Ψηφίστηκε από τη Βουλή, xωρίς το άρθρο 14, το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών και οδοντιάτρων του ΕΣΥ, θέματα ΕΟΠΥΥ κ.ά. με τις ψήφους των βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ.
Η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η Ένωση Κεντρώων και το Ποτάμι δήλωσαν «παρών». Καταψήφισαν ΝΔ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή.
Tα κόμματα της αντιπολίτευσης εστίασαν την κριτική τους κυρίως στα άρθρα που αφορούν τις εφημερίες και τα συμβούλια κρίσης, ενώ υποστήριξαν ότι οι νέες ρυθμίσεις οδηγούν τους γιατρούς σε ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και σε εξαντλητικά ωράρια.
Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, απέρριψε τις κατηγορίες για αιφνιδιασμό, υποστηρίζοντας ότι έγινε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκομένους φορείς.
Αναφερόμενος επίσης στο άρθρο 14, για την ενοποίηση εξωνοσοκομειακής και νοσοκομειακής δαπάνης, το οποίο απεσύρθη, ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι θα υπάρξει ολιγοήμερη διαβούλευση με τους φορείς του φαρμάκου και θα επανακατατεθεί με νέα μορφή.
Σημειώνεται ότι η απόσυρση του νομοσχεδίου έγινε χωρίς να έχει συζητηθεί στην Επιτροπή Παρακολούθησης της Φαρμακευτικής Δαπάνης, στην οποία εισάγεται εκ των υστέρων σήμερα.
Μιλώντας για το φάρμακο, ο υπουργός ανέφερε ότι προχωρά το σχέδιο για κοινές διαπραγματεύσεις των χωρών του Νότου για τις τιμές των φαρμάκων και από τις αρχές του επόμενου έτους θα τεθεί σε εφαρμογή.
Ήδη ανά δύο οι συνεργαζόμενες χώρες θα προχωρήσουν σε διαπραγματεύσεις με τις φαρμακευτικές εταιρείες για συγκεκριμένες θεραπευτικές κατηγορίες.
Αναφορικά με το ΗΤΑ, ο υπουργός ανέφερε ότι ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και η Επιτροπή ΗΤΑ θα είναι έτοιμη σύντομα ως μεταβατικό στάδιο, μέχρι τη δημιουργία του ελληνικού φορέα ΗΤΑ.