Την ανάγκη αναθεώρησης των ορίων δαπανών υγείας με σοβαρότητα και τεκμηρίωση τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός ανοίγοντας χθες το 6ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών, σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα.
«Με 5,1% AΕΠ δημόσιες δαπάνες υγείας και με το σημερινό επίπεδο δημόσιας δαπάνης φαρμάκου, η δυνατότητα του συστήματος να αντεπεξέλθει είναι οριακή και χρειαζόμαστε μεγαλύτερο δημοσιονομικό χώρο για να λειτουργήσουμε», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι τα παραπάνω ήδη έχουν συζητηθεί με τους δανειστές, τόσο ως αύξηση δαπανών υγείας επί του ΑΕΠ όσο και ως αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Αναφερόμενος στην πολιτική για το φάρμακο τόνισε ότι η γραμμή που έχει ακολουθηθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια είναι αδιέξοδη και παράγει στρεβλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο της βιωσιμότητα του συστήματος.
Σχετικά με τη διαπραγμάτευση των τιμών φαρμάκων, ανέφερε ότι έχουν ήδη γίνει επιτυχημένες διαπραγματεύσεις με τρεις φαρμακευτικές εταιρείες για την Ηπατίτιδα C ενώ είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για ακόμα 3 παθήσεις.
Για την κοινή διαπραγμάτευση των χωρών του Νότου για χαμηλότερες τιμές σε νέα φάρμακα, τα οποία δεν έχουν λάβει έγκριση σε εθνικό επίπεδο ακόμα τόνισε: «Ήδη έχουμε Συμμαχία 8 χωρών, 6 του Νότου και 2 της κεντρικής Ευρώπης και από τους πρώτους μήνες του 2018 θα έχουμε μετρήσιμες αλλαγές στη διαπραγματευτική ικανότητα των χωρών μας, γιατί πλέον διαπραγματευόμαστε για λογαριασμό εκατομμυρίων πολιτών», είπε συγκεκριμένα.
Σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων, ο κ. Ξανθός δήλωσε ότι η ηγεσία του Υπουργείου σε συνεννόηση με τη βιομηχανία έχει έτοιμο σε ένα νέο πλαίσιο που εγγυάται τη βιωσιμότητα του συστήματος, αλλά και της φαρμακευτικής αγοράς.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο υπουργός Υγείας ανέφερε, ότι δεν έχει υπάρξει απόσυρση και “Grexit” κανενός φαρμάκου, παρά τις απειλές και ότι η πολιτική του υπουργείου δεν εξαρτάται από το business plan οποιασδήποτε εταιρείας.
Για τις ελλείψεις φαρμάκων που υπάρχουν σε κάποια νοσοκομεία, διευκρίνισε ότι η πρόσφατα έχει αυξηθεί ο προϋπολογισμός για τη δαπάνη φαρμάκου σε ορισμένα νοσοκομεία αλλά οι διαδικασίες απαιτούν κάποιο χρόνο, αλλά επίσης και ότι σε μερικές περιπτώσεις οι ελλείψεις οφείλονται σε κακή διαχείριση.
Για την δημιουργία φορέα ΗΤΑ, ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η συζήτηση με τους θεσμούς, θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την επιτροπή ΗΤΑ πριν τις γιορτές, ενώ μέχρι τον Ιούλιο του 2018 θα έχει ολοκληρωθεί και η ρύθμιση για την μετεξέλιξη της Επιτροπής σε Οργανισμό ΗΤΑ. Ερωτηθείς για τη συμμετοχή των ασθενών στον νέο εθνικό φορέα ΗΤΑ, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι ο ρόλος των ασθενών θα πρέπει να είναι διακριτός. Ωστόσο όπως είπε δεν έχει καθοριστεί ακόμα η τελική διαμόρφωση του φορέα ΗΤΑ, ωστόσο θα ληφθούν υπόψη οι καλές πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών.