Στα πιο πρόσφατα ενθαρρυντικά επιδημιολογικά στοιχεία όσον αφορά στον επιπολασμό του AIDS στην Ελλάδα αλλά και στην ανάγκη άμεσης επίλυσης μιας σειράς σημαντικών ζητημάτων σχετικά τη νόσο, αναφέρθηκαν οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS και του Συλλόγου οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή», σε χθεσινή συνέντευξη τύπου με αφορμή το 29ο Πανελλήνιο Συνέδριο AIDS που θα πραγματοποιηθεί από τις 1–3 Δεκεμβρίου 2017 στην Αθήνα.
Σύμφωνα με το πρόσφατο επιδημιολογικό δελτίο του ΚΕΕΛΠΝΟ, την τελευταία πενταετία καταγράφεται στην Ελλάδα μία πτωτική τάση των νέων διαγνώσεων επιστρέφοντας στα επίπεδα πριν το 2010.
Το 2016 είχαμε 639 και το πρώτο δεκάμηνο του 2017, 492 νέες διαγνώσεις. Αυτά τα στοιχεία αποτελούν μία ενθαρρυντική ένδειξη. Η Ελλάδα άλλωστε διαθέτει δωρεάν τις πιο σύγχρονες θεραπείες στα οροθετικά άτομα, διαθέτει άρτια καταρτισμένο στον HIV ιατρικό και επιστημονικό προσωπικό και έχει διαχειριστεί με επιτυχία κρίσιμες καμπές της επιδημίας, όπως με το πρόγραμμα «Αριστοτέλης» μετά την επιδημική έκρηξη στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών στο κέντρο της Αθήνας, τη διετία 2011-2012.
Ωστόσο απαιτείται εγρήγορση και συντονισμός της πολιτείας, της επιστημονικής κοινότητας και των ίδιων των ανθρώπων που ζουν με HIV σε μία σειρά από ζητήματα.
Το σημαντικότερο από αυτά, είναι ότι οι εξετάσεις για τη μέτρηση του ιικού φορτίου και της γονοτυπικής αντοχής γίνονται πλέον μόνο σε κατεπείγουσες περιπτώσεις, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων στα εργαστήρια των τεσσάρων κέντρων αναφοράς της χώρας. Το πρόβλημα είναι οξύτατο κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη για τις εξετάσεις ιικού φορτίου και σε όλη την Ελλάδα για τη γονοτυπική αντοχή.
Έτσι οι άνθρωποι που ζουν με HIV δεν είναι σε θέση να διακριβώσουν την κατάσταση της υγείας τους και αν εξακολουθούν να παραμένουν μη μεταδοτικοί. Όπως αναφέρθηκε έχουν δοθεί ήδη 600.000 ευρώ από το ΚΕΕΛΠΝΟ για αυτό το σκοπό, ωστόσο ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα. Επιπλέον, υπάρχουν τα ζητήματα της επικαιροποίησης του μητρώου των οροθετικών ατόμων, της ανάγκης άμεσων προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στις Μονάδες Λοιμώξεων καθώς και ο τρόπος που γίνεται η χρηματοοικονομική πρόβλεψη και οι προϋπολογισμοί για τη νόσο.
Η «Θετική Φωνή» διατυπώνει την άποψη τήρησης κλειστού προϋπολογισμού για την προμήθεια των αντιρετροϊκών φαρμάκων από τα νοσοκομειακά φαρμακεία, ενώ επισημαίνει ότι εξοικονόμηση πόρων μπορεί να επιτευχθεί και με τη χρήση γενοσήμων.