Πιο συχνή η διεύρυνση της ανιούσας αορτής στους ποδοσφαιριστές

Οι πρώην παίκτες της Εθνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στις ΗΠΑ (National Football League) βρέθηκε ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες για διευρυμένη αορτή, γεγονός που ίσως τους θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο ανευρύσματος, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Ακτινολογικής Εταιρείας της Βόρειας Αμερικής (RSNA).

Η αορτή είναι η πρώτη και κυριότερη αρτηρία του σώματος. Αποτελεί το βασικό κορμό από όπου ξεκινούν όλες οι αρτηρίες της μεγάλης κυκλοφορίας. Εκφύεται από την αριστερή κοιλία, τον κύριο θάλαμο άντλησης της καρδιάς, και μεταφέρει το αίμα στο υπόλοιπο σώμα. Μετά την έκφυσή της, η αορτή στρέφεται προς τα άνω και το τμήμα αυτό λέγεται ανιούσα αορτή. Στη συνέχεια κάμπτεται σε σχήμα τόξου, το αορτικό τόξο, και κατέρχεται σχηματίζοντας την κατιούσα αορτή.

Η διεύρυνση ή διαστολή της ανιούσας αορτής μπορεί να αυξάνει τις πιθανότητες ενός απειλητικού για τη ζωή ανευρύσματος.

Το ανεύρυσμα αορτής είναι μια μόνιμη διαστολή, με διαπλάτυνση και φούσκωμα, ενός μέρους της αορτής που οφείλεται σε εξασθένηση των αγγειακών τοιχωμάτων. Τα ανευρύσματα εμφανίζονται είτε στην αρχή της αορτής (ανιούσα αορτή) είτε στο μέσο (θωρακική αορτή) είτε στο τελικό τμήμα της (κοιλιακή αορτή).

“Οι ασθενείς των οποίων οι ανιούσες αορτές έχουν διάμετρο μεγαλύτερη από 4 εκατοστά θεωρούνται γενικά ότι έχουν διαστολή, η οποία μπορεί να εξελιχθεί με την πάροδο του χρόνου και ενδεχομένως να αποδυναμώσει το τοίχωμα της αορτής”, δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Christopher Maroules, επικεφαλής της καρδιοθωρακικής απεικόνισης στο Ναυτικό Ιατρικό Κέντρο στο Portsmouth.

Οι παράγοντες κινδύνου για διαστολή της αορτής περιλαμβάνουν την υψηλή αρτηριακή πίεση, το κάπνισμα και διαταραχές του συνδετικού ιστού.

Για τη νέα μελέτη, ο Maroules και οι συνεργάτες του αξιολόγησαν αν η προηγούμενη συμμετοχή στο αμερικανικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο σχετίζεται με αυξημένο επιπολασμό της διαστολής της ανιούσας αορτής. Η έρευνα προέκυψε από τις παρατηρήσεις του ερευνητή Dermot Phelan στην Cleveland Clinic. Η κλινική αυτή συνεργάζεται στενά με την αμερικανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου μελετώντας την καρδιαγγειακή υγεία των συνταξιούχων παικτών.

Διπλάσια πιθανότητα διαστολής

Οι ερευνητές συνέκριναν 206 πρώην επαγγελματίες ποδοσφαιριστές με 759 άνδρες από τη Dallas Heart Study, ηλικίας άνω των 40 ετών. Έλαβαν δεδομένα απεικόνισης χρησιμοποιώντας καρδιακή υπέρυθρη CT μη αντίθεσης. Επίσης έλαβαν αποτελέσματα για την ασβέστωση των στεφανιαίων αρτηριών η οποία μετράει τον βαθμό της αθηροσκλήρωσης.

Σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου, οι πρώην αθλητές ποδοσφαίρου είχαν σημαντικά μεγαλύτερη διάμετρο στην ανιούσα αορτή τους. Σχεδόν το 30% των πρώην παικτών είχε  αορτή μεγαλύτερη από 4 εκατοστά, σε σύγκριση με το 8,6% των μη παικτών. Ακόμη και μετά την προσαρμογή για την ηλικία, τη σωματική μάζα και τους παράγοντες καρδιακού κινδύνου, οι πρώην παίκτες ποδοσφαίρου είχαν διπλάσια πιθανότητα να έχουν ανιούσα αορτή με πάνω από 4 εκατοστά διάμετρο.

Η ασβέστωση των στεφανιαίων αρτηριών ήταν παρόμοια στις δύο ομάδες.

“Σε πρώην αθλητές ποσοσφαίρου, υπήρξε ένα σημαντικά υψηλότερο ποσοστό αορτικής διαστολής σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου”, δήλωσε ο Maroules. “Αυτή η διαδικασία πιθανότατα δεν σχετίζεται με την αθηροσκλήρωση διότι όταν συγκρίναμε την εναπόθεση ασβεστίου δεν βρήκαμε σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων”.

Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι κάποιος τύπος διαδικασίας αναδιαμόρφωσης εμφανίζεται στην αορτή των αθλητών που συμμετέχουν σε επαναλαμβανόμενη έντονη άσκηση, σύμφωνα με τον Maroules. «Παραμένει να δούμε αν αυτή η αναδιαμόρφωση θέτει τους αθλητές σε κίνδυνο προβλημάτων αργότερα στη ζωή», πρόσθεσε. “Είμαστε στην αρχή αυτού του ενδιαφέροντος τομέα έρευνας και η απεικόνιση μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο.”

Δείτε επίσης