τις οποίες μου λένε οι φίλοι μου; Πώς θα ξέρω αν είναι ασφαλείς;
- Τι πρέπει να κάνω για να προετοιμαστώ για τη θεραπεία;
- Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω για να βοηθήσω τη θεραπεία να λειτουργήσει καλύτερα;
- Ποιο είναι το επόμενο βήμα;
ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;
Όταν τελειώσει η θεραπεία θα χαρείτε. Αλλά είναι δύσκολο να μην ανησυχείτε μήπως ο καρκίνος επανεμφανιστεί. Ακόμη και αν ο καρκίνος δεν επανεμφανιστεί ποτέ, οι άνθρωποι και πάλι ανησυχούν. Για χρόνια μετά το τέλος της θεραπείας, θα βλέπετε τον ογκολόγο σας. Φροντίστε να πηγαίνετε σε όλες τις επισκέψεις παρακολούθησης. Τα άτομα που είχαν εμφανίσει καρκίνο της ουροδόχου κύστης διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν και δεύτερο καρκίνο της ουροδόχου κύστης.
Εάν δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο καρκίνος παραμένει, οι περισσότεροι ειδικοί συνιστούν μια παρακολούθηση από τον γιατρό σας κάθε 3-6 μήνες. Οι επισκέψεις αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν εξετάσεις ούρων, εξετάσεις αίματος και άλλες εξετάσεις. Εάν έχετε ακόμα την ουροδόχο κύστη σας. είναι πιθανό να χρειαστούν επίσης τακτικές εξετάσεις της ουροδόχου κύστης σας. Η συχνότητα των επισκέψεων στον γιατρό μπορεί να ελαττωθεί μετά από μερικά χρόνια, εάν δεν εμφανιστούν νέοι καρκίνοι.
Το να έχει κανείς καρκίνο και να πρέπει να αντιμετωπίσει τη θεραπεία μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά μπορεί να είναι και μια ευκαιρία να ξαναδείτε τη ζωή σας με καινούριο μάτι. Μπορεί να σκεφθείτε πώς θα βελτιώσετε την υγεία σας. Επικοινωνήστε μαζί μας ή μιλήστε με τον γιατρό σας για να μάθετε τι μπορείτε να κάνετε για να αισθάνεστε καλύτερα.
Δεν μπορείτε να αλλάξετε το γεγονός ότι έχετε καρκίνο. Αυτό που μπορείτε να αλλάξετε είναι τα υπόλοιπα πράγματα στη ζωή σας – να κάνετε υγιεινές επιλογές και να αισθάνεστε όσο καλύτερα γίνεται.