Μια έως 10 μεταλλάξεις αρκούν για να οδηγήσουν σε καρκίνο

Για πρώτη φορά, οι επιστήμονες παρείχαν αμερόληπτες εκτιμήσεις για τον αριθμό των μεταλλάξεων που απαιτούνται για την ανάπτυξη καρκίνων, σε μια μελέτη που περιέλαβε πάνω από 7.500 όγκων σε 29 τύπους καρκίνου.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger και οι συνεργάτες τους προσάρμοσαν μια τεχνική από το πεδίο της εξέλιξης για να επιβεβαιώσουν ότι, κατά μέσο όρο, χρειάζονται μία έως 10 μεταλλάξεις για να εμφανιστεί ο καρκίνος.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Cel και δείχνουν ότι ο αριθμός των μεταλλάξεων που οδηγούν στον καρκίνο ποικίλλει μεταξύ των διαφορετικών τύπων καρκίνου.

Η ερευνητική ομάδα ανέπτυξε μια προσέγγιση για να ανακαλύψει ποια γονίδια εμπλέκονται στην εξέλιξη του καρκίνου και πόσες μεταλλάξεις σε αυτά τα γονίδια οδηγούν σε καρκίνο.

Πάνω από 150 χρόνια, ο Κάρολος Δαρβίνος περιέγραψε πώς εξελίσσονται τα διαφορετικά είδη μέσα από τη διαδικασία της φυσικής επιλογής. Οι καρκίνοι αναπτύσσονται υπακούοντας επίσης στη φυσική επιλογή, ενεργώντας με μεταλλάξεις που συσσωρεύονται στα κύτταρα του σώματος μας με την πάροδο του χρόνου. Στη μελέτη αυτή, οι επιστήμονες εφάρμοσαν μια εξελικτική προοπτική στην ποσοτικοποίηση της φυσικής επιλογής σε 7.664 όγκους σε 29 διαφορετικούς καρκίνους.

Ένα από τα εντυπωσιακά ευρήματα της μελέτης ήταν ότι οι μεταλλάξεις είναι συνήθως καλά ανεκτές από τα κύτταρα του σώματος. Αυτό ήταν εκπληκτικό επειδή οι μεταλλάξεις που τα άτομα κληρονομούν από τους γονείς είναι συχνά ανεπαρκώς ανεκτές και γενικά χάνονται από το ανθρώπινο είδος με την πάροδο του χρόνου. Στα κύτταρα του σώματος, ωστόσο, καθώς αναπτύσσεται ένας καρκίνος, σχεδόν όλες οι μεταλλάξεις επιμένουν χωρίς να επηρεάζουν την επιβίωση του κυττάρου.

Επίσης, η ερευνητική ομάδα ταξινόμησε τα κύρια γονίδια του καρκίνου που ευθύνονται για 29 διαφορετικούς τύπους καρκίνου. Οι ερευνητές ανακάλυψαν αρκετά νέα γονίδια καρκίνου και προσδιόρισαν πόσο πλήρεις είναι οι σημερινοί κατάλογοι των γονιδίων του καρκίνου.

Ο Δρ Peter Campbell από το Wellcome Trust Sanger Institute και επικεφαλής της μελέτης δήλωσε: “Έχουμε εξετάσει μια ερώτηση σχετικά με τον καρκίνο που συζητιέται από τη δεκαετία του 1950: πόσες μεταλλάξεις χρειάζονται για να μετατραπεί ένα κανονικό κύτταρο σε καρκινικό. Η απάντηση είναι ότι εξαρτάται από τον καρκίνο αλλά χρειάζονται λίγες μεταλλάξεις. Για παράδειγμα, περίπου 4 μεταλλάξεις ανά ασθενή, κατά μέσο όρο, οδηγούν στον καρκίνο του ήπατος, ενώ ο καρκίνος του παχέος εντέρου συνήθως απαιτεί περίπου 10 μεταλλάξεις”.

Ο Δρ Inigo Martincorena, επίσης συγγραφέας της μελέτης από το Ινστιτούτο Wellcome Trust Sanger, δήλωσε: “Στη μελέτη αποκαλύψαμε ότι περίπου οι μισές από τις βασικές μεταλλάξεις που προκαλούν καρκίνο συμβαίνουν σε γονίδια που δεν έχουν ακόμα προσδιοριστεί ως γονίδια καρκίνου. Υπάρχουν πολλά ακόμα γονίδια που θα πρέπει να ανακαλυφθούν και θα πρέπει να συγκεντρώσουμε ακόμη περισσότερους καρκίνους για να μελετηθούν με την ανάλυση αλληλουχιών DNA, δεκάδες χιλιάδες, για να βρούμε αυτά τα γονίδια.

Ο καθηγητής Sir Mike Stratton, άλλος ένας συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger, δήλωσε: «Γνωρίζουμε τώρα ότι υπάρχουν εκατοντάδες γονίδια που μεταλλάσσονται και οδηγούν σε καρκίνο. Αυτά τα μεταλλαγμένα γονίδια απαιτούνται για τη μετατροπή ενός απλού φυσιολογικού κυττάρου σε καρκινικό κύτταρο, αλλά τα συγκεκριμένα γονίδια που επιλέγονται διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου.Η μελέτη δείχνει ότι δεν έχουμε εντοπίσει ακόμη πολλά από αυτά τα γονίδια τα οποία θα αποτελέσουν στόχο για περαιτέρω αναζήτηση στο μέλλον. Αυτή η ολοένα και πιο ακριβής κατανόηση των υποκείμενων αλλαγών που έχουν ως αποτέλεσμα τον καρκίνο αποτελεί τη βάση για την ανακάλυψη και τη χρήση στοχευμένων θεραπειών”.

Πηγή: Universal patterns of selection in cancer and somatic tissues.

Δείτε επίσης