Θ. Τρύφων: Η τιμολόγηση έχει εξελιχθεί σε μηχανισμό εξόντωσης των παλαιών καταξιωμένων φαρμάκων

«Επιτέλους, έπειτα από 8 χρόνια μνημονιακών παρεμβάσεων στο χώρο της υγείας και του φαρμάκου ειδικότερα, έχει έρθει η ώρα να ασχοληθούμε με την επιχειρηματικότητα, την ανάπτυξη και τις επενδύσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, με αφορμή την επίσκεψη των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών στην Αθήνα, στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης.

Ο κ. Τρύφων επεσήμανε ότι η τιμολόγηση έχει εξελιχθεί σε μηχανισμό εξόντωσης των παλαιών καταξιωμένων φαρμάκων, ακριβώς τη στιγμή που είναι όσο ποτέ απαραίτητα λόγω της δυνατότητας να παράγουν εξοικονομήσεις, ενώ το ύψος των rebate και clawback, που επιβάλλεται στη φαρμακοβιομηχανία, τιμωρεί την υγιή επιχειρηματικότητα και διαλύει κάθε έννοια επενδύσεων για όλες τις εταιρείες του κλάδου, ελληνικές και ξένες.

«Αυτή η συνεχής υπερβολική πίεση στη φαρμακοβιομηχανία απειλεί όχι μόνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά και την επάρκεια της φαρμακευτικής αγοράς», τόνισε.

Για το πρόεδρο της ΠΕΦ, η μόνη διέξοδος στα σημερινά προβλήματα στο χώρο της Υγείας είναι η υλοποίηση των απαραίτητων διαρθρωτικών παρεμβάσεων για τον εξορθολογισμό της κατανάλωσης και της ασφαλιστικής αποζημίωσης, όπως επίσης και η λήψη άμεσων μέτρων ώστε να εξαιρεθεί από τους σημερινούς, ολοφάνερα ανεπαρκείς, κλειστούς φαρμακευτικούς προϋπολογισμούς η δαπάνη που αφορά σε ειδικές κατηγορίες φαρμακευτικών προϊόντων (όπως π.χ. τα εμβόλια) τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής και μέριμνας.

Ο κ. Τρύφων επισήμανε τα εξής:

  • Η τιμολόγηση έχει εξελιχθεί σε μηχανισμό εξόντωσης των παλαιών καταξιωμένων φαρμάκων, ακριβώς τη στιγμή που είναι όσο ποτέ απαραίτητα λόγω της δυνατότητας να παράγουν εξοικονομήσεις.
  • Το πρωτοφανές, για τα παγκόσμια δεδομένα, ύψος των rebate και clawback, που επιβάλλεται στη φαρμακοβιομηχανία, τιμωρεί την υγιή επιχειρηματικότητα και διαλύει κάθε έννοια επενδύσεων για όλες τις εταιρείες του κλάδου, ελληνικές και ξένες.
  • Αυτή η συνεχής υπερβολική πίεση στη φαρμακοβιομηχανία απειλεί όχι μόνο τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων, αλλά και την επάρκεια της φαρμακευτικής αγοράς.
  • Επιμένουμε ότι θα πρέπει να επισπευστεί  η υλοποίηση των απαραίτητων διαρθρωτικών παρεμβάσεων για τον εξορθολογισμό της κατανάλωσης και της ασφαλιστικής αποζημίωσης.
  • Απαιτούνται άμεσα μέτρα ώστε να εξαιρεθεί από τους σημερινούς, ολοφάνερα ανεπαρκείς, κλειστούς φαρμακευτικούς προϋπολογισμούς η δαπάνη που αφορά σε ειδικές κατηγορίες φαρμακευτικών προϊόντων (όπως π.χ. τα εμβόλια) τα οποία εντάσσονται στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής και μέριμνας.

Δείτε επίσης