Ο διαβήτης αποτελεί την πρώτη αιτία τύφλωσης των ενηλίκων, νεφρικής ανεπάρκειας τελικού σταδίου, μη τραυματικού ακρωτηριασμού, εμφράγματος του μυοκαρδίου και αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, ενώ συνδέεται άμεσα και με την καρδιαγγειακή νόσο. Οι ασθενείς με διαβήτη παρουσιάζουν τον ίδιο κίνδυνο θνησιμότητας με τους μη διαβητικούς που είναι μεγαλύτεροι κατά 15 χρόνια.
Επίσης, η ισορροπία της γυναικείας ορμονικής λειτουργίας τίθεται σε δοκιμασία όταν υπάρχει σακχαρώδης διαβήτης σε οποιαδήποτε φάση της ζωής της γυναίκας και απαιτεί σωστή και πολύπλευρη φροντίδα.
Τα παραπάνω τόνισαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ενδοκρινολογικής Εταιρείας, σε Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη η οποία εφέτος ήταν αφιερωμένη στις γυναίκες.
Σύμφωνα με τα διεθνή στοιχεία σχεδόν οι μισοί πάσχοντες από διαβήτη σε όλο τον κόσμο (205 εκατομμύρια από τα συνολικά 422 εκατομμύρια, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας) είναι γυναίκες, με τον αντίστοιχο αριθμό το 2040 να υπολογίζεται ότι θα έχει αυξηθεί σε 313 εκατομμύρια.
Περίπου το 50% των γυναικών με ιστορικό διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αναπτύσσουν διαβήτη τύπου 2 εντός 5-10 ετών μετά τον τοκετό, ενώ 1 στις 7 γεννήσεις επηρεάζεται από διαβήτη κύησης. Για τον λόγο αυτόν θα πρέπει ο έλεγχος για τον διαβήτη πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης να ενσωματωθεί στις υπηρεσίες μητρικής υγείας, σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό και την καλύτερη αντιμετώπισή του.
Οι γυναίκες με διαβήτη τύπου 2 έχουν σχεδόν 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν καρδιοπάθεια συγκριτικά με τις υγιείς συνομήλικές τους, ενώ οι γυναίκες με διαβήτη τύπου 1 που μένουν έγκυες έχουν αυξημένο κίνδυνο αποβολής ή απόκτησης μωρού με δυσμορφίες, εάν δεν έχουν την κατάλληλη φροντίδα.
Οι γυναίκες με διαβήτη τύπου 1 συχνά εμφανίζουν σημαντική έκπτωση του αναπαραγωγικού τους δυναμικού, η οποία κλινικά εκφράζεται ως καθυστέρηση της εμμηναρχής, διαταραχές εμμήνου ρύσης, και πρωιμότερη εμμηνόπαυση, σε σχέση με υγιείς γυναίκες.
Διαταραχές εμμήνου ρύσης και μειωμένη αναπαραγωγική ικανότητα έχουν επίσης παρατηρηθεί και σε γυναίκες με διαβήτη τύπου 2.
Ο επιπολασμός του διαβήτη αυξάνεται διαρκώς και έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας παγκοσμίως, με αποκορύφωμα το διάστημα 2002-2010, κατά το οποίο αυξήθηκε κατά 46%. Αυτό οφείλεται κυρίως στο σύγχρονο τρόπο ζωής (διατροφικό μοντέλο, κάπνισμα, γήρανση πληθυσμού). Θεωρείται ότι το 70% των περιπτώσεων Διαβήτη τύπου 2 μπορούν να προληφθούν.
Στην Ελλάδα, το 1970 ο επιπολασμός ήταν 2,8% ενώ το 2017 είναι πάνω από 10%. Σύμφωνα με στοιχεία μελετών, περίπου οι μισοί από τους Έλληνες που πάσχουν από Διαβήτη είναι πάνω από 65 ετών, ενώ τα αγόρια στην Ελλάδα, είναι τα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης.