Πρόβλημα η πληρωμή των φαρμάκων για πολλούς Έλληνες

Σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η πληρωμή των φαρμάκων για σημαντικό ποσοστό των ελληνικών νοικοκυριών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Πανελλαδικής έρευνας HELLAS HEALTH VII, που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2017, από την Metron Analysis σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

H έρευνα έδειξε ότι το 62% από τους 916 ερωτώμενους που είχαν ανάγκη ιατρικής φροντίδας το τελευταίο 12μηνο, χρειάστηκε να πληρώσει από την τσέπη του. Κατά μέσο όρο, κάθε Έλληνας πληρώνει από την τσέπη του στη διάρκεια του έτους 170 ευρώ για επισκέψεις σε ιατρούς, 75 ευρώ για επισκέψεις σε οδοντιάτρους και 50 ευρώ για εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις.

Συγκεκριμένα, για το 28% των ερωτηθέντων, η πληρωμή των φαρμάκων τους τελευταίους 12 μήνες αποτέλεσε σημαντικό πρόβλημα. Tο 21% αναφέρει ότι δεν έλαβε την ιατρική φροντίδα που είχε ανάγκη κυρίως λόγω του κόστους (53%), άλλης απασχόλησης (15%), αμέλεια (11%), αναμονή (11%).

Επιπλέον, το 45% ανησυχεί πολύ για την κάλυψη του κόστους των συνταγογραφούμενων φαρμάκων και το 24% ανησυχεί λίγο ενώ μόνο το 28% δεν ανησυχεί καθόλου.

Αναφορικά με τη χρήση γενοσήμων, η έρευνα κατέδειξε ότι παραμένει χαμηλό το επίπεδο γνώσης γύρω από τα συγκεκριμένα φάρμακα, ενώ το 38% δεν γνωρίζει καν ότι τα γενόσημα κοστίζουν τα 2/3 της τιμής των πρωτοτύπων.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη χθεσινή παρουσίαση των αποτελεσμάτων, ο καθηγητής Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής, Γιάννης Τούντας, η χαμηλή διείσδυση των γενοσήμων οφείλεται, εκτός από τα ανωτέρω, και στην χαμηλή εμπιστοσύνη που έχουν οι Έλληνες στα γενόσημα, νοοτροπία που μπορεί να αντιστραφεί μόνο μέσω ενημέρωσης του κοινού από τους Συλλόγους Ασθενών και τους επιστημονικούς φορείς και όχι από το κράτος.

Τα στοιχεία της έκθεσης δείχνουν ότι:

  • Το 37% απευθύνεται σε συμβεβλημένο ιδιώτη γιατρό για ιατρική φροντίδα, το 23% σε μη συμβεβλημένο ιδιώτη γιατρό, το 19% στα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, το 7% στα δημόσια Πολυϊατρεία και Κέντρα Υγείας του ΠΕΔΥ.
  • To 30% των επισκέψεων στο φαρμακείο στο διάστημα αυτό αφορούσε την προμήθεια συνταγογραφούμενων φαρμάκων χωρίς συνταγή γιατρού, εκ των οποίων το 35% ήταν για αγορά αντιβιοτικών.
  • Το 53% του δείγματος καταναλώνει 1,6 μερίδες φρούτων-λαχανικών ημερησίως και το 28% δύο μερίδες όταν η συνιστώμενη κατανάλωση είναι πέντε μερίδες. Η χαμηλή αυτή κατανάλωση δεν έχει τροποποιηθεί στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.
  • Τέλος, το ποσοστό των καθημερινών καπνιστών (29%) παρουσιάζει σημαντική μείωση από το 2006 (40%), με τη μεγαλύτερη μείωση να παρατηρείται μετά το 2011 (36%).

Δείτε επίσης