Στο σύνθετο και απαιτητικό έργο του ΕΟΦ που υλοποιείται σε δύσκολες συνθήκες και με τους εργαζόμενους πολλές φορές να «βάζουν πλάτη» αναφέρθηκε η πρόεδρος του οργανισμού Κατερίνα Αντωνίου, μιλώντας σε ημερίδα του συλλόγου εργαζομένων του ΕΟΦ, με θέμα «Σύγχρονες προκλήσεις και προοπτικές του ΕΟΦ».
Ως κεντρικό σημείο της ομιλίας της, η κα Αντωνίου έθεσε τη συνεχή αλληλεπίδραση και συνεργασία εργαζομένων και διοίκησης, χωρίς την οποία θα ήταν αδύνατο να λειτουργήσει ο οργανισμός.
Ο πρόεδρος του οργανισμού ανέφερε επίσης, ότι ο ΕΟΦ με τα στελέχη του δεν ανταποκρίνεται μόνο στις διαφορετικές απαιτήσεις που προκύπτουν από τα αρμοδιότητές του, αλλά επιπλέον επιχειρεί να φέρει χρήματα στη χώρα, μέσω της συμμετοχής του σε ευρωπαϊκές επιτροπές εγκρίσεων με ενεργό ρόλο, καθώς και μέσω της συμμετοχής του σε κοινούς ελέγχους και επιθεωρήσεις.
«Ακροβατούμε στον αριθμό του 170, που είναι σήμερα οι υπάλληλοι. Είναι αυτοχρηματοδοτούμενος Οργανισμός. Θα φέρει και περισσότερο χρήμα και λόγω Brexit. Πρέπει να κάνουμε προσλήψεις εκτός του 1-5. Θα πάμε στο Λονδίνο σε λίγες μέρες για να δηλώσουμε παρών μετά το Brexit. Πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν συνδιαλεγόμαστε με του Ευρωπαίους, πρέπει να πάμε με άλλη τακτική. Το buisness plan που έχω καταθέσει και διασφαλίζει πόρους θα πρέπει να γίνει αποδεκτό. Να ελέγξουμε περισσότερους, να αποτρέψουμε περισσότερες παράλληλες εξαγωγές. Είμαστε κατά του «ψαρέματος και της βαλίτσας». Για να κάνουμε σωστά το έργο μας» ανέφερε με νόημα η πρόεδρος του ΕΟΦ.
Στο ίδιο μήκος κύματος, κυμάνθηκε και η ομιλία του προέδρου του Συλλόγου Εργαζομένων Χαράλαμπου Κατσούλα, ο οποίος τόνισε ότι με σκληρές προσπάθειες, το προσωπικό φέρνει σε πέρας ένα τεράστιο όγκο έργου, την ώρα που διεκδικεί σημαίνοντα ρόλο σε διεθνές επίπεδο στο μέτωπο των ελέγχων, των αδειοδοτήσεων αλλά και της αξιολόγησης της καινοτομίας. Έργο που όπως ανέφερε, μπορεί να φέρει ζεστό χρήμα στη χώρα και να την αναδείξει σε πόλο καινοτομίας.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος των εργαζομένων, καταγράφεται μείωση κατά 30% του προσωπικού. «Το 2009 ο Οργανισμός είχε 246 άτομα. Το 2013 πέσαμε στους 159 και σήμερα είμαστε στους 187 εκ των οποίων οι 18 σε εγκεκριμένες άδειες. Σαφώς δεν έχει αντιμετωπιστεί το πρόβλημα» σημείωσε.
Και προσέθεσε: «Ο ΕΟΦ δεν είναι μόνο φάρμακο αλλά η λειτουργία του αφορά και πολλά άλλα προϊόντα. Υπάρχει και η επιθεώρηση της αγοράς πέρα από την αδειοδότηση, η φαρμακοεπαγρύπνηση. Υπάρχει προσθήκη πλήθους νέων δραστηριοτήτων. Π.χ. η ενεργής διαχείριση των βάσεων ευρωπαϊκών δεδομένων. Το πάγωμα του ΑΣΕΠ, το 1-5 στις προσλήψεις αποχωρήσεις, οι οριζόντιες μισθολογικές περικοπές μας έχουν πλήξει» σημείωσε
Αναφερόμενη στα μισθολογικά θέματα των υπαλλήλων, είπε: «Οι περικοπές στους μισθούς ήταν στο 50% σε έναν αυτοχρηματοδοτούμενο οργανισμός και μάλιστα πλεονασματικό. Το αποθεματικό ήταν στα 106 εκατομμύρια και με το PSI κουρεύτηκε. Έτσι υπήρξε απώλεια 70 εκατ. ευρώ. Η υποστελέχωση σε συνδυασμό με τα νέα αντικείμενα επιβάρυναν τον Οργανισμό. Οι αμοιβές είναι κάτω από 1000 και 800 ευρώ σε υπαλλήλους που έχουν πτυχία και διδακτορικά. Το κόστος που ήταν στα 12 εκατομμύρια ευρώ μετά το 2012 έπεσε στο μισό».
Ήδη, όπως ανέφερε η κα Αντωνίου, ο ΕΟΦ μαζί με άλλες 8 χώρες υπέγραψε συμφωνία με τον αμερικανικό FDA για συμμετοχή σε κοινές κρίσεις, κάτι που θα φέρει χρήματα στη χώρα και θα ενδυναμώσει το διεθνή του ρόλο.
Αναφερόμενη στις κλινικές μελέτες, τόνισε ότι μπορούν να φέρουν χρήματα στη χώρα, όμως για να γίνει αυτό χρειάζεται σοβαρή και ομαδική δουλειά, επιστημονικό υπόβαθρο των μελετητών και φορολογικά κίνητρα, τα οποία θα πρέπει να σχεδιαστούν με τη συνεργασία του υπουργείου Οικονομικών.
Σχετικά με την τιμολόγηση φαρμάκων, επεσήμανε ότι ορθώς γίνεται από τον ΕΟΦ, διότι είναι ο μόνος φορέας που έχει την τεχνογνωσία για να την φέρει σε πέρας με ορθό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο.
Τέλος, αναφορικά με την άμεση πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες, η κα Αντωνίου δήλωσε ότι με εισήγηση του ΕΟΦ και σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ δημιουργήθηκε μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για την άμεση πρόσβαση των ασθενών.