Τα μήλα θεωρούνται από τα φρούτα που έχουν τα περισσότερα υπολείμματα φυτοφαρμάκων. Αν σκουπίσετε ένα μήλο με το πουκάμισό σας μπορεί να αφαιρέσει κάποια σκόνη και βρωμιά, αλλά η εξάλειψη των υπολειμμάτων των φυτοφαρμάκων που υπάρχουν στη φλούδα του χρειάζεται περισσότερη δουλειά.
Ερευνητές γράφουν στο περιοδικό ACS ‘Journal of Agricultural and Food Chemistry, ότι το πλύσιμο των μήλων με ένα κοινό οικιακό προϊόν, τη μαγειρική σόδα (NaHCO3), θα μπορούσε να αφαιρέσει τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων από τις επιφάνειες των φρούτων πολύ καλύτερα από το σκέτο νερό. Χρειάζεται όμως αρκετή δουλειά για κάτι τέτοιο.
Το πλύσιμο των μήλων με το νερό της βρύσης δεν είχε κάποια αξιόλογη επίπτωση για τα δύο φυτοφάρμακα που δοκιμάστηκαν στη μελέτη.
Το πλύσιμο των φρούτων και των λαχανικών βοηθάει στον καθαρισμό των φυτοφαρμάκων από τα φρούτα και τα λαχανικά και πράγματι αυτή είναι η συνήθης πρακτική. Ωστόσο, ένα μέρος των φυτοφαρμάκων που ραντίζεται στα φρούτα και τα λαχανικά απορροφάται από την επιφάνειά τους ενώ ένα άλλο μέρος που έχει χρησιμοποιηθεί στις καλλιέργειες απορροφάται από τη ρίζα τους. Όταν το φυτοφάρμακο έχει απορροφηθεί από τη ρίζα στο φρούτο ή το λαχανικό δεν μπορεί να αφαιρεθεί ενώ όταν έχει απορροφηθεί από τη φλούδα εξαρτάται από το πόσο βαθιά έχει απορροφηθεί.
Οι ερευνητές ήθελαν να μάθουν ποια μέθοδος πλύσης μπορεί να μειώσει πιο αποτελεσματικά τα φυτοφάρμακα που βρίσκονται στην επιφάνεια των μήλων. Εφάρμοσαν δύο κοινά φυτοφάρμακα σε βιολογικά μήλα Gala: το μυκητοκτόνο θιαβενδαζόλη για το οποίο προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι μπορεί να διεισδύσει στη φλούδα του μήλου και το εντομοκτόνο phosmet.
Αφού πέρασαν 24 ώρες, οι επιστήμονες έπλυναν τα μήλα με τρία διαφορετικά υγρά:
- με νερό βρύσης,
- με νερό στο οποίο υπήρχε 1% διάλυμα μαγειρικής σόδας (10 mg/mL NaHCO3)
- με ένα εγκεκριμένο για πλύση στις ΗΠΑ εμπορικό διάλυμα χλωρίνης που προτείνεται για χρήση δύο λεπτών.
Το διάλυμα μαγειρικής σόδας ήταν το πιο αποτελεσματικό στη μείωση των φυτοφαρμάκων, ωστόσο χρειάστηκαν 12-15 λεπτά πλυσίματος για να απομακρυνθεί το 80% της θειαβενδαζόλης και το 96% του εντομοκτόνο phosmet.
Οι ερευνητές σκέφτηκαν ότι τα διαφορετικά ποσοστά απομάκρυνσης ήταν πιθανόν να οφείλονται στο ότι ένα μεγαλύτερο ποσοστό θειαβενδαζόλης είχε απορροφηθεί από τη φλούδα των μήλων.
Πράγματι, η χαρτογράφηση των εικόνων έδειξε ότι η θιαβενδαζόλη είχε διεισδύσει μέχρι 80 μικρόμετρα (εκατομυριοστά του μέτρου) βαθιά στη φλούδα των μήλων. Το phosmet ανιχνεύθηκε σε βάθος μόνο 20 μικρομέτρων.
Να σημειωθεί ότι μετά από 24 ώρες, περίπου το 20% της εφαρμοζόμενης θειαβενδαζόλης και το 4,4% του phosmet είχαν διεισδύσει στα μήλα. Αν ο χρόνος έκθεσης ήταν μεγαλύτερος, θα ήταν και η απορρόφηση μεγαλύτερη. Δεδομένου ότι οι αγορές των φρούτων και των λαχανικών μπορεί να γίνονται σε αρκετά μεταγενέστερο χρόνο, θα πρέπει να αναμένει κανείς ότι ένα μεγαλύτερο ποσοστό τους απορροφάται σε βάθος που δεν μπορεί να αφαιρεθεί με κάποια μέθοδο πλυσίματος. Η αφαίρεση της φλούδας είναι ο αποτελεσματικότερος τρόπος για την αφαίρεση των διεισδυτικών φυτοφαρμάκων αλλά χάνονται επίσης πολλά από τα αντιοξειδωτικά των μήλων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μαγειρική σόδα, διέσπασε τα δύο φυτοφάρμακα που ήταν στην επιφάνεια των μήλων βοηθώντας έτσι στη φυσική τους απομάκρυνση. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι η μαγειρική σόδα μπορεί να έχει την ίδια επίδραση για κάθε είδος φυτοφαρμάκου.
Η μελέτη δείχνει ότι το πλύσιμο των μήλων με νερό της βρύσης για δύο λεπτά, όπως προτείνεται συνήθως, βοηθάει μεν αλλά ίσως δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό στην απομάκρυνση όλων των φυτοφαρμάκων.