Προς απόσυρση το άρθρο για την ενοποίηση προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ

Προς απόσυρση οδεύει το άρθρο 14 με το οποίο ενοποιούνται οι προϋπολογισμοί εξωνοσοκομειακών και νοσοκομειακών δαπανών.

Ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός δήλωσε ότι η διάταξη αποσύρεται προκειμένου να γίνει διαβούλευση, τόσο με την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) όσο και με το Σύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ). Ωστόσο, διευκρίνισε πως είναι ένα ζήτημα το οποίο

Το άρθρο 14 θα είχε ως συνέπεια οι υπερβάσεις που σημειώνονται από τα νοσοκομειακά φάρμακα υψηλού κόστους τα οποία χορηγεί ο ΕΟΠΥΥ να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης και στη συνέχεια να επηρεάζουν αρνητικά τον υπολογισμό και τον καταλογισμό του clawback στις φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, ο υπουργός πρόσθεσε ότι η διάταξη θα επανέλθει σύντομα με νέα μορφή, αφού προηγηθεί συζήτηση με τους φορείς της βιομηχανίας με θέμα την δικαιότερη κατανομή τoυ clawback.

Οι φορείς είχαν προηγουμένως επισημάνει στον υπουργό ότι θα πρέπει να τηρήσει τη δέσμευσή του για συζήτηση με όλες τις πλευρές, πριν καταλήξει στη νομοθετική ρύθμιση του θέματος.

Ιδιαίτερα εμφατικός κατά τη διάρκεια της ακρόασης των φορέων στη Βουλή ήταν ο πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων, ο οποίος ζήτησε την άμεση απόσυρση της διάταξης, καθώς αυτή θα λειτουργήσει σε βάρος της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας και των φτηνών φαρμάκων.

Ο κ. Τρύφων ανέφερε ότι οι υπερβάσεις που προκαλούνται από την υπερκατανάλωση φαρμάκων υψηλού κόστους χρεώνονται αδιακρίτως – και κατά παράβαση κάθε λογικής και νομικής σκέψης -και στους παραγωγούς οικονομικών φαρμάκων.

Όπως εξήγησε στα μέλη της Επιτροπής ο πρόεδρος της ΠΕΦ, όλοι αναγνωρίζουν ότι οι ανωτέρω προϋπολογισμοί φαρμακευτικής δαπάνης αδυνατούν να καλύψουν τις πραγματικές ανάγκες της χώρας, όμως με τη συγκεκριμένη ρύθμιση θα επιβαρυνθούν το 2017 όλες οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις με επιπλέον υπέρβαση άνω των 65.000.000.

Δείτε επίσης