Το καρδιακό έμφραγμα αυξάνει τον κίνδυνο αγγειακής άνοιας

Τα άτομα που επιζούν από καρδιακή προσβολή έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν άνοια, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Circulation.

Δανοί ερευνητές μελέτησαν 314.911 ασθενείς που είχαν υποστεί καρδιακό έμφραγμα και τους συνέκριναν με 1.573.193 υγιή άτομα. Εξαιρέθηκαν όσοι είχαν ήδη διαγνωσθεί με άνοια ή άλλες διαταραχές της μνήμης. Η μελέτη έλαβε υπόψη και άλλες παραμέτρους όπως η καρδιακή ανεπάρκεια, η πνευμονική νόσος, το τραύμα κεφαλής, η νεφρική νόσος και άλλες μεταβλητές.

Κατά τη διάρκεια των 35 ετών παρακολούθησης, υπήρξαν 3.615 κρούσματα της νόσου Αλτσχάιμερ, 2.034 περιπτώσεις αγγειακής άνοιας και 5.627 περιπτώσεις άλλων μορφών άνοιας μεταξύ των ασθενών που είχαν υποστεί έμφραγμα. Τα ποσοστά ήταν 2,8% για τη νόσο Αλτχάιμερ, 1,6% για την αγγειακή άνοια και 4,5% για άλλες μορφές άνοιας – συνολικά 9%.

Δεν υπήρξε συσχέτιση των εμφραγμάτων με τη νόσο Αλτχάιμερ αλλά ο κίνδυνος για αγγειακή άνοια ήταν αυξημένος κατά 35% – ο τύπος αυτός άνοιας προκαλείται από μειωμένη ροή αίματος στον εγκέφαλο.

Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για τη σύνδεση αυτή όπως είναι η υπέρταση, τα εγκεφαλικά επεισόδια και η χειρουργική επέμβαση παράκαμψης στεφανιαίας αρτηρίας – ο κίνδυνος άνοιας ήταν τετραπλάσιος, αν ο ασθενής, μετά το έμφραγμα, είχε υποβληθεί σε επέμβαση μπαϊ-πας. Οι ερευνητές δεν είχαν δεδομένα σχετικά με το κάπνισμα και αναγνωρίζουν ότι μπορεί να υπάρχουν και άλλες μεταβλητές που δεν μπορούσαν να αντιληφθούν.

Η άνοια αγγειακής αιτιολογίας θεωρείται ότι προκαλείται από εγκεφαλικές βλάβες που οφείλονται είτε σε μικρά θρομβωτικά εγκεφαλικά, είτε σε αιμορραγικά.

«Η άνοια δεν μπορεί να θεραπευτεί», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Jens Sundboll, καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο Aarhus στη Δανία. “Ποια είναι η λύση; Η πρόληψη. Και για την πρόληψη πρέπει να εντοπίσουμε τους παράγοντες κινδύνου. Εδώ έχουμε εντοπίσει έναν από τους σημαντικούς παράγοντες κινδύνου”.

Εκτιμάται ότι έως το 2050 περίπου 131 εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο θα πάσχουν από διάφορες μορφές άνοιας. Η αγγειακές άνοιες αποτελούν περίπου το 20% των συνολικών περιστατικών, ενώ οι άνοιες λόγω Αλτσχάιμερ το 50%. Σε σχέση με τις άλλες μορφές άνοιας, η αγγειακή άνοια είναι αυτή που μπορεί να προληφθεί περισσότερο.

Δείτε επίσης